Clasico in Miami: de Super Bowl van het voetbal

© BELGAIMAGE

In het kader van de International Champions Cup geven Real Madrid en Barcelona elkaar partij op 29 juli in Miami. Het moet een spektakel zonder weerga worden.

De in 2012 in het leven geroepen International Champions Cup, een reeks vriendschappelijke wedstrijden tussen topclubs in het voorseizoen, is stilaan een referentie in de voetbalwereld. De Amerikanen Stephen Ross, projectontwikkelaar en miljardair, en Matt Higgins, zakenman, zijn de bezielers van het toernooi. Bewijs van het succes: in 2014 liep het Michigan Stadium helemaal vol voor een oefenpot tussen Manchester United en Real Madrid: 109.318 toeschouwers keken in het stadion naar de wedstrijd, een wereldrecord.

Ook dit jaar wist de International Champions Cup heel wat topclubs te strikken: AS Roma, PSG, Manchester United, Manchester City, Tottenham, Juventus, Bayern München, Borussia Dortmund… Maar top of the bill wordt de clásico tussen Real Madrid en FC Barcelona van zaterdag 29 juli in het Hard Rock Stadium in Miami. Het stadion, eigendom van Stephen Ross, is de thuisbasis van American footballteam Miami Dolphins en telt zo’n 65.000 zitjes. Alle tickets voor de match, met prijzen die schommelden tussen de 250 en de 9000 euro, waren op twee dagen de deur uit. Slechts één vierde van de kopers komt uit de staat Florida.

Het is nog maar de tweede keer in de geschiedenis van het voetbal dat een clásico buiten de Spaanse landsgrenzen gespeeld wordt. De eerste keer gebeurde dat op 31 mei 1982, toen Real Madrid de aartsrivaal met 1-0 klopte in Venezuela, een doelpunt van Vicente Del Bosque, de latere bondscoach. Het was destijds een wedstrijd die haast ongemerkt voorbijging, met nauwelijks enige weerklank in de kranten.

Dat zal nu enigszins anders zijn. De organisatoren willen er immers een spektakel à la de Super Bowl van maken. De festiviteiten begonnen al enkele dagen voor de wedstrijd, met fanzones in Bayfront Park waar heel wat te doen zal zijn: optredens, kunsttentoonstellingen, signeersessies van (oud-)vedettes van Real en Barça… Donderdag stond de Combate Clasico op het programma. Daarin namen MMA-vechters Abner ‘Skullman’ Lloveras uit Barcelona en Javier Fuentes uit Madrid het tegen elkaar op.

Op de wedstrijddag zelf treedt de in Latijns-Amerika immens populaire zanger Marc Anthony, de ex-man van Jennifer Lopez, op tijdens de rust.

Voor Carlos Giménez, de burgemeester van Miami-Dade County, is de wedstrijd ‘onbetaalbare publiciteit voor de stad’.

Het evenement brengt ook weer het project van David Beckham onder de aandacht. De ex-speler wil immers in Miami een voetbalclub uit de grond stampen die actief moet zijn in de Major League Soccer. Giménez is het daarmee eens: ‘De MLS heeft hier een ploeg nodig, omdat Miami de hoofdstad is van Latijns-Amerika. Bovendien kent het voetbal hier een groei.’ Voor hij er echter een club opricht, zou Beckham graag een stadion van 25.000 zitjes bouwen in de stad. Maar dat dossier sleept al jaren aan en het laatste woord is er nog niet over gezegd. Eén ding is wel al zeker: Miami zal de komende dagen een echte voetbalstad zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content