Eurostadion: UEFA analyseert plannen van Ghelamco

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Hoog bezoek afgelopen vrijdag in de kantoren van bouwbedrijf Ghelamco in de Ghelamco Arena: een uitgebreide delegatie van de UEFA monsterde er de plannen voor het nieuwe nationale stadion.

Terwijl vrijdagavond alle – sportieve – ogen gericht waren op Brussel en de ontmoeting tussen België en Mexico, werd zestig kilometer westelijker infrastructureel nagedacht door een delegatie van de UEFA over de bouw van het nieuwe nationale stadion. Dat stadion, dat moet worden gebouwd door Ghelamco, komt in principe nog steeds in aanmerking voor de openingswedstrijd van het EK 2020, een toernooi dat in dertien verschillende landen gespeeld wordt. Een echt Europees tornooi kortom, dat de Europese voetbalbond graag zou laten beginnen in Brussel, de Europese hoofdstad. Op voorwaarde dat daar een nieuw stadion staat, want het oude is versleten.

Uitsluitsel daarrond komt er weldra. Echt waar. Volgende week maandag, op 20 november, moet de KBVB, die vrijdagnamiddag CEO Koen De Brabander naar de Ghelamco Arena stuurde voor de eindconclusies van het bezoek, bij de Europese voetbalbond een (tussen)stand van zaken indienen. Op 7 december is er een Uitvoerend Comité van de UEFA en daar wordt de knoop doorgehakt: is Brussel nog haalbaar? En zo neen, wat is het alternatief. Londen?

Dat rapport van de KBVB wachtte de UEFA niet af. Vrijdag streek een uitgebreide delegatie van de Europese voetbalbond neer in Gent. Experts in de materie, bevestigt Philip Neyt, bestuurder bij Ghelamco. De hele dag werden de plannen geanalyseerd en bekeken op hun haalbaarheid en de eisen binnen het bidbook. Ruimte, parkings, de constructie van het dak die moest worden aangepast vanwege de timing… Neyt: ‘Alle mogelijke vragen hebben ze ons voor de voeten geworpen. Ook financiële. Tot het aantal mensen dat we kunnen inzettenvoor de constructie van het stadion toe.’

Ghelamco krijgt alles gebouwd in achttien maanden, zegt Neyt. De UEFA neemt op zo’n tornooi het stadion over en vraagt om wat vroeger klaar te zijn dan de start, die is gepland op 12 juni 2020. Klaar in pakweg maart 2020 voor wat wedstrijdtests, betekent moeten kunnen beginnen bouwen in de loop van 2018. Liefst zo snel mogelijk.

Gaat de UEFA op 7 december al uitsluitsel hebben voor het definitieve groen licht, dat er vanwege Vlaanderen ook een vergunning komt? Dat is de hamvraag! Op 14 september vroeg Ghelamco na een lange lijdensweg voor dit dossier een omgevingsvergunning aan. Zo’n procedure bestaat sinds februari 2017 en is gericht op grote projecten. Ze verenigt milieu- en bouwvergunning, er is één openbaar onderzoek en een adviesronde en wordt behandeld in de schoot van de Vlaamse regering. Niet langer door lokale overheden.

In principe kan het nu sneller gaan. In dit geval is de aanvraag ingediend op 14 september, werd die ‘volledig’ verklaard op 2 oktober, het openbaar onderzoek is gestart op 12 oktober en afgerond vorige vrijdag, 30 dagen later. Op 2 oktober startte een termijn van 120 dagen waarbinnen een beslissing moet vallen. Als er bezwaren zijn gerezen tijdens dat openbaar onderzoek, moet de overheid die binnen deze tijdspanne behandelen. Dat betekent dat Ghelamco ten laatste op 29 januari weet of het de omgevingsvergunning krijgt.

Uitkijken of de UEFA zo lang wil wachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content