Gezocht: geldschieters en grapjassen voor KV Oostende

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Nu Marc Coucke Anderlecht kocht, moet KV Oostende op zoek naar een andere pr-man, annex geldschieter, annex conferencier.

Sponsor blijft Marc Coucke na 1 maart zeker, en seats zal hij er ook nog kopen, maar de rekening-courant om de verliezen van KVO dicht te fietsen en de licentie te halen moet vanaf maart door anderen worden aangevuld.

Toen hij Oostende overnam, kocht Coucke in een eerste fase zo’n 60 procent van de aandelen. Nadien kocht hij de meeste andere aandeelhouders uit, op één mevrouw na. Die heeft nog anderhalve procent van de club. Zijn aandelen moet Coucke nu van de hand doen, want twee clubs tegelijkertijd runnen kan niet meer. Ze doorgeven aan familie of verwanten evenmin.

Toen hij Oostende overnam, kocht Coucke in een eerste fase zo’n 60 procent van de aandelen. Nadien kocht hij de meeste andere aandeelhouders uit, op één mevrouw na.

Vorige week gingen de eerste gesprekken van start met eventuele gegadigden. In een eerste fase zoekt KVO die bij mensen die de club al sponsoren, zoals Bart Versluys en Luc Willems. Als zij bereid zijn om elk zo’n tien procent van de club over te nemen, kan KVO al een eind vooruit.

Afhankelijk van hun bereidwilligheid kan er ook een opening komen naar buitenstaanders, voor om en rond de 40 procent. Vrijwel onmiddellijk na de bekendmaking van de Anderlechtkoop van Coucke werd KVO gelinkt aan Manchester City, dat over heel de wereld satellietclubs heeft. Die link is eenvoudig: Luc Devroe, die Coucke weleens naar Anderlecht zou kunnen volgen, onderhoudt goeie banden met Patrick De Koster en die heeft via Kevin De Bruyne dan weer een entree bij City. Concreet is die piste evenwel nog niet.

Een andere commerciële partner van KVO, Carré de Finance (gebaseerd in Luxemburg) signaleerde nog een mogelijkheid, een Engels-Turkse groep.

Financieel moet bij KV Oostende de hoofdaandeelhouder (nu Coucke) bijpassen. Dat waren in het begin aanzienlijke sommen, maar met de verkoop van onder meer Marusic en Lukaku (KVO heeft op dat vlak nog wat afbetalingen te goed) is dat bedrag gezakt van meer dan 20 naar ongeveer 14 miljoen euro. Voor iemand met anderhalf miljard op de bank een peulschil, voor anderen een smak geld.

Coucke had de gewoonte voor elke thuiswedstrijd een conference te houden. Die traditie van een minitheaterstuk van 20 minuten wil KVO verder zetten.

Duidelijk is dat er zal moeten worden gesnoeid. Zowel in het aantal spelers (momenteel zijn er 31 contractspelers) als in de contracten zelf. De oplossing? Meer jongeren en de verkoop van gegeerde spelers als Milic of Tomasevic (gevolgd door Club Brugge). Overigens dit: Coucke stelt KVO geld ter beschikking, maar is net als Roger Lambrecht geen mecenas: er moet worden terugbetaald.

Ook moet KVO op zoek naar een nieuwe pr-man. Dat was Kamagurka, tot Coucke kwam. Kama als nieuw uithangbord kan weer, maar KVO denkt ook aan een mogelijke inbreng van tv-figuren als Martin Heylen, Guga Baul of Koen Van Impe. Coucke had ook de gewoonte voor elke thuiswedstrijd een conference te houden. Die traditie van een minitheaterstuk van 20 minuten wil KVO verder zetten. Kortom: Marc Coucke zal een leemte laten, maar aan creatieve ideeën om ze op te vullen geen gebrek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content