‘Club Brugge kiest resoluut voor de aanval’

© BELGA

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over Standard, Jelle Vossen en de recordtransfer van Kevin De Bruyne.

Sport-/ Voetbalmagazine: Standard werd volledig in de vernieling gespeeld door Club Brugge: 7-1. Wat is daar gebeurd?

Jacques Sys: “Het gebrek aan organisatie bij Standard was onthutsend. Het was lang geleden dat Club en Vázquez zoveel ruimte kregen om te voetballen. Terwijl iedereen toch weet dat hij de man is die voor openingen zorgt als je hem die vrijheid geeft. Bij Standard leek het precies alsof ze dat niet wisten.

“Ik vraag mij af wat het Standardbestuur nu moet denken. Het was zogezegd de schuld van de trainer, ze hadden immers uit de groep signalen opgevangen dat het met Muslin niet meer boterde. De trainer -ook al waren zijn Spartaanse trainingsmethodes verouderd- is natuurlijk een makkelijk slachtoffer. Een tijd konden de nieuwe bestuurders zich nog verstoppen achter het falende beleid van de vorige voorzitter Roland Duchâtelet, maar stilaan mogen ze zichzelf in vraag stellen. Want wat staat daar allemaal op het veld bij Standard, zeg?! Volgens mij weten ze het daar zelf even niet meer. Een charismatische trainer die de touwtjes strak in handen neemt, zou al een stap in de goede richting zijn.”

“Voor Club deden die zeven doelpunten natuurlijk deugd, zo vlak na de afgang tegen Manchester United. Het zal de ploeg ongetwijfeld een boost geven. Met daar ook nog eens de verrassende transfer van Jelle Vossen bovenop. Minpunt is de blijvende blessuregevoeligheid van Oulare en Vázquez, daar hebben ze nog steeds geen remedie voor gevonden.”

Club Brugge pakte inderdaad met de opvallendste transfer van het weekend uit: Jelle Vossen keert terug naar België. Is hij wat Club nodig heeft om kampioen te spelen?

Sys: “Het is straf dat Club die deal in alle stilte heeft kunnen afronden, ook al toonden ze in het verleden al belangstelling voor Vossen. Met hem halen ze een goede spits, die zeker het niveau heeft om in de Belgische competitie het verschil te maken. Jelle Vossen zal Club de nodige stootkracht schenken. Voor de speler zelf is het bovendien een opportuniteit om zijn carrière te heroriënteren, want in de Engelse tweede klasse liep het niet zo vlot.

“Het is opvallend dat blauwzwart -met ook die Braziliaanse spits er nog bij- voluit kiest voor de aanval. Terwijl ze toch ook vorig seizoen al het hoogste aantal goals maakten. Als iedereen fit is, wordt het niet makkelijk voor Michel Preud’homme om voorin keuzes te maken. In die zin is het verrassend dat ze geen defensieve versterking haalden… al kan dat in de laatste uren van deze transferperiode nog veranderen.”

De recordtransfer van Kevin De Bruyne naar Manchester City werd eindelijk afgerond. Denk je dat die 75 miljoen euro de hiërarchie binnen de Rode Duivels zal veranderen?

Sys: “Dat denk ik niet, neen. De Bruyne is er niet het type naar om nu ineens op tafel te kloppen of zich in de kleedkamer als leider te gaan gedragen. De Bruyne wil gewoon voetballen, met de rest is hij niet bezig. Wat ik me wel afvraag: hoe zal hij deze hectische periode verwerken ? Bij Wolfsburg bleek toch dat de beslommeringen zijn spelpeil naar beneden haalden. En naar de toekomst toe: wat kan hij bij Manchester City brengen? Met dat prijskaartje van 75 miljoen rond zijn nek zal hij zeer kritisch bekeken worden. Binnen de nationale ploeg zal dat allemaal wel meevallen, daar zijn het bijna allemaal dure voetballers. Marc Wilmots heeft tegenwoordig een kern van bijna een miljard euro onder zijn hoede.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content