Dury: ‘Obbi Oulare had in Engeland te veel spieren gekweekt’

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Opvallend was het toen Zulte Waregem in juli Obbi Oulare tot eind dit seizoen huurde van Watford. Hoe ver staat de 20-jarige Belg drie maanden later, net voor de West-Vlaamse derby tegen ex-ploeg Club Brugge?

Vorig seizoen amper gespeeld, sukkelend met een conditionele achterstand en een imago als te gemakzuchtige en blessuregevoelige voetballer: het waren behoorlijk wat minpunten waarmee Obbi Oulareafgelopen zomer aan de Gaverbeek arriveerde. Toch vond Francky Dury hem een “opportuniteit”. Zulte Waregem had de spits “extreem goed gescreend” en de coach was ervan overtuigd dat hij Oulare na zes weken conditioneel weer op topniveau zou krijgen.

Dertien weken later is de balans niet echt positief, als je alleen zijn speeltijd bekijkt. In elf speeldagen komt hij amper aan 26 minuten, verdeeld over zes late invalbeurten. Niet verwonderlijk gezien de onaantastbare status van centrumspits Mbaye Leye en de concurrentie van die andere huurling uit Engeland, Igor Vetokele.

“Bovendien”, stipt Dury aan in Sport/Voetbalmagazine, “was Obbi in september drie weken out nadat hij in de belofteninterland op Malta een trap op zijn voet kreeg en een oude breuk weer begon te ontsteken. Dat heeft hem in totaal vijf à zes weken gekost. Jammer, want hij had in nauw overleg met fysiekcoach Bram De Winne in augustus heel hard gewerkt, inclusief ochtendloopjes op een nuchtere maag.

“Na zijn inactiviteit heeft Obbi die draad weer opgepikt en intussen zit hij zo goed als op het fysieke niveau dat we voor ogen hadden: drie à vier procent vet kwijt, vijf kilogram verloren ook, want in Engeland had hij te veel spieren gekweekt (tot 105 kg voor 1m96, nvdr). In een oefenduel op Gullegem en in de beloftematch tegen KV Kortrijk heeft Obbi ook twee keer probleemloos bijna negentig minuten gespeeld. Het is nu kwestie om bij de beloften nog meer wedstrijdritme op te doen, én scherp te blijven trainen.”

Comfortzone

Bij Club Brugge, zaterdag de tegenstander van Essevee, was dat vaak een pijnpunt, maar daar kan Dury niet over klagen. “Obbi beseft dat hij misschien te vroeg vertrok naar Watford. Hij is uit zijn comfortzone getreden. Of zijn kersvers vaderschap (Oulare werd in augustus voor de eerste keer papa, nvdr) daarmee te maken heeft? Misschien. Ik ontdekte alvast een jongen die hard wil werken.”

En die ook op voetbalvlak stappen heeft gezet, vindt Dury. “Obbi is een speler die, als hij ín de bal komt, simpel moet voetballen, op techniek, en die via slim positie kiezen beter moet leren kaatsen. Zijn energie en grote fysieke kracht moet hij vooral gebruiken in de box. Ik merk dat hij dat steeds beter oppikt, zoals vorige week op training met drie, vier goals. Dát wil ik zien.”

De vraag is of de spits, zelfs wanneer hij topfit is, de komende maanden veel zal spelen, gezien de grote concurrentie voorin. Dury: “Obbi’s volgende stap wordt invallen wanneer een wedstrijd op slot zit, en met zijn fysieke kracht die match mee helpen open te breken. En wie weet kan hij mettertijd een duo vormen met Leye, die als flexibele spits ook achter Obbi kan spelen, zoals Mbaye dat al deed op KV Mechelen en tegen Charleroi, met Vetokele.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content