De ‘wonderkinderen’ van 1996: toekomstige Duivels of verloren generatie?

© BELGAIMAGE
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sport/Voetbalmagazine brengt een document over De Lichting van 1996, met onder anderen Musonda, Bakkali en Pereira. De uitzonderlijke generatie, ooit bestempeld als ‘mooiste ploeg ter wereld’, is serieus vertraging aan het oplopen. Wie zijn die wonderkinderen van de generatie ’96, welke carrièrekeuzes hebben ze gemaakt en welke strepen hebben ze verdiend sinds ze deel uitmaakten van ‘het beste jeugdteam ter wereld’?

CHARLY MUSONDA JR

Huidige club: Chelsea

Quote: ‘Ik ga mijn eigen legende creëren.’

Gert Verheyen over Musonda: ‘Ik durf niet te zeggen dat hij Eden Hazard uit de ploeg gaat spelen.’

Op 15 oktober wordt hij 21. Positieve cijfers: hij speelde al in vier verschillende competities dit seizoen: Premier League (26 minuten), de Engelse supercup (8 minuten), de League Cup en de Premier League 2 (het kampioenschap voor U23). Sinds hij Anderlecht in 2012 verliet is dit U23-kampioenschap voornamelijk zijn speelterrein geweest. Hij maakte ook een goede indruk tijdens zijn passage bij Betis. Maar over het algemeen is het gewoon te weinig op zijn leeftijd en met zijn talent (hij kreeg vijf sterren voor techniek op FIFA 18, dat is evenveel als Neymar, Ronaldo en Ribéry). In een recent interview was Roberto Martínez duidelijk: ‘Natuurlijk volg ik hem. Je hoeft niet eens een kenner te zijn om te zien wat voor een uniek talent hij heeft. Maar hij moet spelen. Er is geen betere leerschool dan 90 minuten op het veld te staan. Dit seizoen was hij goed met Chelsea in de voorbereiding, maar zodra de competitie begonnen was, verdween hij naar het tweede plan.’ Het lijkt evident: als hij niet vertrekt naar een club die minder topspelers bezit, dan wordt het voor hem heel moeilijk om bij de Rode Duivels te geraken.

ZAKARIA BAKKALI

Huidige club: Deportivo La Coruña (uitgeleend door Valencia)

Quote: ‘Na PSV was Anderlecht een optie, maar ik heb voor Spanje gekozen. La Liga heeft me altijd aangetrokken. Het klimaat speelt daar ook een rol in. Ik ben er ook dicht bij Marokko, waar ik graag dikwijls naar terugkeer.’

Roberto Martínez over Bakkali: ‘Onder de jongeren die in aanmerking komen voor een plek in de kern van de Rode Duivels, zijn er lichtpunten, zoals Bakkali die goed van start gegaan is bij Deportivo.’

ZAKARIA BAKKALI
ZAKARIA BAKKALI © BELGAIMAGE

In 2013 was hij zeventien en lag de wereld aan zijn voeten. Hij werd officieus beschouwd als de beste jonge voetballer van de planeet en op de dag dat hij verkozen werd tot beste speler op een toernooi in Engeland, was het Bobby Charlton die hem de trofee uitreikte. Enkele van de beste Europese clubs wilden hem, Marokko wilde hem, België wilde hem. Hij koos voor Valencia en de Rode Duivels.

Marc Wilmots, die net als Bakkali Jorge Mendes als makelaar heeft, gaf hem een duwtje in de richting van die club en van de nationale ploeg. Bakkali moest twee jaar wachten om opnieuw international te worden. Dat was in oktober 2015.

Nog eens twee jaar verder komt hij niet voor op de radar van Roberto Martínez. De oorzaak is dat hij in Spanje maar weinig speeltijd krijgt. Dat is dan weer te verklaren door enkele fysieke kwaaltjes. ‘Het lichaam volgt niet altijd de hoge eisen van het topvoetbal’, vertelt Johan Walem ons over hem. ‘Maar wanneer hij niet geblesseerd is, is het een buitengewone speler.’

ANDREAS PEREIRA

Huidige club: Valencia (uitgeleend door Manchester United)

Quote: ‘Ik zag op een dag een combinatie tussen Rooney en Ronaldo. Op dat moment zei ik bij mezelf dat ik ooit het shirt van Manchester United wou dragen.’

José Mourinho over Pereira: ‘Er bestaat geen twijfel over: hij heeft het potentieel om een van de grootste spelers van Manchester United te worden.’

Net zoals Musonda is het speelterrein dat hij tot nu toe het vaakst betreden heeft dat van de Premier League 2. En net zoals Musonda verging het ook hem beter in de Spaanse competitie, met Granada, dan in de Engelse. De echte Premier League moest voorlopig nog niet van hem weten.

Op zijn negende vertrok Pereira naar PSV. Op zijn vijftiende stak hij het Kanaal over naar Manchester United. Daarover zei hij: ‘Te vroeg vertrekken, dat bestaat niet. Als je goed bent, breek je altijd door.’ Zij die de fameuze Belgische U17-ploeg volgden, hadden zich nooit kunnen inbeelden dat hij nooit Rode Duivel zou worden. Wie weet wordt hij het ook in de toekomst niet. Daar zijn twee redenen voor. Eén: hij laat nog steeds niet alles zien wat van hem verwacht werd. Twee: hij twijfelt nog tussen België en Brazilië. Hij was voor ons land international van de U15 tot de U17. Nadien speelde hij voor de Seleção U21 (met een WK-finale) en U23.

ANDREAS PEREIRA
ANDREAS PEREIRA © BELGAIMAGE

Hij werd nog niet opgeroepen voor een A-interland omdat hij zijn vlag nog niet gekozen heeft. Hij zegt zelf: ‘Mijn hart is Braziliaans.’ Maar dat zou kunnen veranderen, beweert Johan Walem: ‘Hij hoopte echt voor Brazilië te kunnen spelen, maar hij beseft nu dat de concurrentie daar misschien nog sterker is dan bij de Duivels.’

Sinds deze zomer is hij op leenbasis bij Valencia aan de slag, waar hij afgelopen weekend zijn eerste doelpunt maakte. Voor het hem liet vertrekken, verlengde het bestuur van Manchester United zijn contract.

MATHIAS BOSSAERTS

Huidige club: KV Oostende

Quote: ‘Op een dag wil ik de Champions League winnen met Real.’

Marc Coucke over Bossaerts: ‘Ten laatste in 2019 is Bossaerts Rode Duivel.’

Net zoals Musonda en Pereira koos hij ervoor om zijn opleiding te genieten bij een club uit de wereldtop: Manchester City. Hij bracht er vier seizoenen door, van zijn zestiende tot zijn twintigste. Hij trainde er met de U21 van Patrick Vieira en soms met de A-kern van Roberto Mancini.

Uiteindelijk begreep hij dat hij daar niet zou doorbreken. Hij trok dezelfde conclusie als Boyata en Denayer: het volstaat niet om een Belgische verdediger te zijn om bij City hetzelfde parcours af te leggen als Vincent Kompany.

MATHIAS BOSSAERTS
MATHIAS BOSSAERTS © BELGAIMAGE

Achteraf bekeken is hij er niet zo zeker van dat hij een goede keuze gemaakt heeft door naar het noorden van Engeland te trekken. Vanaf januari 2015 wou hij het liefst uitgeleend worden ‘omdat de clubs van de Premier League liever ervaren spelers opstellen dan jongeren die de eigen jeugdreeksen doorlopen hebben.’

Hij beseft dat hij er beter aan had gedaan om bij Anderlecht te blijven, waardoor zijn profcarrière sneller van de grond zou zijn gekomen. Hij heeft geprobeerd om terug te keren en het bestuur van Sporting verklaarde dat hij hen ‘op zijn knieën gesmeekt had’ om hem terug te nemen.

Tijdens de zomer van 2016 verbrak hij alle banden met City en tekende hij voor Oostende. Destijds tekenen bij City is misschien niet ideaal geweest voor een jongen die ook het hof werd gemaakt door Manchester United en Liverpool. Er is in elk geval geen sprake van dat hij in de nabije toekomst bij de Rode Duivels geraakt.

SIEBE SCHRIJVERS

Huidige club: KRC Genk

Quote: ‘Behalve Youri Tielemans heeft geen enkele speler van mijn leeftijd zoveel matchen in de Belgische eerste klasse gespeeld.’

Roberto Martínez over Schrijvers: ‘Je kunt niet anders dan Schrijvers in de gaten houden als je geïnteresseerd bent in de beste spelers van de Belgische competitie.’

Een jonge speler uit de Belgische competitie met een geschatte marktwaarde van 3,5 miljoen euro, dat komt niet zo vaak voor. En bij Schrijvers stijgt die nog voortdurend. Hij is het prototype van de beloftevolle en alom geprezen belofte die niet te snel te hoog wou mikken, kwestie van zich niet te verbranden.

SIEBE SCHRIJVERS
SIEBE SCHRIJVERS © BELGAIMAGE

Bij Genk oordeelt men dat hij even goed is als Defour, Vossen, Courtois en De Bruyne op diezelfde leeftijd. Men ziet hem daar als een verbeterde versie van Jelle Vossen. Toen hij op zijn zestiende als prof debuteerde, werd hij de jongste speler van Genk ooit in de Europacup. En de op één na jongste speler in de nieuwe formule van de Europa League, na Romelu Lukaku.

Op dat moment al kwamen Anderlecht en Manchester City aankloppen. De speler en zijn entourage bleven er rustig onder. Schrijvers accepteerde zelfs een uitleenbeurt aan Waasland-Beveren om er speelminuten te verzamelen en sterker naar Limburg terug te keren.

Schrijvers speelt ‘maar’ bij Genk, niet in de Premier League of La Liga, maar van al de goudhaantjes uit ‘de mooiste ploeg ter wereld’ staat hij misschien het dichtst bij een selectie voor de Rode Duivels. Naar verluidt is Martínez gek op hem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content