‘De applausvervanging voor Reynaud in OHL – Oostende is onbegrijpelijk’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over OHL, Bob Peeters en het openingsweekend van het klassieke wielerseizoen.

S/VM: OH Leuven beleefde een tumultueus weekend, met twee spelers -Romain Reynaud en Rudy Riou- die beschuldigd worden van gokken op hun eigen wedstrijden. Snap je dat Emilio Ferrera ze toch liet spelen in de belangrijke thuismatch tegen Oostende?

Jacques Sys: “Vanuit principieel oogpunt snap ik dat niet. Er loopt een gerechtelijk onderzoek, in de meeste gevallen wordt een beschuldigde dan op non-actief gezet. Die twee spelers schreeuwen nu hun onschuld uit en willen een rechtszaak aanspannen, maar dat er iets aan de hand is, mag toch wel duidelijk zijn.”

De applausvervanging voor Reynaud in OHL – Oostende is onbegrijpelijk

“Vanuit opportunistisch oogpunt begrijp ik Ferrera dan weer wel, want OHL zit niet dik in de centrale verdedigers en tweede doelman Yves Lenaerts steekt blijkbaar niet in vorm. Dan verzwak je je eigen team door die twee spelers uit de kern te laten. Bovendien weet je dat alle spotlights op hen gericht zullen worden en dat die spelers hun best zullen doen om hun onschuld te bewijzen. Ferrera heeft de temperatuur in de groep aangevoeld en wist dat zijn spelers voor elkaar zouden vechten. Maar dat hij Reynaud op het einde naar de kant haalt voor een applausvervanging: neen, dat is onbegrijpelijk. Dat had Ferrera achterwege moeten laten.”

S/VM: Bob Peeters keert komend weekend terug naar Daknam, waar hij eind oktober op onfatsoenlijke wijze aan de deur gezet werd. Wordt Lokeren-Westerlo voor hem een wedstrijd in de wedstrijd?

Jacques Sys: “Sowieso. Peeters zal zeggen van niet, maar ik ben er zeker van dat hij zijn gram zal willen halen tegenover Roger Lambrecht. Zijn ontslag bij Lokeren heeft Peeters gekwetst en bovendien betekent winst dat beide ploegen op gelijke hoogte komen. Er zullen dus twee geprikkelde trainers tegenover elkaar staan, want ook Georges Leekens voelt de spanning toenemen na de terugval van Lokeren. Eigenlijk presteert Leekens naar zijn imago: hij kan een stuurloze ploeg weer op scherp krijgen, maar op lange termijn lukt het zelden.”

Je moet hem nageven dat hij bij Westerlo goed werk levert – ondanks het feit dat ze nog steeds laatste staan

‘Voor Bob Peeters is het een goede gelegenheid om te tonen wat hij tactisch in zijn mars heeft. Je moet hem nageven dat hij bij Westerlo goed werk levert – ondanks het feit dat ze nog steeds laatste staan. Hij is intelligent genoeg om zichzelf te analyseren en aan de slag te gaan met het advies dat hij krijgt. Heette hij bij Lokeren nog te laks met zijn spelersgroep, dan hoor je dat hij nu bij Westerlo een stevige greep heeft op zijn groep. Dan heb je jezelf goed gecorrigeerd. In die zin wordt Lokeren-Westerlo een sleutelmatch in zijn carrière.’

S/VM: Dit weekend vonden met Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne de twee openingskoersen van het klassieke wielerseizoen plaats. Met twee Belgische winnaars: respectievelijk Greg Van Avermaet en Jasper Stuyven. Kunnen we daaruit al iets afleiden?

De positieve gevoelens die de overwinning van Greg Van Avermaet losweekte, waren hartverwarmend

Jacques Sys: ‘In negatieve zin viel mij op dat Quickstep volledig afwezig bleef in dit openingsweekend. Positief is dat er twee Belgen zich toonden. Vooral de positieve gevoelens die de overwinning van Greg Van Avermaet losweekte, waren hartverwarmend. Je merkt dat iedereen – pers, publiek en collega’s – het hem gunt. Omwille van zijn professionele attitude, op en naast de fiets. Van Avermaet is altijd beschikbaar en zeer bereikbaar. Bovendien koerst hij steeds aanvallend. De zege in de Omloop -toch een belangrijke koers in België- was zeer verdiend. Van Avermaet koerste ontspannen en klopte Peter Sagan, ook al is die niet nog niet top. Het zal ongetwijfeld een ballast zijn die wegvalt en ik denk dat een bevrijding kan zijn voor de rest van zijn seizoen.’

‘Een dag later voerde Jasper Stuyven een zeer knap nummer op in Kuurne-Brussel-Kuurne. Op die jonge leeftijd uit de greep blijven van zo een imposante achtervolgende elitegroep: chapeau. Maar ik hoop dat ze in alle euforie niet meteen een superkampioen gaan maken van hem. Want wat wielrennen betreft hebben de media er een handje van weg om in schreeuwerige slogans te denken. Stuyven is een hardrijder met toekomst, die nadrukkelijk op de grote poort komt kloppen, maar laat ons niet overhaasten. Ik ben wel verheugd dat er, met onder andere ook Tiesj Bennoot, zich een nieuwe lichting wielertalenten aandient, want na Tom Boonen en Philippe Gilbert was er toch een gat gevallen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content