Dury: 'Het wordt een PO1 met twee snelheden'

31/03/16 om 06:30 - Bijgewerkt om 06:57

Francky Dury mag zich een ervaringsdeskundige van play-off 1 noemen. Hij was er al in vijf van de zeven edities bij. Vier keer daarvan met Zulte Waregem.

Dury: 'Het wordt een PO1 met twee snelheden'

Francky Dury gaat met Zulte Waregem voor een Europees ticket. © BELGA

Hoeveel maanden van je leven heeft de wurgende stress van PO1 al die jaren je al gekost? Francky Dury: "Stress maakt deel uit van mijn job, en het is niet omdat je ploeg in play-off 1 zit dat het erger wordt. Ik geef het voorbeeld van het seizoen waarin we voor de titel speelden. Als je Thorgan Hazard en Junior Malanda hebt, is dat minder stresserend werken dan zonder die mannen. Met zulke spelers moet je de machine een beetje olie geven, en ze slaat vanzelf aan."

"Ik kan ook voorbeelden geven van situaties met meer stress. De toekomstige play-off 2, bijvoorbeeld, wanneer daar clubs uit afdeling 1B bij komen. Een aantal eersteklassers is zijn stadion aan het verbouwen en uitbreiden: Lokeren, Oostende, KV Mechelen, Sint-Truiden, Zulte Waregem. Als je dan Eupen, Tubize of White Star Bruxelles ontvangt kan dat, met alle respect voor die clubs, stresserend zijn. Daarom pleit ik voor de uitbreiding van play-off 1 naar acht ploegen. Als je vertrekt van het uitgangspunt dat vijf club veel kans hebben op een plaats, houd je in het huidige systeem maar één plaats over voor een subtopper. Met acht plaatsen hebben drie minder grote clubs ook een kans."

De ambities van Zulte Waregem in deze play-offs zijn duidelijk: strijden voor een plek achter het trio Gent-Anderlecht-Club Brugge. "Het worden inderdaad een play-off 1 met twee snelheden", aldus Dury. "Club, Gent en Anderlecht gaan voor de titel, terwijl Genk, Oostende en wij voor de vierde plaats en een Europees ticket zullen voetballen. Die Europese kwalificatie is onze motivatiebron."

Dat vele waarnemers en liefhebbers het jammer vinden dat Standard zich niet wist te kwalificeren voor PO1, zit de Esseveecoach wel wat dwars: "Ik vind niet dat play-off 1 niet dezelfde uitstraling heeft zonder Standard. Wie zesde eindigt na dertig speeldagen, verdient om daar te staan. Wij stonden wel 25 speeldagen in de top 6. Toch blijven sommige media en analisten maar zeuren over de afwezigheid van Standard. Heel België is fier als het kleine AA Gent de achtste finales van de Champions League speelt, maar diezelfden vinden het jammer dat Oostende en wij in play-off 1 zitten."

Lees de volledige vijf vragen aan Francky Dury in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 30 maart.

Onze partners