Club Brugge manipuleert kritiek op nieuwe Heizelstadion (en smukt eigen cijfers op)

© Belga Image
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Onderzoek van Sport/Voetbalmagazine leert dat de kritiek op het nieuwe voetbalstadion op Parking C van de Heizel in Brussel overwegend wordt gemanipuleerd. Ondertussen citeert Club Brugge zélf opgesmukte cijfers over zijn eigen stadionproject.

De recente kritiek van Standardeigenaar Roland Duchâtelet op het Brusselse stadion blijkt te zijn gebaseerd op een achterhaalde voorstudie die de KBVB afrondde in juli 2013. Duchâtelet hekelde het zogenaamde businessplan uit die voorstudie als ‘megalomaan’.

Didier De Baere, Stadium Project Manager van de KBVB en auteur van de studie, verdedigt zich in Sport/Voetbalmagazine voor het eerst: ‘Ik hoop dat als Duchâtelet ooit bij een bank aanklopt, die hem niet zal afrekenen op zijn eerste hersenspinsels, maar zal kijken naar zijn uiteindelijke businessplan.’

Ondanks dat ze al lang niet meer relevant is, blijkt de voorstudie nog altijd te worden verspreid door Club Brugge. Club is de grootste tegenstander van een nieuw multifunctioneel stadion in Brussel. Voorzitter Bart Verhaeghe vreest een concurrentievoordeel voor Anderlecht.

Volgens Verhaeghe krijgt Anderlecht door de inspanningen van de stad Brussel en de KBVB zomaar een stadion in de schoot geworpen. Enkele weken geleden herhaalde hij in het VRT-programma De zevende dag dat Anderlecht beter zelf een stadion bouwt. ‘Op eigen kracht, zoals wij. Dat is goedkoper dan er samen met de KBVB een te bouwen.’

Opgesmukt

Dat laatste was een leugentje om bestwil: het stadion in Brussel zal niet door de KBVB worden gebouwd, maar door een privéconsortium. Verhaeghe nam ook een loopje met de cijfers over zijn eigen nieuwe stadion. De Clubvoorzitter had het in De zevende dag over een investering van 100 miljoen euro, waarvan een éénmalige subsidie van 2,5 miljoen euro van het Vlaams Gewest komt.

Uit een 37 pagina’s tellende nota waarop Sport/Voetbalmagazine de hand kon leggen, blijkt dat Club Brugge op een veel grotere overheidsinbreng rekent. Om te beginnen wordt de totale investeringskost voor een ‘multifunctionele sportsite’ aan de Blankenbergse Steenweg geraamd op 134 miljoen euro – en niet op 100 miljoen euro.

Bekend is dat de stad Brugge de opbrengsten uit de verkaveling van de huidige Olympiasite integraal zal reserveren voor het stadionproject. Die opbrengsten worden in de nota geschat op 39 miljoen euro. Maar, schrijft Club: ‘Deze financiële inbreng is niet voldoende om het financieel model sluitend te maken.’

En dus lopen er momenteel ‘verregaande besprekingen’ met de stad over een achtergestelde lening met stadsgarantie van 25 miljoen euro. Zo komt de overheidssteunteller op ruim 66 miljoen euro te staan. Op een totale investering van 134 miljoen betekent dat 50 procent.

Lees het hele stadiondossier deze week in Sport/Voetbalmagazine. Neem nu een supervoordelig abonnement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content