Futurosport wordt internationale jeugdacademie

© BELGAIMAGE
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Excel Mouscron zal zijn jeugdopleidingscentrum opwaarderen.

De Maltese vennootschap Latimer, eigenaar van Excel Mouscron, gaat het jeugdopleidingscentrum Futurosport weer integreren in de club (zoals het vóór de invereffeningstelling van Excelsior eind 2009 was) én zal erin investeren. Dat gebeurt met medewerking van schepen Michel Franceus, voorzitter van IEG (de intercommunale d’Etude et de Gestion die Futurosport en Le Canonnier beheert) én van de vzw die Futurosport beheert. “Dat is altijd al de intentie van de hoofdaandeelhouder geweest”, zegt Excelvoorzitter Patrick Declerck, “en dat is een visie die algemeen directeur Paul Allaerts en ik altijd al deelden en ondersteunden.”

Jürgen Röber, de nieuwe, Duitse sportief directeur gaat zich ook met de ontwikkeling van Futurosport en de rekrutering van binnen- en buitenlands talent bezighouden. De bedoeling is dat talenten er beter omkaderd worden om ze beter voor te bereiden op profvoetbal. “Het niveau moet omhoog,” aldus Declerck, “van de opleiding en van de opleiders.”

Er is in Moeskroen kritiek op de operatie. Hij en Franceus werden zelfs al verraad verweten, omdat ze het spel van makelaars zouden meespelen. De vrees bestaat er namelijk dat buitenlanders de plaats van de eigen jongens zullen innemen. De repliek van Declerck is ongezouten: “Met alleen Moeskroenenaars mag de club zich inschrijven in het cafévoetbal en gaan klaverjassen.

“De kritiek komt vanuit één bepaalde hoek: van oude gloriën die denken dat ze nog altijd baas zijn op de Futuro, vooral van een man van 73 van wie we zijn kleine wedde afschaften”, zegt hij. “De realiteit is dat Latimer nu al maandelijks bijpast om er de bussen en de trainers betaald te krijgen. Het gaat ons om kwaliteit. Het merendeel van de jeugd zal er trouwens Belgisch blijven.”

Een van de mogelijke projecten is dat er op Futurosport jonge Chinezen zouden worden opgeleid. Er circuleren zelfs plannen van een containerhotel dat er zou kunnen worden opgetrokken. “Dat klopt,” zegt Declerck, “Latimer heeft ook contacten in China, maar momenteel hoor ik daar niets meer van en ik weet niet of dat ooit concreet gaat worden.” Begin dit jaar verscheen er in de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport zelfs dat Excel Mouscron zou worden overgenomen door de Chinese Suning Commerce Group. “Ik kan u verzekeren: ik zag hier nog geen Chinezen en ik denk ook niet dat er hier ergens verstopt worden”, aldus Declerck. “De dag dat Latimer zijn aandelen gaat verkopen, zal ik het zeker weten, want ik ben voorzitter van de raad van bestuur. Tot nu toe werd daar nog nooit over gesproken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content