De geschiedenis herhaalt zich in Moeskroen: achtergronden bij een aangekondigd ontslag

© /
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

In Moeskroen betaalt nu ook De Boeck de rekening voor een falend sportief beleid. Achtergronden bij een aangekondigd ontslag.

Excel Mouscron ontsloeg maandag Glen De Boeck. Net als zijn voorganger Cedomir Janevski kon hij ruim op voorhand lezen dat hij ontslagen zou worden. Met Yuri Selak, een van de twee sportief directeurs, leefde hij dan ook al snel in een sfeer van wantrouwen.

De Boeck kreeg dit seizoen een kern ter beschikking die verzwakt was in plaats van versterkt en benadrukte in de media herhaaldelijk dat er nood was aan een kwaliteitsinjectie om niet in hetzelfde scenario verzeild te geraken als vorig seizoen, toen Excel zich ‘miraculeus’ redde. Dat schoot bij Selak in het verkeerde keelgat en begin september verschenen er al namen van kandidaat-opvolgers in de pers.

Maar voorzitter Patrick Declerck en algemeen directeur Paul Allaerts vonden een trainerswissel geen oplossing. Declerck vond dat De Boeck tijd moest krijgen om een ploeg te vormen met een samenraapsel van spelers ‘van wie er sommigen elkaars taal niet begrijpen’.

Intussen is het voor iedereen duidelijk dat er in elke linie nood is aan een kwaliteitsinjectie. Die analyse werd onlangs openbaar uitgesproken door Selak, die eraan toevoegde dat de job van De Boeck helemaal niet in gevaar was.

Veertien dagen later, na de 7-0 in Anderlecht en de 1-0 in Sint-Truiden, is De Boeck ontslagen. Tussendoor ging Excel er in de beker uit in Kortrijk met 1-0. Excel maakt te weinig goals en slikt er te veel en deelt daarom de laatste plaats met Westerlo. Dat het toch weer in hetzelfde scenario als vorig seizoen verzeild is geraakt, mag het sportief management zich aanrekenen.

Excel Mouscron is dan ook een speciale club. Het sportief beleid is er in handen van twee sportief directeurs, Yuri Selak en Humberto Païva, die er vrij autonoom functioneren in dienst van de buitenlandse eigenaars. Elk zijn ze gelieerd met een internationale spelersmakelaar: de eerste met Fali Ramadani, de tweede met Pino Zahavi. Elk proberen ze via hun netwerk spelers te plaatsen. Maar tot nu toe is nog niet gebleken dat het voor hen en hun bazen ook belangrijk is dat Excel zo hoog mogelijk eindigt in het klassement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content