Doodsteek voor Eurostadion? ‘Stadion moet in Brussel liggen, niet in Grimbergen’

© Belga Image

Het dossier rond het Eurostadion krijgt een onverwachte maar mogelijk fatale wending. Volgens de afspraken moet het stadion gebouwd worden in Brussel, dat gaststad is voor het EK, maar de voorziene bouwgrond ligt in Grimbergen. De KBVB trekt aan de alarmbel, zo blijkt uit mails die de openbare omroep kon inkijken.

Voor de Europese voetbalbond UEFA moet het Eurostadion gebouwd worden op het grondgebied van de gaststad, met name Brussel. Dat stelt de Koninklijke Voetbalbond KBVB in een mail aan Ghelamco. Parking C op de Heizelsite, waar het stadion moet komen, is weliswaar eigendom van de stad Brussel maar ligt op het grondgebied van Grimbergen. Het juridische kluwen rond de bouw van het stadion wordt daardoor nog maar eens ingewikkelder. Dat blijkt uit mailverkeer tussen de voetbalbond en bouwheer Ghelamco, dat het Radio 1-programma De Ochtend kon inkijken.

In een eerste gelekte mail van 19 mei herinnert Paul Gheysens, CEO van Ghelamco, eraan dat de voetbalbond zich ‘onvoorwaardelijk en onherroepelijk ertoe verbonden heeft om UEFA 2020 te hosten in het Brusselse Eurostadion’. Daarbij moest de voetbalbond het project actief steunen, maar dat zou de bond volgens Gheysens absoluut niet doen, waardoor Ghelamco aanzienlijke schade zou lijden. Ghelamco verzoekt de KBVB, daarom ‘onmiddellijk, expliciet en publiek haar onvoorwaardelijke steun voor het Eurostadion te bevestigen’.

Twee weken later reageert de voetbalbond scherp. De KBVB zegt verbaasd te zijn over de mail van Ghelamco en verwijst naar de ‘Staging Agreement’ met de UEFA. ‘De KBVB is in die overeenkomst de verbintenis aangegaan om als gastheer voor Euro 2020 op te treden in België’, staat te lezen in de mail. ‘De KBVB heeft de kandidatuurstelling van Brussel als gaststad gesteund en blijft dit doen.’

Voor de VRT ligt daar het addertje onder het gras. De KBVB verwijst naar een passage in het Staging Agreement, waaruit moet blijken dat ‘van in den beginne duidelijk was dat de UEFA als voorwaarde had gesteld dat het stadion zich dient te bevinden op het grondgebied van de gaststad, dat wil zeggen de Stad Brussel’. Zoals bekend wordt het Eurostadion gepland op parking C, weliswaar eigendom van de stad Brussel maar op het grondgebied van de gemeente Grimbergen. De bond hekelt nog het gebrek aan professionalisme bij Ghelamco.

Brussel niet bevoegd voor veiligheid in Grimbergen

Voor Brussels N-VA-fractieleider Johan Van den Driessche zijn er twee mirakels nodig voor Eurostadion om het EK 2020 te halen. ‘We zitten nu volgens mij dicht bij het einde van het project rond het Eurostadion’, reageerde hij in De Ochtend. ‘Volgens het Eurostadion-project zou het stadion op een terrein gebouwd worden dat eigendom is van de stad Brussel, maar dat is niet het territorium van de stad Brussel. Het territorium is Grimbergen. Maar de UEFA wil van de stad een engagement dat het zijn verantwoordelijkheid kan opnemen op alle vlakken, bijvoorbeeld op vlak van veiligheid. Maar de stad Brussel is niet bevoegd voor de veiligheid van Parking C.’

Partner Content