De magie van de Franse beker

© Belga Image
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

In Frankrijk heeft de beker elk jaar pittige verrassingen in petto. Hoe komt dat eigenlijk?

De achtste finales, nog zestien ploegen blijven over. In de Belgische Croky Cup waren er in dat stadium alleen nog eersteklassers present. Aan de andere kant van de Franse grens zijn nog drie clubs uit het Championnat National (derde afdeling) en één uit National 2 (vierde klasse) in de running.

Terwijl er in België slechts per uitzondering een tweedeklasser de kwartfinales haalt, stond iedereen in Frankrijk in het seizoen 2012/13 ervan versteld dat er ‘slechts’ één kwartfinalist (Lens) uit de lagere afdelingen kwam.

Elk jaar beleven onze zuiderburen plezier aan de prestaties van een ploeg die nog van verder dan de derde klasse komt: dit jaar én in 2016 was dat Granville (4e klasse), vorig seizoen Fréjus Saint-Raphaël (4e klasse), en daarvoor Concarneaux, Cannes, Moulins en natuurlijk Quévilly, dat in 2012 de finale speelde tegen Lyon nadat het Rennes en Marseille had uitgeschakeld.

Het Franse bekersysteem is geknipt voor verrassingen: als er meer dan één afdeling verschil is, krijgt de ploeg uit de lagere klasse automatisch het thuisvoordeel. Doordat eersteklassers op die manier soms verre verplaatsingen naar de provincies moeten maken, vallen er al sneller verrassingen. Bovendien zijn er bij de loting geen reekshoofden. Niemand wordt beschermd en dus kunnen pakweg PSG en Monaco elkaar al in een heel vroeg stadium treffen. Daardoor kunnen ploegen uit lagere afdelingen ook vaker tegen elkaar uitgeloot worden. Om in 2016 de kwartfinales te bereiken had Granville slechts één hoger aangeschreven club moeten elimineren, namelijk Laval, een middenmoter uit de Ligue 2.

Nog een andere oorzaak is de kwaliteit van de Franse vorming. De opleidingscentra brengen honderden talenten voort, die vaak veroordeeld worden tot de lagere afdelingen als ze de boot van de Ligue 1 gemist hebben. Ook in National kun je zo nog een parel aantreffen. KV Kortrijk, dat enkele toppertjes gaan halen is in de krochten van de Franse lagere afdelingen, zal dat zeker bevestigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content