De definitieve WK-selectie: Sels, Kabasele, Jordan Lukaku en Benteke vallen af, Ciman is 24e man

© Belga Image

Bondscoach Roberto Martinez heeft zijn definitieve, weliswaar 24-koppige selectie voor het WK in Rusland bekendgemaakt. Matz Sels, Christian Kabasele, Jordan Lukaku en Christian Benteke zijn de afvallers, Laurent Ciman is stand-by om eventueel Vincent Kompany te vervangen. Zijn er dus wel bij: onder anderen Leander Dendoncker, Youri Tielemans en Adnan Januzaj.

Martinez selecteert dus geen 23, maar 24 spelers. Dat mag omdat er nog twijfels zijn rond Vincent Kompany, die in de oefeninterland tegen Portugal (0-0) na 54 minuten naar de kant moest met een liesblessure. De ernst van de kwetsuur is nog niet duidelijk. ‘We zullen nog zeven à tien dagen moeten wachten op een exacte diagnose,’ aldus Martinez op de persconferentie.

Martinez neemt Kompany op in de selectie, maar ook Laurent Ciman als mogelijke vervanger. Het WK-reglement stipuleert immers dat de bondscoach tot 24 uur voor de start van de eerste wedstrijd van zijn team – in het geval van de Rode Duivels op 18 juni tegen Panama – de mogelijkheid heeft een geblesseerde speler alsnog te vervangen, op voorwaarde van goedkeuring door de medische commissie van de Wereldvoetbalbond FIFA. De bondscoach kan dit toepassen voor Kompany, maar ook voor Thomas Vermaelen, die momenteel herstelt van een hamstringblessure.

‘De situatie is duidelijk,’ zei Martinez op de persconferentie. ‘We gaan de regels gebruiken, we zullen het tot 24 uur voor de wedstrijd tegen Panama de tijd geven om te zien hoe het met Kompany gesteld is.’

De 24 namen van Martinez:

Doelmannen

Thibaut Courtois (Chelsea), Simon Mignolet (Liverpool), Koen Casteels (Wolfsburg)

Verdedigers

Jan Vertonghen (Tottenham), Thomas Vermaelen (FC Barcelona), Toby Alderweireld (Tottenham), Leander Dendoncker (RSC Anderlecht), Dedryck Boyata (Celtic Glasgow), Thomas Meunier (PSG), Vincent Kompany (Manchester City)

Laurent Ciman (LA Galaxy, enkel als Kompany niet speelklaar raakt)

Middenvelders

Nacer Chadli (West Bromwich Albion), Yannick Carrasco (Dalian Yinfang), Mousa Dembélé (Tottenham), Axel Witsel (Tianjin Quanjian), Marouane Fellaini (Manchester United), Youri Tielemans (AS Monaco), Kevin De Bruyne (Manchester City), Adnan Januzaj (Real Sociedad)

Aanvallers

Thorgan Hazard (Borussia Mönchengladbach), Eden Hazard (Chelsea), Michy Batshuayi (Chelsea), Dries Mertens (Napoli), Romelu Lukaku (Manchester United)

(On)gelukkigen

Dat betekent dat – naast dus Ciman of Kompany – de andere afvallers zijn: doelman Matz Sels, verdedigers Christian Kabasele en Jordan Lukaku en aanvaller Christian Benteke. Dat Sels en Kabasele naast een definitieve selectie zouden grijpen, was algemeen verwacht. Benteke is de opvallendste afvaller.

Onder de gelukkigen vallen vooral de namen van Dedryck Boyata, Leander Dendoncker en Adnan Januzaj op – zij werden eveneens genoemd als kandidaat-afvallers.

Ook Youri Tielemans heeft er geen bijster goed seizoen opzitten bij Monaco. ‘Youri is nog erg jong maar heeft al bakken ervaring’, verklaarde de bondscoach. ‘Hij was niet voor niets al kapitein bij Anderlecht. Hij past bij onze manier van spelen en verdient zeker een selectie. Youri vormt de toekomst van het Belgische voetbal en het is goed voor zijn ontwikkeling dat hij nu een groot toernooi kan meemaken.

‘Hetzelfde geldt voor Leander. Hij is polyvalent, wat we in ons team nodig hebben. Adnan is sterk in een-tegen-een-situaties en kan een tegenstander uitschakelen’, vertelde Martinez. ‘Hij maakte een frisse indruk op mij, en dat is belangrijk om aan het WK te beginnen. Ik heb de voorbije maanden ook gezien dat hij rijper is geworden, aan maturiteit heeft gewonnen. Ik verwacht veel van hem.’

Oefenen

Voor de Rode Duivels volgen er nog oefenwedstrijden tegen Egypte (woensdag) en Costa Rica (11 juni), vooraleer de selectie op woensdag 13 juni afzakt naar Moskou.

Op 18 juni openen de Belgen hun WK met de wedstrijd tegen het haalbare Panama, vijf dagen later volgt het duel met Tunesië. De clash tegen Engeland op de slotspeeldag wordt pas op 28 juni gespeeld, de eventuele achtste finales staan op 2 en 3 juli op het programma.

Partner Content