Dank u, play-offs? Competitieslot is razend spannend

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Op de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie zijn er nog vier clubs in de running voor het zesde en laatste ticket voor play-off 1 en is er geen uitgesproken titelfavoriet, maar vooral: er zijn nog vijf clubs die vechten tegen de degradatie. En ook: nooit eerder sinds de invoering van het play-offsysteem zal de laatste in de stand zoveel punten gehad hebben.

Door de zeges en draws die Oud-Heverlee Leuven, Moeskroen-Péruwelz en Westerlo behaalden in hun jongste drie wedstrijden en de 2 op 9 van Sporting Lokeren en 0 op 9 van STVV is de strijd onderaan het klassement spannender dan ooit geworden.

Op twee speeldagen van het einde van de reguliere competitie lopen nog altijd vijf clubs degradatiegevaar. Op papier staan rode lantaarn Westerlo en Moeskroen-Péruwelz er met 27 punten het slechtst voor, maar ook OHL (28 punten), STVV (29) en Lokeren (30) moeten nog vol aan de bak. Zelfs Waasland-Beveren is met 32 punten theoretisch nog niet buiten schot. Bekijk het volledige klassement.

Leekens versus Peeters

Lokeren, dat komend weekend Westerlo ontvangt in een rechtstreeks duel, staat er dus het best voor, ook al omdat STVV, OHL en Moeskroen-Péruwelz tegen de top drie spelen – respectievelijk bij Club Brugge, bij AA Gent en thuis tegen RSC Anderlecht. Enkel als de Waaslanders thuis verliezen van de Kemphanen en STVV, OHL en Moeskroen-Péruwelz winnen, kan het voor Georges Leekens en de zijnen nog heel heet worden, met een rechtstreeks duel met STVV op de laatste speeldag.

Georges Leekens naast Roger Lambrecht
Georges Leekens naast Roger Lambrecht© Belga Image

De match tegen Westerlo zal alvast een hele speciale worden. De bezoekers doen het immers lang niet zo slecht onder trainer Bob Peeters, die in oktober vorig jaar bij Lokeren werd ontslagen en opgevolgd door Leekens. Vóór de komst van Peeters pakte Westel 12 op 48, met Peeters is dat 15 op 36 (42 procent). Lokeren pakte vóór de trainerswissel 11 op 36 (30,5 procent) en onder Leekens 19 op 48 (39,5 procent). Peeters doet met Westerlo voorlopig dus beter dan Leekens met Lokeren en droomt er ongetwijfeld van zijn gram te halen tegenover Lokerenvoorzitter Roger Lambrecht.

Uitzonderling

Niet onbelangrijk is ook dat OHL vrijdag al naar AA Gent trekt en dus een dag vroeger dan zijn concurrenten speelt. Volgens het reglement moeten op de laatste twee speeldagen alle wedstrijden op hetzelfde moment gespeeld worden – in dit geval zaterdag om 20 uur – maar voor Gent werd een uitzondering gemaakt omdat het nog Champions League speelt. Het probeert dinsdag in Wolfsburg een 2-3 achterstand goed te maken.

De Leuvenaars hebben bovendien nog het zwaarste programma van de vijf, met een thuismatch tegen huidig competitieleider Club Brugge op de laatste speeldag. Naast STVV-Lokeren is er op zondag 13 maart ook nog Westerlo – Waasland-Beveren en Zulte Waregem – Moeskroen-Péruwelz.

Veel punten

Opvallend is verder dat de ploeg die degradeert, nooit in de geschiedenis van het play-offsysteem (aan zijn zevende seizoen toe) zoveel punten zal gehad hebben. Westerlo en Moeskroen-Péruwelz tellen er nu ‘al’ 27. In de seizoenen 2014-2015 en 2010-2011 hadden zelfs de laatste vier ploegen minder punten na 30 speeldagen, met respectievelijk Lierse (22) en Charleroi (19) als degradanten. In 2013-2012 eindigde Bergen laatste met 22 punten, het seizoen daarvoor Cercle Brugge met 14 punten en in 2011-2012 was STVV de rode lantaarn met 19 punten. In het eerste seizoen van de play-offs (2009-2010) werd Roeselare 16e met 18 punten, maar dan op 28 wedstrijden omdat de resultaten van het toenmalige Excelsior-Moeskroen geschrapt waren.

De spannende degradatiestrijd heeft ook als gevolg dat komend weekend alle acht wedstrijden nog met inzet zullen zijn. Uitkijken is het, naast Lokeren – Westerlo, vooral naar KV Kortrijk – Zulte Waregem, een West-Vlaams burenduel met een ticket voor play-off 1 als inzet, en de topper Standard – KRC Genk, een must win voor de Rouches met het oog op een plaats in play-off 1.

Bekijk het resterende programma en het klassement

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content