‘Genk heeft afgelopen zomer tientallen miljoenen laten liggen’

© BELGAIMAGE

Patrick Janssens legt in Sport/Voetbalmagazine uit wat er in zijn drie jaar als CEO bij KRC Genk veranderde en waar de club in de toekomst naartoe wil. Onder andere het behouden van de ploeg en de bouw van een nieuw stadion. Enkele uittreksels.

Patrick Janssens over…

… zijn eerste jaren bij Genk:

‘Misschien is mijn grootste verwezenlijking wel dat ik hier na drie en een half jaar nog altijd zit. (lacht) Toen ik hier kwam, zat de club in een moeilijke periode, een soort crisissituatie, met als meest zichtbaar element de verstoorde relatie tussen bestuur en supporters. Dat de club nu goed gestructureerd, rustig en stabiel is, en dat de relatie met de supporters verbeterd is, stemt me tevreden en is het werk van ons hele team, zowel op de werkvloer als in de bestuurskamer.

‘Dat we in die drie jaar twee keer PO2 speelden, is niet goed genoeg, ondanks een aantal uitschieters zoals de Europese kwartfinale. Maar een club is niet alleen het voetbal op het terrein. Qua organisatie zie ik hier een club die in 30 jaar van een vrijwilligersorganisatie evolueerde tot een vaste waarde in de top vijf, met een professionele structuur.

‘Op dit moment vindt bij ons een generatiewissel plaats die samenvalt met een verdere professionalisering van de club. We versterken nu de organisatie met het aanstellen van een stadiondirecteur en het versterken van de commerciële organisatie. De voorbije drie jaar is er veel energie gestoken in de stabilisatie van de sportieve structuur. Na het vertrek van sportief directeur Gunter Jacob stelden we Dimitri de Condé aan als zijn vervanger, Koen Daerden als TD van de jeugdacademie en Dirk Schoofs als hoofdscout. Stuk voor stukjonge mensen met groeipotentieel die goed samenwerken. Dat maakt dat er een soort stabiliteit staat die we ook in onze trainersstaf willen opbouwen.’

… een nieuw stadion:

‘Een onvergeeflijke fout zou zijn dat we daar pas binnen tien jaar beginnen over na te denken. Vandaag is het geen dringende noodzaak, maar we weten wel dat we binnen tien jaar dit stadion grondig vernieuwd moeten hebben, of op een andere plaats een nieuw stadion gebouwd moeten hebben. Een van de weinige punten waar wij een competitief voordeel hebben, is dat we op de huidige locatie geen probleem hebben om te verbouwen, maar ook niet om nieuw te bouwen. Ook andere plekken om te bouwen zijn hier denkbaar.

‘Onze band met de overheid in Genk is zeer hecht. Dat is sterker dan ik me realiseerde toen ik naar hier kwam. Binnen Limburg is KRC Genk écht een instituut. De relatie tussen Anderlecht en de regio Brussel is bijvoorbeeld minder sterk. Het is in een op veel vlakken verdeelde stad als Antwerpen moeilijker om dingen in beweging te krijgen dan hier. Voor een Antwerpenaar die in Limburg werkt, is het een verademing dat iedereen hier klaarstaat om dingen te laten lukken terwijl men elders vooral klaarstaat om dingen te laten mislukken. Ik vind de samenhorigheid die hier heerst en de wil om er samen iets van te maken, heel belangrijk.’

… de ploeg bij elkaar houden:

‘Pozuelo had bij ons nog een contract. Op zijn carrosserie staan al wat krassen door zijn mislukt avontuur in de Premier League. Dat is een ander verhaal dan bij Berge, bij wie nog alles potentie is. Berge hier vijf jaar houden is een illusie, maar we proberen wel buitenlandse jongens minstens twee jaar te houden. Colley kon deze zomer naar Sampdoria. Wij hebben hem overtuigd dat die kans nog eens komt. Te snel de grote stap zetten doet vaak carrières stokken.

‘Soms moet je iemand laten gaan. We hadden graag Wilfred Ndidi gehouden tot het eind van het seizoen, maar dat is toen niet gelukt. Maar we hebben echt tientallen miljoenen laten liggen, vorige zomer.’

‘We moeten niet proberen Anderlecht te worden’

Lees het volledige interview met Patrick Janssens in onze +zone of in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 6 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content