Eupen-doelman Van Crombrugge: ‘Wil naar een club uit de Belgische top zes’

© belgaimage

De doelman koos ervoor om met KAS Eupen zijn eerste goed seizoen te bevestigen, liever dan naar Ajax te gaan. Nu vindt hij het tijd voor een stap hogerop.

1. Je wilt graag een stap hogerop. Hoe denk je dat aan te pakken, met de anonimiteit van PO2 als kader de komende weken?

‘Ik ga ervan uit dat de clubs die me echt willen nu toch al 60 wedstrijden kregen om mijn prestaties te analyseren en conclusies te trekken. Ik ga mezelf niet extra druk opleggen om me nog eens te tonen. Ik ken mijn kwaliteiten en mijn werkpunten. Mezelf opladen voor PO2 is niet moeilijk, omdat ik vrij perfectionistisch ingesteld ben én heel streng voor mezelf. Ik zou niet aanvaarden dat ik me niet voor honderd procent geef. Ik kan accepteren dat andere spelers in het begin wat last hebben van decompressie na het seizoen dat we beleefd hebben, maar het is aan mij en de andere leidersfiguren in de kern om die jongens mee op sleeptouw te nemen.’

2. Je bent onlangs van makelaar veranderd. Van je nieuwe makelaar, Jacques Lichtenstein, is geweten dat hij goeie entrees heeft bij Anderlecht. Speelt dat mee in je beslissing? En is Ajax nog een optie?

‘Mijn keuze voor een nieuwe manager staat helemaal los van Anderlecht of van gelijk welke club. Het is een puur zakelijke keuze. Mijn carrièreplan staat vast. Ik wilde eerst twee jaar bij Eupen bevestigen als titularis. Nu wil ik naar een club uit de Belgische top zes. Liefst om te spelen, al weet ik ook dat ik dat niet cadeau ga krijgen, maar dat zal moeten afdwingen. Na die stap overweeg ik het buitenland. Ik ga er ook van uit dat Eupen me dat gunt, ondanks een nog lopend contract. Ze houden geen jong talent tegen, als de goeie prijs geboden wordt. Vorig jaar was dat met Ajax het geval, die wilden betalen wat Eupen vroeg. Alleen vond ik het nog te vroeg. Dat was niet de makkelijkste weg die ik toen koos, om hier te bevestigen. Ik ga ervan uit dat hun standpunt nog altijd hetzelfde is.’

Nu wil ik naar een club uit de Belgische top zes. Al weet ik ook dat ik dat niet cadeau ga krijgen, maar dat zal moeten afdwingen.

3. Je wilde dit seizoen je goeie prestaties van vorig seizoen bevestigen. In hoeverre vind je dat je daarin geslaagd bent en welk cijfer geef je jezelf in vergelijking met een jaar geleden?

‘ik ben altijd streng voor mezelf, dus geef ik me een zeven op tien. Vorig seizoen begon ik heel aarzelend, daarna presteerde ik goed. Het was iets minder spectaculair dan vorig seizoen, maar meer constant. Die constante vinden was het werkpunt voor dit seizoen, en dat is gelukt. Constant presteren is heel belangrijk voor een doelman. Dat ik vijf keer de nul heb gehouden, stemde me dan ook tevreden, het getuigt dat ik een positieve ontwikkeling gemaakt heb.

4. Hoeveel verwijten heb je uit Mechelse hoek al gekregen na de onverwachte ontknoping van de degradatie-strijd en waarom heeft Eupen volgens jou het behoud meer verdiend dan Mechelen?

‘Ik heb tonnen negatieve reacties gekregen, via de sociale media maar ook in persoonlijke contacten. Dat verwachtte ik, maar niet zo veel. Ik heb nergens op gereageerd omdat ik het kon plaatsen dat mensen hun emoties moeten kunnen uiten. Uiteindelijk verdienden wij het behoud omdat we bijna een gans seizoen in de meest benarde situatie hebben gezeten en de hele tijd naar onszelf hebben moeten kijken. We zijn er op eigen kracht uit gekomen, er was geen andere mogelijkheid.’

5. Je reageerde heel emotioneel na de laatste speeldag, had het over het laagste van het laagste. Hoe kijk je daarop terug? Heb je toen dingen bijgeleerd over wat er in het profvoetbal gebeurt?

‘Ik wil daar niet meer op terugkomen, ik beschouw dat als een afgesloten hoofdstuk. Ik had de reacties niet zo heftig verwacht. Mijn reactie kwam vanuit een spontaan rechtvaardigheidsgevoel. Er werd alleen op ons en op Mouscron geschoten, en dat vond ik niet terecht. Soms zijn wij met Eupen wat te braaf. Na een paar weken heb ik dat verwerkt en dat hoofdstuk afgesloten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content