‘De invoering van financiële fair play in eigen land kan ons voetbal op z’n kop zetten’

De invoering van een systeem van financiële fair play in ons land zou zware consequenties hebben voor verschillende clubs, schrijft François Colin. ‘We moeten van voetbal weer een spel te maken waar hard werken en slim zijn op het voetbalveld doorslaggevend zijn’

Het was een wonderlijke week, waarin de voetbalwereld plots het licht leek te zien. Aleksander Ceferin, de nieuwe voorzitter van UEFA, vertelde op een sportcongres in Lissabon dat er iets moet gebeuren om de sportieve balans tussen de rijkste en de overige clubs te herstellen.

De Sloveen opperde een aantal opmerkelijke voorstellen, die de regels van financiële fair play (FFP) zouden uitbreiden. Ceferin wil vooral de concentratie van talent in een beperkt aantal clubs tegengaan. Daarvoor denkt hij aan een verandering van het transfersysteem (maar toelichting gaf hij daar niet bij), een beperking van het aantal kernspelers per club en de invoering van een luxury tax, een weeldetaks.

Luxury taxes bestaan in Amerikaanse proffederaties als de NBA (National Basketball Association) en de MLB (Major League Baseball) om de dominantie van clubs uit rijkere markten (grootsteden als New York, Los Angeles, Chicago) tegen te gaan. Het komt erop neer dat in overleg met de spelersvakbond wordt bepaald hoe groot de loonmassa per club mag zijn. Wie zich daar niet aan houdt, moet een ‘weeldetaks’ betalen. De opbrengsten daarvan worden verdeeld over de andere clubs.

Minstens even hoopgevend is dat ook in eigen land werk wordt gemaakt van een beter voetbalbestel. De voetbalbond pakt in de komende weken met een ambitieus plan uit om het noodlijdende amateurvoetbal een levenslijn toe te werpen en tegelijk het zwartgeld te bannen. Benieuwd of daarbij sprake is van de belangrijkste eis van de amateursectie: geen profvoetbal op zondagmiddag rond 15 uur.

De invoering van financiële fair play in eigen land kan ons voetbal op z’n kop zetten

De Pro League bulkt gelukkig ook al van de positieve ideeën. In 1B wordt het aantal Belgische spelers die op het scheidsrechterblad moeten staan opgetrokken. Helaas alleen in 1B, maar er is ook een voorstel om clubs van 1A financieel te belonen op basis van het aantal Belgische spelers dat ze opstellen.

De profliga gaat eindelijk ook een fikse boete invoeren voor trainers die hun sport in diskrediet brengen door de integriteit van de spelleiders in twijfel te trekken. 5000 euro voor wie naar de tribune wordt verwezen, is een pittige straf. Er valt echter te vrezen dat dit niet iedereen zal afschrikken. De enige maatregel waar coaches echt van wakker liggen, is dat hen – zoals bij Europese matchen – de toegang tot het stadion verboden wordt. Wie dan nog door het lint gaat, laat zijn ploeg in de steek.

Veel belangrijker en ingrijpender is dat de Pro League een systeem van financiële fair play wil invoeren in ons land. Hoe dit er zal uitzien, is nog volstrekt onduidelijk – en we zijn heel benieuwd of het ook echt gebeurt, maar het zou het nationale voetbal helemaal op z’n kop kunnen zetten.

Als de regels van UEFA worden overgenomen, betekent dit dat clubs nog alleen mogen uitgeven wat ze binnenkrijgen via voetbalgerelateerde inkomsten. Suikerooms kunnen nog alleen sponsoren aan marktconforme prijzen en geld toeschuiven voor infrastructuurwerken en jeugdopleiding.

Dit zou zware consequenties hebben voor clubs als Excel Mouscron en Eupen, die nauwelijks een achterban hebben en alleen leefbaar zijn met buitenlands kapitaal. Ook clubs als Lokeren, STVV en vooral KV Oostende zullen waakzaam moeten zijn. Roger Lambrecht, Roland Duchâtelet en Marc Coucke moeten hun portefeuille dan immers gesloten houden.

Dit niet alleen om te voorkomen dat deze heren plots geen zin meer hebben in hun speeltje en de club aan zijn lot overlaten. Het is ook belangrijk om van voetbal weer een spel te maken waar hard werken en slim zijn op het voetbalveld doorslaggevend zijn in plaats van wie de rijkste voorzitter heeft.

Voorstanders van een ‘gelijk speelveld’ kregen er prompt een sterk argument bij. Nicolas Lombaerts keert uit Rusland terug, maar gaat niet naar Anderlecht, AA Gent of Club Brugge, maar naar KV Oostende. Anderhalf miljoen euro voor een speler van 32 jaar betekent je reinste kapitaalverlies. Geen wonder dat sommige media beweren dat het fortuin van Marc Coucke sneller smelt dan het ijs van de Noordpool.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content