En de opmerkelijkste Rode Duivel van de EK-kwalificatiecampagne is…

© Belga Image

Welke Rode Duivel kleurde de voorbije EK-kwalificatiecampagne? We vroegen het aan onze redacteurs van Sport/Voetbal en Footmagazine. Met enkele verrassende liefdesverklaringen tot gevolg.

Christian Vandenabeele kiest voor: Jason Denayer

Een heuse ontdekking. Zijn veelbelovend debuut in de lente van dit jaar, nog voor zijn twintigste verjaardag, in Israël (na de uitsluiting van Vincent Kompany), in Frankrijk en in Wales. Een nieuwe potentiële wereldtopper en een nieuwe exponent van het veelkleurige België.

Peter Mangelschots: Divock Origi

Wegens zijn korte invalbeurt tegen Bosnië. Als je besluit om het voetbal eens niet vanaf de perstribune te bekijken, maar met de familie op de supportersbanken. Als het jong grut zich niks aantrekt van het slechte voetbal maar geniet van de 3-1 en de Mexican wave. Als je neefje van tien, sinds het WK gehuld in een toen nog oversized maar ondertussen net passend shirt met ORIGI op de rug, zijn idool acht minuten voor tijd kan zien invallen en uitgelaten ‘Origigigi Origigo’ meezingt. Dan kan toch alleen dàt maar het hoogtepunt zijn van een voorronde waar ‘iedereen’ doorgaat. Voor de rest hadden ze die grote geeuw gewoon mogen overslaan.

Peter T’Kint: Radja Nainggolan

Een paar jaar geleden zaten we op de bus naar een restaurant met één van de directeurs van de KBVB. Die liet zich toen ontvallen dat het voor aanstormende middenvelders geen evidente tijden dreigden te worden. Dembélé, Chadli, Witsel, Fellaini, De Bruyne, Defour.. Je zou al over heel veel talent moeten beschikken om daar tussen te komen, want allemaal zaten ze nog in de bloei van hun carrière.

Wel, Radja Nainggolan is het gelukt. In die mate zelfs dat het debat zich dezer dagen toespitst op spelen mét of zonder Witsel. Of een ploeg mét of zonder Fellaini. Over de basisplaats van Nainggolan wordt niet eens meer gediscussieerd. Na Courtois, Vertonghen, De Bruyne en Alderweireld heeft hij het meeste speelminuten. Nainggolan brengt duelkracht, snelheid, verticaliteit en dynamiek. Af en toe ook een goal, zoals tegen Bosnië. Of vorige zomer nog in Frankrijk. Maar dat zijn kersen op de taart, zijn kracht ligt in het verdedigende, in het recupereren van de bal en snel weer op gang brengen van de aanval. Hij heeft wellicht Witsel en/of Fellaini rond zich nodig, om de kopduels te winnen, maar hij staat er. Top.

Jules Monnier: Radja Nainggolan

Omdat hij de enige speler is die op het WK ontbrak en zich de voorbije kwalificatiecampagne kon opdringen. Omdat hij gezien zijn profiel en constante hoge niveau incontournable werd op het middenveld van onze nationale ploeg. Omdat hij vreemde kapsels heeft.

Guillaume Gautier: Radja Nainggolan

Over het hoofd gezien voor de vlucht naar Brazilië, maar nu onbetwistbare titularis. Zijn inpassing in het team was de enige vernieuwing in het voorts voorspelbare spelsysteem van de Rode Duivels. Zonder bal is hij belangrijk door zijn intense pressing die de ploeg toelaat de bal hoog te recupereren. En in balbezit is hij de enige middenvelder die creativiteit in zijn passing legt. Hij bepaalt het spelbeeld, ook al is dat niet zijn eerste opdracht, maar hij doet het beter dan eender welke andere Duivel.

Geert Foutré : Marouane Fellaini

Doe mij maar, tegen alle boegeroep in, de gecontesteerde Marouane Fellaini die fijnproevers van tiki taka voetbal tot wanhoop drijft. No nonsens voetballer van wie de meeste Rode Duivels zelf een dikke zes jaar geleden nooit verwacht hadden dat hij het zo ver zou schoppen. Niet de meest verfijnde voetballer, maar een krijger waarmee je naar elke oorlog kan. Weet niet wat het woord stress betekent, en maakte in een periode dat de Rode Duivels helemaal nog niet hot waren de moedige keuze om, tegen de striemende reacties uit het land van zijn ouders in, voor België te opteren. Gewoon heel moedig, en achteraf nooit meer omkijkend. Als het voetballend niet lukt, doet Fellaini het wel op zijn manier. Maar hij doet het wel, en zeurt nooit. Een man naar mijn hart.

Steve Van Herpe: Radja Nainggolan

Vele waarnemers vonden dat hij er op het WK 2014 bij moest zijn en ondertussen heeft hij bewezen dat die waarnemers gelijk hadden. Heeft bij de Duivels een uniek profiel: een Duracellkonijn, een aanjager, een kuitenbijter, maar ook iemand met een schitterende pass in de voet. Kortom, een must op ons middenveld naast de flegmatiek ogende Axel Witsel.

Frédéric Vanheule: Radja Nainggolan

Lange tijd een beetje miskend omwille van zijn grote (Antwerpse) mond, omdat bondscoach Marc Wilmots graag over profs beschikt die gemakkelijk mee in de pas lopen. Het mislopen van het WK blijft een kras op zijn ziel, maar Nainggolan herpakte zich op de juiste manier. Niet langer met woorden, maar met daden, zodat op een bepaald moment er niet meer naast de sportieve prestaties van de controlerende middenvelder van AS Roma kon worden gekeken. Mag zich stilaan een vaste basiskracht noemen, want de Ninja voegde iets toe aan het verzamelde talent bij de Rode Duivels: grinta, lef, zuivere tackels, een uitstekend afstandsschot, veel fanatisme én passie voor de sport. Typevoorbeeld van ‘no sweat, no glory’.

Pierre Danvoye: Nicolas Lombaerts

Moest het WK veelal als toerist beleven omdat hij centraal achterin pas vierde keuze was na Kompany, Vermaelen en Van Buyten. Zijn leeftijd gaat stilaan richting de dertig en dus oordeelden velen al dat zijn carrière als international in alle stilte zou uitdoven. Dat hij niet in Engeland of een andere grote competitie speelt, werd ook als grote handicap aanzien. Maar kijk, in deze campagne speelde hij bijna honderd procent van de wedstrijden en was hij nooit op een foutje te betrappen. Het is uitkijken naar wat Wilmots straks doet als al zijn verdedigers weer fit zijn. In het slechtste geval mag hij straks verklaren dat hij “op zijn minst toch Frankrijk gezien heeft”, net zoals hij vorig jaar zei dat “hij toch ten minste Brazilië eens gezien heeft”. Altijd met de glimlach.

Matthias Stockmans: Kevin De Bruyne

Naar statistieken (3 goals, 2 assists) toe minder beslissend dan in de WK-kwalificatiecampagne, maar op en vooral naast het veld trekt de stille Drongenaar steeds meer het laken naar zich toe. Door zijn schitterende prestaties bij Wolfsburg (beste speler in de Bundesliga) en zijn daaruit volgende recordtransfer naar Manchester City (duurste clubaankoop ooit) klom hij op een natuurlijke wijze op naar de hoogste trede in de hiërarchie binnen de kleedkamer van de nationale ploeg. Met als beloning zijn favoriete nummer tien positie bij de Rode Duivels. Misschien zal straks in Frankrijk blijken dat dat wel eens dé sleutelingreep van bondscoach Wilmots kan geweest zijn op een juist moment. En op aangeven van De Bruyne zelf natuurlijk, de enige Duivel die het tactische probleem openlijk in de pers durfde aankaarten. King Kevin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content