Een ander profiel voor Zulte Waregem

© Belga Image

Eigenlijk past Damien Marcq niet in het tactisch plan van Francky Dury, maar misschien past Essevee zich wel aan hem aan.

De naam Damien Marcq valt niet zo vaak meer in het Zwarte Land. Soms mist de technische staf van Charleroi hem nog. Wat Felice Mazzu vooral van de Franse middenvelder apprecieerde, was zijn vermogen om zich in de verdediging te laten terugzakken om zo verdedigers toe te laten aanvallend initiatief te nemen. Zulte Waregem krijgt dus een middenvelder die denkt als een verdediger, een profiel waarmee hij bij AA Gent amper aan de bak kwam. Vraag is of hij past bij Francky Dury. Die verwacht namelijk van zijn verdedigers net dat ze als middenvelders kunnen functioneren.

Afgeremd door zijn gebrek aan ritmeversnellingen heeft Marcq zich altijd beter gevoeld voor de eigen zestien dan aan de andere kant van de middenlijn. De Fransman functioneerde daarom perfect bij Charleroi dat de bal aan de tegenstander liet waardoor Marcq op eigen helft positie kon kiezen. Vraag is of hij zich kan aanpassen aan het tactisch plan in het Regenboogstadion.

Het kan dat Marcq zich aan Dury aanpast, maar het is niet onmogelijk dat het de trainer van Zulte Waregem zal zijn die zich aan de middenvelder aanpast. Tegen Club Brugge toonde Essevee zich meer verdedigend dan tevoren, speculerend op de tegenaanval. In zo’n systeem past Marcq perfect. Met zijn fysieke kracht is hij sterk in verdedigende duels, en zijn spelinzicht en een goeie lange bal zijn sterke wapens om een tegenaanval in de rug van de verdediging op te zetten.

Zelfs als Essevee vasthoudt aan zijn dominante manier van voetballen kan Marcq nuttig zijn. In een team waar de backs vaak aantreden als buitenspelers toont Zulte Waregem zich bij tegenaanvallen kwetsbaar sinds het vertrek van Soualiho Meïté. Die bleef altijd voor de verdediging, net om de snelle tegenstoten af te snijden. Met Marcq erbij houdt Zulte Waregem altijd minstens drie man achterin. Een noodzaak voor de op één na meest gepasseerde defensie van eerste klasse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content