'Deze spelersgroep van Anderlecht moet zich diep schamen'

25/04/16 om 10:46 - Bijgewerkt om 10:45

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportieve weekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over Diaby, Anderlecht en play-off 1.

'Deze spelersgroep van Anderlecht moet zich diep schamen'

Anderlecht - Club Brugge © BELGA

Jacques Sys: "Een van de opvallendste vaststellingen is dat het gebrek aan regelmaat uit de reguliere competitie zich gewoon doorzet in de play-offs. Voor het seizoen beslissen om alles op play-off 1 te zetten en daar te pieken, blijkt dus niet zo evident als sommige clubs het doen uitschijnen. Net als de resultaten gaat ook het spelpeil op en neer, met aanvankelijk slecht voetbal, waar nu geleidelijk aan verbetering in komt."

Delen

Zulte Waregem is het kneusje van de klas

"Een andere vaststelling is dat de drie titelfavorieten voor aanvang van de play-offs ook halfweg de drie resterende titelfavorieten zijn. Met Club Brugge dat over de beste papieren beschikt. Genk gaf even de indruk zich in het debat te zullen mengen, maar na de nederlaag tegen Gent dit weekend denk ik toch dat die droom opgeborgen mag worden. Het zou trouwens aan aanfluiting van onze competitie zijn mocht Genk nog kampioen kunnen worden na een seizoen waarin ze amper meer scoorden dan degradant OHL en aan de play-offs begonnen met zestien punten achterstand."

"Zulte Waregem is het kneusje van de klas. Ze waren dan ook al heel blij dat ze erbij waren ten koste van Standard, sindsdien brengen ze niets meer. Hun beste man is Kenny Steppe, de doelman, dat zegt veel. Maar oké, elk seizoen heb je zo een ploeg in play-off 1 die er maar wat bijhangt."

S/VM: Bij Anderlecht is het crisis. 4-2 verloren tegen Oostende, spelers die ruziën, supporters die vechten. De doodsteek voor de Brusselaars in hun titelambities?

Jacques Sys: "De ploeg bracht niet alleen slecht voetbal in Oostende, wat er rond gebeurde is een deuk in het imago voor de hele club. Dat je zo presteert in een fase waarin je een rotseizoen alsnog kleur kan geven met een titel, is een schande voor een trotse en aristocratische club als Anderlecht. Die spelersgroep moet zich diep schamen."

"Ik vraag me echt af hoe Besnik Hasi dit nog kan rechttrekken. Elke keer weer horen we diezelfde excuses herhalen: een gebrek aan mentaliteit en onderschatting van de tegenstander. Hasi beweert bijvoorbeeld dat zijn spelers niet om kunnen met de druk van een vroege achterstand. Maar kennelijk slaagt de trainer er ook niet in zijn spelersgroep te begeesteren. Het zit ingebakken in de clubcultuur, want ook vorige trainers kwamen altijd met dat excuus aandraven. Herinner je bijvoorbeeld ook hoe Frank Vercauteren destijds jammerde dat spelers zijn opdrachten niet uitvoerden..."

"Is het nu over en out voor Anderlecht? Normaal gezien wel, maar je kunt niets uitsluiten. Voor hetzelfde geld zijn de spelers in hun eer geraakt en spelen ze in de volgende match Gent helemaal naar huis. Maar als ze zondag verliezen, is het wel gedaan, vermoed ik."

S/VM: Club Brugge rechtte de rug na enkele lastige weken en zette Zulte Waregem simpel opzij met 5-0. Enige smet op die prestatie: Diaby die zijn trainer en aanvoerder negeerde bij het claimen van de tweede strafschop. De eerste had hij al gemist. Verdient Diaby een sanctie?

Delen

Brugge toonde de juiste mentaliteit door na twee nederlagen zo te reageren

Jacques Sys: "In theorie wel, maar gezien deze fase van de competitie, zou ik het begrijpen als Michel Preud'homme het bij een berisping houdt. Dit incident nu uitvergroten zou alleen maar de rust verstoren die weerkeerde na twee uitnederlagen. Want Club voetbalde goed tegen een -laat ons eerlijk zijn- zwak Zulte Waregem. Met een goede Hans Vanaken en een gretige Jelle Vossen als invaller. Bovendien toonde Brugge de juiste mentaliteit door na twee nederlagen zo te reageren."

"Ook de terugkeer van Engels en Refaelov maakt Club sterker. Engels is hun beste verdediger, hij zorgt voor stabiliteit achterin. Refaelov gaf meteen twee assists bij zijn terugkeer, maar was voorts amper in het spel betrokken, hij ontbreekt nog matchritme. Maar met zijn technische capaciteiten zorgt hij voor dat tikje extra bij Club."

"Halfweg hebben ze de touwtjes weer strak in handen. Met nog drie thuiswedstrijden in het verschiet en drie punten voorsprong mogen ze zelfs de moeilijke uitopdracht in Gent verliezen en zijn ze nog kampioen."

Lees meer over:

Onze partners