Bond wil Duivelspremies omlaag

© /
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De KBVB wil het percentage dat het de spelers uitbetaalt drastisch herzien, van 60 naar 40 procent van de omzet. Eerst bleek Vincent Kompany niet nodig om mee te praten over de premies voor de Rode Duivels, daarna weer wel.

Vóór de interland van afgelopen donderdag tegen Spanje belegde Bart Verhaeghe al een vergadering op zaterdagmorgen met de spelersraad van de Rode Duivels. Het doel was een eerste bespreking van de WK-kwalificatiepremies. Er is een nog lopend contract, maar dat is qua cijfers onhoudbaar voor de KBVB. Toen Verhaeghe de spelers vroeg of er niet moest worden gewacht op de komst van Vincent Kompany uit Manchester om bij de onderhandelingen aanwezig te zijn, luidde het antwoord: ‘Neen, we hebben hem niet nodig.’

Zaterdagochtend lag dat al helemaal anders. Toen de bond een financieel tegenvoorstel formuleerde, liet één van de spelers weten: ‘We beslissen niets zonder eerst met Vincent te overleggen.’ Dat horen ze op de bond niet graag, zegt een medewerker: ‘Als Kompany meedoet, wordt het algauw ingewikkeld.’

Het nog tot 2018 lopende contract is onhoudbaar want onredelijk. In geen enkel ander land hebben de internationals recht op zo’n groot deel van de omzet. Liefst 60 procent van de totale recette gaat naar de spelers, in plaats van 60 procent van de winst. Op die manier ontving elke Rode Duivel die de tien kwalificatiewedstrijden voor het EK speelde 165.000 euro. Wie de EK-selectie haalde, kreeg daar 50.000 euro bovenop, terwijl het bereiken van de kwartfinales nog eens 300.000 euro extra opleverde. Dat is het bedrag dat de Franse internationals beloofd werd wanneer ze het EK hadden gewonnen. Verlies in de finale leverde hen 250.000 euro de man op.

De KBVB wil het percentage dat het de spelers uitbetaalt drastisch herzien, van 60 naar 40 procent van de omzet. Ook stuurt de bond in plaats van één grote kwalificatiepremie voor Rusland aan op een getrapt premiesysteem. Van de 8 miljoen die België kreeg voor de EK-kwalificatie, ging meer dan 70 procent naar spelers en technische staf. Ook de logieskosten liepen hoog op. Op een WK betaalt de FIFA de hotels van de spelers, op het EK komt de UEFA niet tussen. Het hotel van de Rode Duivels in Bordeaux kostte 24.000 euro per dag.

Om de financiële balans in evenwicht te krijgen moet de KBVB ook nog de eventuele kosten van de mislukte campingoperatie inplannen, een zaak waarin nog geen uitspraak gevallen is. Vervolgens moet tijdens de WK-kwalificatie het Koning Boudewijnstadion gevuld geraken, terwijl er geen enkele grote affiche voorzien is. Tegen Spanje bleek dat na het mislukte EK in Frankrijk het Belgische supportersenthousiasme al een flinke knauw kreeg. De officiële supportersclub uitte al haar ongenoegen over de prijzenpolitiek. Ze kregen gehoor. Tijdens de WK-kwalificatie zakt de prijs van de goedkoopste plaatsen van 30 naar 20 euro. Dat betekent in vergelijking met de vorige kwalificatieronde 200.000 euro minder indien het stadion net als de voorbije twee jaar vol zit. Omdat het niet zeker was dat de Heizel met de oude ticketprijzen vol zou lopen, koos de bond om alvast de supportersfederatie tevreden te stemmen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content