Geen videoref voor Eupen en KV Mechelen: de echte reden

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Hoewel het voorstel gelanceerd werd om een videoref aan te wijzen voor de matchen van degradatiekandidaten Eupen en KV Mechelen van afgelopen weekend, bleek dat niet mogelijk. Waarom?

Zowel Eupen als KV Mechelen voelde zich afgelopen weekend benadeeld door scheidsrechterlijke beslissingen in hun respectieve matchen tegen Antwerp en Standard.

Eupen omdat Antwerp een penalty kreeg waarbij de voorafgaande fout duidelijk buiten het strafschopgebied werd gemaakt, KV Mechelen omdat ref Erik Lambrechts Standardverdediger Cavanda geen rood gaf nadat die de doorgebroken Bandé had neergehaald. Controverse die vermeden had kunnen worden met een videoref. Maar die was er niet.

Nochtans werd vorige week geopperd om de videoref, voorzien voor de match Zulte Waregem – Anderlecht, bij de match van Eupen of Mechelen te plaatsen – naast ook het (tweede) andere busje met een Video Assistant Referee (meer middelen zijn er niet).

Daarvoor moesten Essevee en paars-wit echter toestemming geven. Waarop Pierre François, CEO van de Pro League, Eddy Cordier, algemeen manager van Zulte Waregem polste. Cordier zag geen graten in een verschuiving van de videoref, wegens de grotere belangen voor KV Mechelen en Eupen – Essevee had toch weinig te winnen of te verliezen.

Bij Anderlecht was men evenwel níét akkoord. Nochtans had toekomstig voorzitter Marc Coucke vorige maandag in Extra Time aangegeven dat hij er geen problemen mee had. Maar blijkbaar veranderde het standpunt van Anderlecht, dat op Zulte Waregem wel nog een belangrijke match speelde, later die week naar een ‘neen’.

Dat bevestigt ook Pierre François. De CEO van de Pro League benadrukt echter dat zelfs mét toestemming van Anderlecht hij en scheidsrechterbaas Johan Verbist dezélfde beslissing hadden genomen, om de videoref voor Zulte Waregem – Anderlecht te behóúden.

‘Wij hebben dat niet gedaan om deze of gene club te plezieren. Een week voor het einde van de competitie de regel veranderen, die bepaalt dat elke club drie keer thuis en drie keer uit een videoref moet krijgen, was gewoon niet opportuun. Als we die regel, gestemd door de algemene vergadering van de Pro League, in extremis hadden aangepast, was dat evenwicht verstoord geraakt. Én hadden we gerechtelijke stappen van andere clubs geriskeerd, die vinden dat die gestemde regel gevolgd had moeten worden. Dat risico wilden wij niet nemen. Dat was ook het argument van Anderlecht.’ (En dat bevestigt Anderlechtwoordvoerder David Steegen, die zich onthoudt van verdere commentaar.)

‘Voor komend weekend,’ zegt François, ‘hebben we bij de cruciale wedstrijden tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren en Eupen-Mouscron wel een videoref voorzien – voor de eerste match was dat sowieso gepland.

‘Ook voor de tweede, in Eupen, was er nu geen probleem omdat alle clubs, ook KV Mechelen na komend weekend, zes keer een videoref gehad zullen hebben. Dat evenwicht zal dus niet verstoord raken. Alleen krijgen Eupen en Mouscron nu één match extra, een zevende wedstrijd met een videoref.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content