‘Dit Lokeren heeft een trainer nodig naar wie het kan opkijken’

© BELGAIMAGE

Exact een jaar nadat hij bij Lokeren aangesteld werd om Bob Peeters op te volgen, staat Georges Leekens zelf alweer op de keien. Wat valt hem te verwijten en hoe moet het nu verder? Lokerenwatcher Matthias Stockmans beantwoordt drie pertinente vragen.

Is het voor Georges Leekens, 67 ondertussen, niet stilaan tijd om met pensioen te gaan? Is hij nog geloofwaardig?

Matthias Stockmans: “Het was duidelijk dat de positie van Leekens bij Lokeren onhoudbaar was geworden. Het publiek schreeuwde al enkele weken om zijn ontslag, de ploeg staat maar één puntje boven de degradatieplaatsen en vooral: het voetbal was zeer slecht. Een combinatie van een te voorzichtige, defensieve tactiek en een gebrek aan teamspirit. Dat eerste is altijd al eigen geweest aan Georges Leekens, meestal mikkend op stevige blokvorming en countervoetbal, dat tweede -het creëren van een goede werksfeer- is normaal gezien zijn sterkte. Als dat dan niet meer aanslaat, zit je met een probleem.

“Het lijkt er inderdaad op dat de methode-Leekens, die in het verleden genoeg haar deugdzaamheid heeft bewezen, uitgewerkt is. Zijn constante jobhoppen en nogal ongelukkige uitspraken hebben zijn geloofwaardigheid wel degelijk aangetast en resultaten waren er niet meer om dat te rehabiliteren. Alleen staat Leekens, ook op zijn 67e, nog veel te graag in de belangstelling en is hij -naar eigen zeggen- niet het type om rustig te gaan tuinieren. Georges is graag onder de mensen.”

Wat betekent het ontslag van Leekens voor de positie van technisch directeur Willy Reynders?

Matthias Stockmans: “Dat het niet boterde tussen Georges Leekens en Willy Reynders was een publiek geheim. Leekens wilde een manager naar Engels model zijn -dat verkondigde hij zelf bij zijn aanstelling vorig jaar-, wat betekende dat Willy Reynders als technisch directeur overbodig werd. Reynders zal in ieder geval geen vurig pleidooi gehouden hebben bij voorzitter Roger Lambrecht om de trainer nog wat respijt te geven, zoals hij dat wel deed voor Bob Peeters. Peeters was twee zomers geleden een keuze van Reynders, Leekens was een eenmansactie van Lambrecht. Het valt af te wachten wie nu de nieuwe trainer zal kiezen.

“In ieder geval is duidelijk dat de erfenis van Peter Maes zwaar om dragen is: hij bracht Lokeren twee bekers en drie play-offdeelnames in vijf jaar, het is moeilijk om daar boven te gaan. De sterkte in die periode was de wisselwerking tussen Maes en Reynders, die samen vaak op pad gingen voor scoutingsopdrachten. Als tandem maakten ze in negentig procent van de transfers goede keuzes, dat kan niet gezegd worden van de voorbije jaren. Coelho bijvoorbeeld is een protegé van Reynders, die hem nog kent van bij KRC Genk. Dat je een voetballer met dergelijke twijfelachtige mentaliteit binnenhaalt en daarmee de kleedkamer affecteert, mag Reynders zich wel aanrekenen. De huidige malaise is dus zeker niet enkel en alleen de fout van Leekens.”

Wie moet er nu komen om de ploeg op de juiste rails te krijgen?

Matthias Stockmans: “Iemand naar wie de spelers opkijken. Alleen is de vraag: wil zo iemand wel naar trainerskerkhof Daknam komen? Waar Roger Lambrecht al 21 trainers versleet in 21 jaar voorzitterschap. Dit Lokeren heeft iemand nodig die de orde in de kleedkamer kan herstellen en met zijn trainingsstof het respect afdwingt om spelers op één lijn te krijgen. Want kwaliteiten zitten er wel degelijk in deze kern, zeker nu Koen Persoons -toch een belangrijke schakel op het middenveld- bijna terug is uit een lange blessureperiode. Met Patosi, Bolbat, De Sutter,Coelho, De Ridder en zelfs de jonge Straetman die onder Leekens geen kans kreeg, valt offensief zeker iets te doen. In ieder geval meer dan tot nu toe getoond werd. Runar Kristinsson en Besnik Hasi werden door voorzitter Lambrecht zelf al genoemd, ook Cedomir Janevski is een kandidaat. Zowel Kristinsson als Hasi zou een goed trainersduo kunnen vormen met de huidige interim-coach Arnar Vidarsson.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content