‘De Champions League kwam voor Vanhaezebrouck en Anderlecht veel te vroeg’

© Belga Image

Anderlecht gaat steeds beter voetballen, maar voor punten in de CL volstaat dat nog niet.

We zijn twee minuten na rust in Anderlecht-Bayern wanneer bij Bayern Arjen Robben met een spierblessure naar de kant moet. Zijn vervanger heet Javi Martinez. Wat een luxe als je je kan permitteren om zo maar even een speler van 40 miljoen euro, de op één na duurste aankoop aller tijden bij Bayern, in het veld te brengen.

De allerduurste stond woensdag gewoon aan de aftrap. Corentin Tolisso van Lyon kostte 41,5 miljoen euro. Vijf minuten voor tijd mag ook Matz Hummels nog even invallen. Hummels is een vaste waarde in de Duitse nationale ploeg, misschien wel het sterkste nationale team ter wereld, en werd vorig seizoen voor 30 miljoen bij Dortmund weggehaald.

Alsof Vincent Kompany net voor affluiten nog even mag invallen bij Manchester City, als de wedstrijd al gespeeld is.

Het toont de ongelofelijke luxe bij Bayern, dat niet eens met zijn sterren Thomas Müller, Franck Ribéry, Manuel Neuer aantreedt – allemaal geblesseerd of net terug aan het trainen – en met Marco Friedl een eigen jeugdproduct aan de aftrap brengt dat tot woensdag amper van het eerste elftal proefde.

Anderlecht hanteert dit seizoen een jaarbudget van 45 miljoen euro. Vijf jaar geleden hanteerde Bayern al een budget van 140 miljoen euro. De financiële balans die eind oktober werd gepubliceerd, leerde dat de club in 2016-2017 een omzet van liefst 640 miljoen draaide, terwijl dat vijf jaar eerder nog 373 miljoen was en in 2002, toen de clubstructuur naar een nv werd omgezet, 160 miljoen euro.

Toch mocht de thuisploeg zich precies 50 minuten lang de betere tonen van de bezoekers. Anderlecht leek in die periode heel erg op het Europees voetballende AA Gent onder Hein Vanhaezebrouck in de Champions League van twee jaar geleden, maar dan zonder de efficiëntie. Liefst vier open kansen kreeg Teodorczyk, maar géén ging er in.

Efficiëntië is ook een kwaliteit, en een broodnodige op dit niveau. Het gevolg is dat Bayern, dat voor de rust zelf de kansen weg gaf, wél won. Het begon ongeïnspireerd, maar sloeg wel toe op de momenten waarop het de kansen kreeg. Op zo’n key moments legt Kara, die tot dan een dijk van een wedstrijd speelde, het in een luchtduel af tegen Lewandovski. Komt Matz Sels in de slotfase niet een paar keer knap tussen, dan eindigt de wedstrijd met een score waarvan niemand achteraf zou vermoeden dat ze werd neergezet na een nochtans gelijkopgaande wedstrijd.

Na afloop kreeg Anderlecht een compliment van de bezoekende trainer. Jupp Heynckes had zijn spelers gewaarschuwd voor onderschatting, zei hij, maar dat mocht niet baten. Een andere verklaring vond hij dat de thuisploeg goed voetbalde, met druk naar voor, aanvallend ingesteld. De laatste weken had hij al meer goeie wedstrijden gezien van dit team dat na de trainerswissel op een andere manier voetbalde dan tevoren, gaf hij nog mee.

Woorden die Hein Vanhaezebrouck, eens de ontgoocheling voorbij, wel zal kunnen smaken. De Anderlechttrainer ziet steeds meer een elftal dat volgens zijn filosofie én het DNA van het huis gaat voetballen: naar voor, met veel durf en schwung. Steeds meer spelers gaan mee in zijn denken, al gaat dat bij de één sneller dan bij de ander, die nog te veel geneigd zijn om gauw terug te plooien, vond hij.

De Champions League kwam voor Vanhaezebrouck én Anderlecht veel te vroeg. Dat is jammer. Hoe goed het bij momenten ook liep thuis tegen PSG en Bayern, en hoe ongeïnteresseerd het gedecimeerde sterrenelftal van de Duitse kampioen in Brussel ook oogde, de realiteit is dat de kans groot is dat de twee Belgische kampioenen van de laatste twee jaar, na de sterke prestatie van AA Gent het seizoen voordien, beide recente edities van de Champions League afsluiten zonder punten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content