De Bleeckere: ‘Club – Anderlecht van december 2002 was scharniermoment in mijn carrière’

© BELGA

Sport/Voetbalmagazine verzamelde bij alle eersteklassers getuigenissen over Club Brugge – Anderlecht, de kraker van aanstaande zondag. Ook ex-scheidsrechter Frank De Bleeckere dook in zijn archievenkast.

‘Zonder die Club-Anderlecht had ik nooit zo’n carrière gehad’, zei Frank De Bleeckere bij zijn afscheid als scheidsrechter. Met ‘die Club-Anderlecht’ doelde ’s lands nummer één op het duel tussen beide tenoren op 7 december 2002. Een wedstrijd die ontaardde in een schoppartij, waarin Birger Maertens rechtstreeks rood kreeg voor een trapbeweging naar Nenad Jestrovic, in het Anderlechtkamp zes gele kaarten vielen en ook daar twee spelers met een dubbele boeking werden uitgesloten: Glen De Boeck en diezelfde Jestrovic. Club won met 2-1, de winnende treffer kwam van Philippe Clement. In de return nam Anderlecht wraak met 5-1, maar dat seizoen pakte Club met ruime voorsprong de titel.

De Bleeckere, anno 2015: ‘Ik heb er geen nachtmerries over, maar vergeten doe ik die wedstrijd nooit. Dertien jaar later word ik er nog geregeld op aangesproken. Dat duel kreeg ik op geen enkele manier recht. Al in de spelerstunnel vooraf was de gespannen sfeer me opgevallen. Ik dacht: oké, normaal, het is Club-Anderlecht, in die periode zonder play-offs vaak richtinggevend in de titelstrijd. Maar het werd gaandeweg steeds slechter. Mijn indruk was dat er nog een paar rekeningen open stonden… Op geen enkel moment kreeg ik medewerking van de spelers om de boel te kalmeren. Later heb ik me afgevraagd wat ik beter had kunnen doen. Misschien floot ik toen nog te theoretisch, te veel volgens het boekje.’

‘Ik zie die match als een scharniermoment in mijn leven als scheidsrechter’, gaat De Bleeckere verder in Sport/Voetbalmagazine. ‘Er was na de match schade aan mijn huis, aangericht door supporters, en een paar dagen later moest ik naar Barcelona voor een wedstrijd in de Champions League. Ik ging al bij Jef Brouwers, de psycholoog, en in die periode had ik veel aan hem. ‘Laat los was is gebeurd en waar je toch niks meer kunt aan doen, en focus op de toekomst’, was zijn raad. Barcelona ging goed, ik leerde uit het verleden, maakte een klik en had nog een mooie carrière. Maar gemakkelijk was het in die periode niet, ik herinner me dat ik een tijdje niet naar de winkel wilde, omdat ik geen zin had om het allemaal nog eens op te rakelen.’

De Bleeckere: 'Club - Anderlecht van december 2002 was scharniermoment in mijn carrière'
© Sport/Voetbalmagazine

Lees alle getuigenissen en enkele markante weetjes over Club Brugge – Anderlecht in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 16 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content