Brussels advocatenkantoor gaat ouders van erg jonge voetballers juridisch begeleiden

© BELGA

Een Brussels advocatenkantoor heeft met ‘Cresta Talents’ een programma ontwikkeld om ouders van jonge en beloftevolle voetballers juridisch te begeleiden, zo werd woensdagavond bekendgemaakt in het nationaal trainingscentrum in Tubeke.

Met Cresta Talents lanceert het kantoor, gespecialiseerd in sportrecht, als eerste in België een drieledig begeleidingsprogramma dat juridische bijstand biedt aan ouders en spelers vanaf twaalf jaar doorheen de sportieve carrière van laatstgenoemden. Drieledig, omdat er een onderscheid gemaakt wordt tussen de ontwikkelingfases waarin de jonge voetballers zich bevinden.

Opvallend is vooral de erg jonge leeftijd waarop de begeleiding gestart kan worden. “In de ontwikkeling richting profvoetbal zijn er immers een reeks valkuilen waarmee er rekening gehouden moet worden”, verduidelijkte medeoprichter Wouter Janssens. “Onze drie niveau’s evolueren samen met de carrière. Op de eerste plaats spreken we dus eerst de ouders aan, op termijn kan dat de speler worden.”

De voorbije jaren kwam het ook in België enkele keren tot conflicten tussen clubs van minderjarige spelers en hun ouders of vertegenwoordigers, waarbij de zaak van Jason Lokilo het meest in het oog sprong. Toen die twaalf was, kregen zijn ouders van RSC Anderlecht 75.000 euro in ruil voor hun handtekening, de zogenoemde sterkmaking. Maar op de zestiende verjaardag van de Belgische Congolees in 2014, ging zijn vader niet meer akkoord met de voorwaarden van paars-wit. Het profcontract werd niet ondertekend, waarop Anderlecht Lokilo voor de rechter daagde en 450.000 euro schadevergoeding eiste. De club werd uiteindelijk in het gelijk gesteld en kreeg een schadevergoeding van 140.000 euro.

Ouders en jonge voetballers bevinden zich ook vaak in de vaak weinig benijdenswaardige positie tussen makelaars en clubs. “Makelaars proberen zich over steeds jongere voetballers te ontfermen”, bekende Jean Kindermans, directeur van de jeugdopleiding van landskampioen RSC Anderlecht. “Vroeger hielden zij zich niet met de eerste contracten bezig, nu is dat helemaal anders. De bedragen waren destijds ook een pak kleiner. Na de reglementswijziging van twee jaar geleden (toen schafte de FIFA de makelaarslicentie af, red) is ook het aantal makelaars fel gestegen en dat is niet noodzakelijk beter. Er zijn er goede, maar er zitten ook slechte makelaars tussen.”

Meer juridische bijstand kan op termijn wel tot meer rechtszaken leiden. Zo wordt het onderwijs al jaren geconfronteerd met een stijgend aantal juridische procedures, onder meer om examenresultaten aan te vechten. “Wij zijn net van mening dat er minder conflicten zullen zijn”, klinkt het bij het advocatenkantoor. “Bij ouders is er vaak een onwetendheid over de nieuwe wereld waarin ze terechtkomen. Het is dus belangrijk dat ze goed geïnformeerd worden en een klankbord hebben. Op die manier kunnen zij de dynamiek van de voetbalindustrie beter leren begrijpen.”

Partner Content