De Condé: 'Leon begrijpt nu dat hij ook afhankelijk is van zijn collega's'

29/03/16 om 00:00 - Bijgewerkt om 17:41

Bron: Sportmagazine

KRC Genk verwacht in de komende play-offs veel van Leon Bailey. Sinds de winterstop haalt het achttienjarige Jamaicaanse talent een hoog niveau. Technisch directeur Dimitri De Condé legt uit hoe dat komt.

De Condé: 'Leon begrijpt nu dat hij ook afhankelijk is van zijn collega's'

Leon Bailey leerde bij de jeugd alles zelf te forceren, zegt Dimitri De Condé (KRC Genk). © BELGA

"Hij herkent en gebruikt nu de ruimtes, terwijl hij in het begin van het seizoen meer in de bal kwam en dan zijn actie trachtte op te zetten", analyseert De Condé de vooruitgang van zijn poulain in Sport/Voetbalmagazine. "Hij heeft een evenwicht gevonden tussen de bal in de voet vragen en de voorbeweging maken in de diepte. Zie ook zijn prachtig doelpunt tegen Oostende waarbij hij de bal in een tijd meeneemt en de keeper omzeilt. Hij begrijpt nu dat hij ook afhankelijk is van zijn collega's, terwijl hij bij de jeugd vooral leerde om alles zelf te doen."

Peter Maes speelt hem ook niet langer uit als rechtsbuiten, maar gebruikt hem na de winterstop in negen van de tien wedstrijden als linkeraanvaller. De Condé: "Op dit moment is links zijn beste positie. Hij kan de voorzet zoeken of naar binnen gaan. Op rechts was dat wat minder, ook al heeft hij een goede trap in zijn rechtervoet. Maar ik denk niet dat hij op het einde van zijn carrière enkel als linksbuiten zal gespeeld hebben. Hij heeft in het verleden ook al in de spits of als hangende spits gespeeld en dat was allesbehalve slecht."

Hij moet nu vooral werken aan balvastheid, vindt De Condé: "De verhouding geslaagde acties tegenover balverliezen moet nog beter. Een speler met zijn kwaliteiten moet eigenlijk aan negentig procent geslaagde tegen tien procent mislukte acties zitten."

Enkel flitsend in eigen huis

Leon Bailey is een publieksspeler. Niet enkel door zijn spectaculaire manier van spelen, maar ook mentaal. "In ons eigen stadion hoor je de supporters tekeer gaan, ik ben daar zeer gevoelig voor", verklaart hij na de 6-1-zege tegen Waasland-Beveren op de 26e speeldag.

Een blik op zijn statistieken leert ons dat Bailey zichzelf beter kent dan hij denkt. Deze campagne (beker en competitie) komt hij alles bij elkaar aan vijf goals en acht assists in dertig wedstrijden. Geen slechte cijfers voor een debutant, maar opmerkelijk is dat liefst vier goals en zeven assists er kwamen in de Genkse Cristal Arena. Dat wordt dan ook uitdaging nummer één voor Bailey en heel Genk in play-off 1: scoren in de uitwedstrijden.

Lees de volledige reportage over het eerste profseizoen van Leon Bailey in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 30 maart.

Lees meer over:

Onze partners