De transfers in eerste klasse gewikt en gewogen: ‘Genk kocht het verstandigst’

© Belga Image

De transfermarkt is onherroepelijk gesloten tot 1 januari, de clubs hebben hun huiswerk klaar. Redacteur Frédéric Vanheule, die de zomermercato op de voet volgde voor Sport/Voetbalmagazine, wikt en weegt.

Wat heeft jou het meest gefrappeerd tijdens de transferperiode?

Benieuwd of Stanciu bestand zal zijn tegen de concurrentie bij Anderlecht

Nicolae Stanciu
Nicolae Stanciu© Twitter/@rscanderlecht

‘Dat Anderlecht zoveel geld (minimaal 7,8 en maximaal 9,8 miljoen euro, nvdr) heeft uitgegeven voor Nicolae Stanciu, een 23-jarig Roemeens talent. Benieuwd of hij bestand zal zijn tegen de zware concurrentie. Bij Steaua Boekarest was hij dé grote man. In Roemenië word je snel een vedette, bij Anderlecht zal dat anders zijn. Bovendien heeft Sofiane Hanni zich opgeworpen als de nieuwe spelverdeler.

‘Dat Eupen zich amper geroerd heeft op de transfermarkt. Knap is dat en het past in hun filosofie om de eigen jeugd kansen te geven – er zit dus een idee achter. Al bestaat de kans dat ze in actie zullen moeten schieten tijdens de winterstop. De vraag is ook of ze – met veel lichtvoetige voetballers – hun frivool voetbal nog zullen kunnen brengen als de terreinen naar de winterstop toe zwaarder beginnen worden.

‘Dat er in totaal 127 bewegingen zijn gebeurd, waarvan 55 inkomende (tegenover 65 vorig jaar) en maar liefst 72 uitgaande transfers. Wat die laatste betreft, breekt Anderlecht alle records met meer dan 15 spelers die vertrokken.

Welke club heeft zich het meest versterkt en welk is het meest verzwakt, vind je?

‘Anderlecht is toch gevoelig versterkt. Op papier hebben ze kwaliteit gekocht, met onder andere de twee Roemenen (ook Alexandru Chipciu, nvdr.) en ook Massimo Bruno die vooral fysiek toch verder moet staan dan wanneer hij vertrok. Een vraagteken is voor mij Hamdi Harbaoui, die ervanuit gaat dat hij titularis is maar toch gehaald werd als back-up voor Lukasz Teodorczyk. Bovendien is de Tunesiër iemand met een sterk karakter en we weten intussen dat die wel eens durven te botsen met trainer René Weiler. En natuurlijk blijft de verdediging een twijfelgeval. Nieuwkomer Uros Spajic is een onbekende naam en het is nog maar de vraag of de gemiste transfer van Kara Mbodj een goeie zaak zal zijn voor de kleedkamer.

Ook bij Genk zorgt Maes ervoor dat bepaalde hiaten in de ploeg worden opgevuld

Sven Kums
Sven Kums© BELGAIMAGE

‘Racing Genk heeft volgens mij het verstandigst gekocht. En dat voor een club waar het toch lijkt te wringen tussen trainer Peter Maes, technisch directeur Dimitri de Condé en algemeen directeur Patrick Janssens. Net als destijds bij Sporting Lokeren zorgt Maes ervoor dat bepaalde hiaten in de ploeg worden opgevuld. Onder anderen Tino-Sven Susic lijkt een zeer nuttige aankoop te zijn.

‘Het meest verzwakt lijkt mij AA Gent te zijn. Om Laurent Depoître te vervangen, mist Kalifa Coulibaly toch nog wat koelbloedigheid voor doel en ook Jérémy Perbet loopt niet over van vertrouwen. Sven Kums is dan weer de man die het tempo regelde. Er wordt nu gekeken naar Rob Schoofs, die zes maanden inlooptijd had. Er is ook Hannes Van de Bruggen, die graag eentijdsvoetbal speelt. De Nigerianen Ibrahim Rabiu en Anderson Esiti zijn vraagtekens. Trainer Hein Vanhaezebrouck werkt aan een systeem met veel beweging rond een targetspits en eventueel Perbet als schaduwspits. Het idee is er, vraag is of het er ook uitkomt.’

Bij kampioen Club Brugge amper drie nieuwkomers en geen noemenswaardige vertrekkers…

‘Dat begrijp ik wel. Club Brugge is erin geslaagd de kern van vorig seizoen grotendeels samen te houden. De spelers die erbij zijn gekomen, moeten de concurrentie verhogen en het kwaliteitsverlies bij een rotatiesysteem voor de Champions League, de competitie en de beker wegwerken. Met Anthony Limbombe hebben ze voorlopig meer werk dan gehoopt en ook Dion Cools ontwikkelt zich beter dan de ingekochte Nederlander Ricardo Van Rhijn.’

Opgetekend door Kevin Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content