‘Butelle verdient een nieuwe kans bij Club Brugge’

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over het keepersprobleem van Club Brugge, de opmars van Gent en Standard, en de titelaspiraties van Charleroi.

Club Brugge zit, ondanks de riante leiderspositie, met een keepersprobleem. Nu ging ook invaller Hubert weer in de fout. Is het tijd om Butelle in ere te herstellen?

JACQUES SYS: Club Brugge zit met een keepersprobleem, dat is duidelijk. Er zijn niet enkel de foutjes van Horvath en Hubert, die twee stralen ook zo weinig zekerheid en persoonlijkheid uit. Dat Club desondanks met negen punten aan de leiding staat, zegt veel over hun overmacht tot nog toe. Hun keepers hebben in ieder geval nog geen punten gepakt.

Daarom verdient Ludovic Butelle absoluut een kans. We moeten er geen topkeeper van maken, maar als hij zijn niveau haalt, behoort hij bij de beste keepers in ons land. Dat heeft hij al bewezen.

Ik heb het altijd bizar gevonden dat hij zo snel afgeserveerd werd na wat mindere weken vorig seizoen en dat hij geen kans meer kreeg. Blijkbaar waren er een paar mensen bij Club die vonden dat hij eruit moest. Maar goed, hij geraakte niet weg en hij kan nu een oplossing bieden.

We weten natuurlijk niet hoe hij traint en zich gedraagt op de club, maar ik zou hem nu donderdag al opstellen in de bekermatch tegen Zulte Waregem. En voldoet hij de komende weken niet, dan kan je in de winterstop toch nog een nieuwe doelman halen. Al zal er dan toch ook eentje weg moeten, want anders zit je met vier man voor één positie.

‘Ik denk dat ze bij Charleroi realistisch genoeg zijn om niet van een titel te dromen.’

Charleroi is nog steeds de eerste achtervolger van Club Brugge, nu wonnen ze ook op het veld van revelatie Waasland-Beveren. Moeten we de Carolo’s stilaan als titelkandidaat beschouwen?

SYS: Dat denk ik niet. Om kampioen te worden, is toch net iets meer nodig. Dat tikkeltje extra individuele kwaliteit. Nu, en eigenlijk de voorgaande campagnes ook al, teren ze voornamelijk op een goeie organisatie, collectiviteit en tactisch vernuft van de coach. Charleroi bewijst dat je daarmee al ver kan geraken in onze competitie.

Toch blijf ik erbij dat PO1 het hoogst haalbare is voor hen. Daar ligt ook hun ambitie, ik denk dat ze bij Charleroi realistisch genoeg zijn om niet van een titel te dromen. Ik vind het wel straf dat ze dit doen met een nagenoeg ongewijzigde ploeg, enkel de Iraanse spits Rezaei kwam er bij. Het is sowieso heel straf wat ze neerzetten. Je merkt ten andere dat spelers en trainers zelf spreken met veel ontzag over dit Charleroi.

AA Gent en Standard komen sterk opzetten voor een plek in de top zes, mogen we concluderen dat het rijk van de revelaties Antwerp en STVV stilaan over is daar bovenin het klassement?

SYS: Je merkt inderdaad dat de hiërarchie in onze JPL zich herstelt. Op het einde van het seizoen zullen het toch de traditionele topclubs zijn die PO1 spelen. Dat lijkt mij ook het beste scenario voor ons Belgische voetbal. Al verdienen STVV en Antwerp alle lof. Zeker Antwerp, dat als promovendus aanvankelijk bij de degradatiekandidaten gerekend werd. PO1 halen zou voor hen een ongelooflijke prestatie zijn, maar ik denk niet dat het ervan komt.

‘Ik zie Gent en Standard wel PO1 halen.’

Dat zij en STVV nu een terugval kennen, is niet abnormaal als je de kwaliteit van de kern vergelijkt met die van bijvoorbeeld Gent of Standard. De Buffalo’s zetten onder Yves Vanderhaeghe 16 op 21 neer. Zeer knap, al bewijst het ook de relativiteit van al die trainerswissels. Vanderhaeghe was niet goed genoeg meer voor Oostende en zet nu een ploeg die zwalpte onder Vanhaezebrouck weer op het juiste spoor. Terwijl Custovic datzelfde kwakkelende KVO waar hij assistent was, ook weer punten laat pakken.

Er moet wel wat genuanceerd worden, want het spelniveau van zowel Gent als Standard kan nog stukken beter. Tegen Moeskroen pakt Gent de drie punten, maar wervelend was het voetbal alweer niet.

De grote verdienste van Vanderhaeghe is dat hij weer vertrouwen in de ploeg kreeg, dat sommige spelers hun betere niveau hervonden -denk aan Kubo– en dat ze punten pakken. Maar het niveau van hun beste periodes ligt nog ver weg. Hetzelfde geldt voor Standard, waar vooral wisselvalligheid hen parten speelt. Ik zie Gent en Standard wel PO1 halen.

Oostende zet momenteel een sterke reeks neer, maar volgens mij was hun achterstand toch te groot om nog goed te maken. Dan geloof ik eerder in Zulte Waregem, dat binnenkort verlost is van Europees voetbal en waar ze zeer rustig blijven nu het wat minder loopt. Ze hebben een lijn uitgestippeld en die blijven ze volgen. Dat Dury een langdurig contract ondertekende, helpt natuurlijk om nu niet plots te gaan twijfelen. Toch een andere situatie dan bij Genk, waar het goed mogelijk is dat de positie van Stuivenberg nog maar eens onder vuur komt te liggen als ze deze week onderuit gaan in de beker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content