‘Dit Standard is beter dan velen denken’

© Belga Image

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over een herboren AA Gent, een imposant Standard en de vrije val van KV Mechelen.

AA Gent won de ‘Slag om Vlaanderen’ met 2-0 tegen Club Brugge. Kan dit AA Gent straks in PO1 nog een vooraanstaande rol gaan vertolken?

Jacques Sys: ‘Met 33 op 45 haalt Gent het hoogste percentage na Club Brugge in de voorbije periode, het minste wat je kan zeggen, is dat de ploeg terug op de rails staat. Maar om voor de titel mee te spelen, acht ik de puntenkloof met Club toch te groot. Om nu meteen van een dip te spreken bij de Bruggelingen, vind ik wat voorbarig. Alleen zullen we zien hoe ze hier mee omgaan.

‘Wat me wel opvalt bij dit Gent is de breedte van de kern – tegen Club ontbraken een aantal titularissen – en de rust die de ploeg uitstraalt. In grote mate te danken aan de trainer Yves Vanderhaeghe, die ook na de zege tegen de competitieleider niet euforisch deed. Wat een contrast met de soms verstikkende aanwezigheid van Hein Vanhaezebrouck vroeger. Vanderhaeghe blijkt de ideale opvolger. De groep had dat soort trainer nodig, iemand die hen een goed gevoel geeft. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Leko, die me meer en meer overtuigt. Hij zoekt geen excuses en analyseert nuchter. Veel trainers kunnen een voorbeeld nemen aan de sereniteit van zowel Leko als Vanderhaeghe. De nieuwe lichting trainers toont op dat vlak een positieve invloed op ons Belgisch voetbal: Clement, Vermant, De Roeck… hun beheerste attitude komt het product voetbal ten goede. Heel anders dan zo een Sá Pinto.”

KV Mechelen blijft in de klappen delen en bengelt troosteloos laatste. Wat loopt er mis en trekken ze dit nog recht?

Jacques Sys: ‘Het is nooit een goed teken als je in één seizoen drie trainers aanstelt. Dan kan je toch vragen stellen bij het beleid, hoe evalueren die bestuurders zichzelf? Het grootste probleem lijkt de mentaliteit in de spelersgroep. Er zit geen vuur in die ploeg en dan wordt naar de trainer gewezen. Maar ze kenden Aleksandar Jankovic toch? Hij heeft er al gewerkt! Met de aanstelling van Dennis van Wijk, een heel ander profiel, geven ze echter die foute inschatting toe. Nu, Van Wijk is een soort brandweerman onder de trainers: hij kan in korte tijd een scheve situatie rechttrekken. Maar wat daarna? Ik ben ook wel benieuwd hoe die groep van Mechelen zal reageren op zijn aanpak. Er zit angst in die ploeg, zijn ze dan mentaal klaar voor de harde woorden van Van Wijk?

‘Ik ben verbaasd door de neergang van Mechelen, onder Yannick Ferrera toonden ze bij momenten nochtans kwaliteit. In mei is het dertig jaar geleden dat ze Europacup 2 wonnen, het zou héél zuur zijn om dat te moeten ‘vieren’ met een degradatie. Het zou ook heel jammer zijn voor onze Jupiler Pro League, want KV Mechelen is een van de mooiste clubs van ons land, met een schitterende en ongelooflijk trouwe achterban. Zoals ze ook afgelopen vrijdag tegen Mouscron nog maar eens bewezen. In plaats van hun ploeg uit te fluiten, bleven ze zingen na de nieuwe nederlaag. Ze hebben nog een zwaar programma, met moeilijke verplaatsingen. 10 februari thuis tegen Eupen wordt een cruciale match.’

De Clásico tussen Standard en Anderlecht werd een mooi schouwspel. Wie komt er voor jou als morele winnaar uit die strijd?

Jacques Sys: ‘In die wedstrijd zat alles: tempo, doelkansen, combinaties, duelkracht, inzet. Een ouderwetse topper, met Standard als morele winnaar. Zoals ik ze gisteren zag spelen, kun je niet anders dan afvragen: hoe komt het dat die ploeg zoveel punten liet liggen tot dusver? Het zou een regelrechte schande zijn mochten zij naast PO1 grijpen. Ze hebben het wel in eigen handen en deze prestatie tegen Anderlecht zal een boost geven. Sá Pinto heeft de verdienste om van die selectie een hechte groep te maken en krijgt intern ook lof voor zijn werk, maar hij is er toch niet in geslaagd om een constante in de prestaties te krijgen. Door zijn gedrag leidt hij te veel af van het spelniveau. Hij heeft meermaals de grenzen van het toelaatbare overschreden. Een ander minpuntje bij dit Standard zijn de weinige Belgen in de ploeg. Cavanda was de enige aan de aftrap tegen Anderlecht. Ik was wel gecharmeerd door Razvan Marin, de Roemeense draaischijf op het middenveld. Ze hebben een veel betere ploeg dan velen denken, dat vond ik al van bij de competitiestart. Maar er ging te veel aandacht naar de trainer en te weinig naar de spelers.

‘Bij Anderlecht zal Vanhaezebrouck het zich toch allemaal anders voorgesteld hebben. Ik denk dat hij had gedacht de ploeg sneller naar zijn hand te kunnen zetten, maar ze blijven matig spelen. En dan bestaat nog de kans dat Hanni en/of Dendoncker vertrekken in deze laatste dagen van de wintermercato. De onrust en onduidelijkheid die er op bestuursniveau heerst, zet zich over op het sportieve. In die zin wordt dit gewoon een overgangsseizoen, met de focus op de tweede plaats in het klassement. Uit de keuze van de nieuwe spits zal blijken waar hun ambities nog liggen.’

Partner Content