Ghelamco-baas Paul Gheysens: ‘Eurostadion bespáárt de gemeenschap geld’

© Belga
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Paul Gheysens geeft geen interviews. Voor Sport/Voetbalmagazine maakte hij een uitzondering. Voor het eerst praat de vastgoedondernemer over de Gentse Ghelamco Arena en het controversiële Eurostadion in Brussel.

Enkele uittreksels:

Over de 70 procent overheidsfinanciering in de Ghelamco Arena: “Hier zit niets overheidsgeld in. Wij hebben de constructie zelf gefinancierd tot ze er stond. Cash, want de bankiers geloofden niet in ons verhaal. Niemand heeft daar een euro aan toegestoken. Zodra het af was, heeft de stad zijn deel genomen en betaald. De rest is van ons. We wisten dat het ging lukken: als we erin slaagden een community te creëren, was dit goud zowel als investering als naar de gemeenschap. Maar dan moest de gevel transparant en aantrekkelijk worden en moesten we vooral al die hospitality hebben. Zonder mobiliteit, hospitality en catering: forget it.”

Over waarom het Eurostadion in Brussel zoveel moeilijker loopt: “Brussel is niet moeilijk, maar wel zeer gevoelig. Er komen veel partijen bij kijken en een aantal sterke figuren ook, onder meer uit de politiek. Die moet je allemaal informeren. Qua mobiliteit hebben we iets fenomenaals bedacht. We hebben de drive way van de parking in het midden geplaatst en hem als tunnel laten doorlopen. Zo dient hij niet alleen als toegang tot de parking, maar leidt hij ook naar de stad. Allemaal binnen het project gefinancierd. Ongelooflijk wat een besparing dat de gemeenschap oplevert. Een paar tientallen miljoenen. Doordat wij met het verlengde van de tunnel onder de Romeinse steenweg door gaan, moet de gemeenschap bovengronds geen nieuwe wegen aanleggen. Fenomenaal.”

Over de afspraken met Anderlecht over de huurprijs en wat daarin is inbegrepen: “Daar zal je me nooit iets over horen zeggen. Wil mijnheer Vanden Stock het bekendmaken: geen probleem. Ik noem het een marktconforme regeling. Ik ben heel tevreden en hij is dat ook. Waarom? Wij zijn professionele verhuurders en hebben een mooi rendement. En hij heeft een product dat niet bestaat. Ik zie het niet lang duren of hij krijgt dat stadion vol, door de hospitality. Anderen mogen daarvan denken wat ze willen.”

Over of het stadion pas rendabel is met Anderlecht als vaste bespeler: “Dat weet ik niet. Anderlecht is een belangrijk onderdeel, maar slechts een onderdeel. Het is een project met zeer veel mogelijkheden. Maar het is mooi dat Anderlecht erin speelt. En normaal, want het Pajottenland leunt tegen Parking C aan. Dat is hun hinterland. Maar heeft Anderlecht het cadeau van zijn leven gekregen? Neen, wel de mogelijkheid van zijn leven. Ik hoop één ding: dat er binnen vijf jaar vijf mooie stadions staan in België en dat we zo onze jonge spelers hier kunnen houden. Daar wil ik aan meewerken. Er komen hier veel telefoons binnen en we zullen er nog wel één of twee bouwen in België. Maar momenteel concentreer ik me op Brussel. En op Warschau en Londen, waar we ook een stadion gaan bouwen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content