De herrijzenis van Zulte Waregem: 10 opvallende vaststellingen

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Voor het eerst sinds 28 oktober, thuis tegen KV Mechelen, won Zulte Waregem zaterdag nog eens, óp KV Mechelen. 10 opvallende vaststellingen bij de (voorlopige) herrijzenis van Essevee.

1) Van 24 september was het geleden, 13 opeenvolgende competitiematchen, dat Zulte Waregem nog eens de nul kon houden. Toen won het met 0-1 op AA Gent. De aanval van KV Mechelen was dan ook onmondig, met amper drie doelpogingen.

2) Voor het eerst dit seizoen dwong Essevee een zege af in het slotkwartier.

3) Davy De fauw scoorde zijn derde doelpunt in de laatste vier competitiematchen. Dit seizoen totaliseert de rechtsachter al vier goals. En opvallend: telkens maakte hij de eerste goal voor zijn ploeg, zoals ook op de openingsspeeldag tegen Eupen. Toen won de fusieclub met 0-5. Niemand die toen had durven te denken dat Zulte Waregem vooral de Oostkantonners in de gaten zou houden, om de degradatie te ontlopen.

4) Twee assists voor Sander Coopman: geen primeur voor de West-Vlaming, want ook in de vorige play-off 1-campagne gaf hij, tegen KV Oostende, twee beslissende passes.

5) Met een gemiddelde leeftijd van 29,15 jaar stelde Francky Dury zijn oudste basiself van dit seizoen op. Met slechts twee -23 jarigen (Coopman en Idrissa Doumbia), drie minder dan het gemiddeld aantal startende U-23-spelers tot voor de match op Mechelen (5,33 per wedstrijd).

6) Zulte Waregem toonde eindelijk weer/meer (gezonde) agressiviteit – een groot pijnpunt voor de winterstop. Het maakte op Mechelen 20 overtredingen, (een evenaring van) het hoogste aantal dit seizoen. En veel slimme foutjes, want ze leverden ‘slechts’ drie gele kaarten op.

7) Opvallend: met slechts één hoekschop evenaarde Essevee wel zijn laagste aantal zelf genomen corners dit seizoen, ook al had het – zoals vaak – meer balbezit (53 procent).

8) Zulte Waregem schoot ook slechts zes keer op doel, het laagste aantal doelpogingen in deze reguliere competitie. Maar daarvan wél vijf keer binnen het kader, én goed voor twee goals. Eindelijk toonden de mannen van Dury zich efficiënt.

9) Essevee staat dichter bij een POI-stek (op 6 punten van Standard, 23 vs. 29) dan bij een degradatieplaats (7 punten voorsprong op Eupen, 23 vs. 16).

10) De fusieclub scoorde dit seizoen al 33 goals, waarvan 20 buitenshuis. Uit haalde het dan ook al meer punten (13) dan in eigen Regenboogstadion (10). Dinsdag, bij de opening van de nieuwe viptribune, moet Zulte Waregem dat onevenwicht wegwerken, thuis tegen Standard.

Al wordt dat niet vanzelfsprekend, want de drie ervaren nieuwkomers op Mechelen, Derijck (weer fit), Harbaoui en Marcq, zijn geschorst/geblesseerd. En dus zal Dury weer moeten teruggrijpen naar zijn ‘jongeren’. Deze keer wel met succes?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content