Matthias Stockmans

Bob Peeters vs Roger Lambrecht: poets wederom poets?

Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Hoogspanning op Daknam, waar zaterdagavond Westerlo op bezoek komt voor een do or die-wedstrijd in de kelder van het klassement. Zet Bob Peeters de club die hem zo respectloos ontsloeg een hak? Of verzekert Georges Leekens het behoud voor de Lokerenaars? Enkele achtergronden…

Zondag 25 oktober was het. Om nooit meer te vergeten. Niet alleen was het onze verjaardag, in plaats van een gezellige brunch kregen we een nogal wansmakelijke show opgevoerd in de catacomben van het Lokerenstadion. Georges Leekens – met een iets te triomfantelijke glimlach op zijn gelaat- werd door clubvoorzitter Roger Lambrecht – met een iets te dictatoriaal discours – voorgesteld als de nieuwe coach van Sporting Lokeren. De deal was in feite al een week eerder beklonken. Bob Peeters had de avond voordien, met de spelersbus op terugweg na een gewonnen wedstrijd op Westerlo, van Lambrecht vernomen dat hij de volgende ochtend niet meer moest komen. Ook al hadden we destijds best wat kritiek op de iets te makke trainingsmethodes van Peeters en viel de beslissing van Lambrecht om zijn coach na een zwakke 11 op 36 voor een stuk te verdedigen, dit respectloze ontslag verdiende hij niet. Niemand. De hele sms-historie achteraf strooide alleen maar meer zout in de wonde.

Ook de manier waarop sportief directeur Willy Reynders volledig buitenspel werd gezet, was beschamend. Reynders had, met beperkte middelen, heel knap recruteringswerk geleverd in de vijf seizoenen daarvoor. De tandem met Peter Maes werkte perfect, met Peeters -door Reynders aanbevolen- klikte het ook. Niet voor niets bleef de TD zijn coach tot de laatste snik verdedigen. Maar Lambrecht moest er al van bij de start weinig van weten, hij wilde eigenlijk een ervaren coach met grote persoonlijkheid als opvolger van de succesvolle Peter Maes. Georges Leekens dus. Dat uitgerekend Mac The Knife enkele maanden later als vervanger voor Peeters werd aangeduid was nogal een… euh… ‘mes’ in de rug van Reynders: in 1999 had de komst van Leekens al eens zijn vertrek op Daknam ingeluid. Tussen die twee heeft het nooit echt geboterd en dat doet het nog altijd niet. Beide heren -de ene ziet zichzelf als technisch directeur, de andere ís technisch directeur- zijn nu willens nillens tot elkaar veroordeeld.

Een Oscarwaardig scenario

Een lange termijnvisie was de aanwerving van Leekens dan ook niet. Roger Lambrecht sloeg in paniek toen hij zijn ploeg na elf speeldagen op de laatste plek in de Jupiler Pro League zag staan en reageerde instinctief. Sindsdien pakte Lokeren onder Leekens 19 op 48 (39,5 procent), onder Peeters was dat 11 op 36 (30,5 procent). Amper een verbetering dus, ondanks het surplus aan talent met de komst van Jaja Coelho, Hamdi Harbaoui en João Carlos Chaves. Leekens debuteerde nochtans niet onaardig met 13 op 21. Vlak voor de winterstop was er zo zelfs weer even sprake van play-off 1. Maar de aangescherpte organisatie bleef niet renderen en de beloofde vonken van het duo Coelho-Harbaoui bleven uit. De zo verhoopte chemie tussen de Braziliaanse en Tunesische aanvaller is er niet. Resultaat: sinds de winterstop pakte Leekens met Lokeren een magere 3 op 21.

Bij Westerlo, waar Peeters amper een maand na zijn C4 op Daknam aan de bak kon, ging het sinds de komst van de nieuwe trainer van 12 op 48 (25 procent) onder Harm van Veldhoven naar 15 op 36 (42 procent) onder Peeters.

Heeft Lambrecht zich vergist? Dat zou zomaar eens kunnen als Westerlo zaterdag de drie punten pakt op Daknam. Dan staan beide ploegen op gelijke voet met ieder dertig punten en een identieke balans: 7 matchen gewonnen, 13 verloren. Het pleit voor Bob Peeters dat hij zich bij Westerlo kon herpakken zo kort na de opdoffer bij Lokeren. Zoals hij zelf terecht opmerkte: mocht hij in zijn laatste wedstrijd voor Lokeren niet gewonnen hebben op Westerlo dan was zijn huidige club nu al gered. Dat hij nu uitgerekend zijn ex-club een hak kan zetten, is een scenario dat een Oscar verdient. De paniek schiet Roger Lambrecht weer licht in het hoofd, zo blijkt, want begin deze week liet de Waaslandse club weten dat abonnees gratis één persoon konden meebrengen naar de match tegen Westerlo: Daknam moet vol achter de ploeg, is de boodschap!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content