Gokonderzoek: ‘Geen aanwijzingen dat er in Belgisch voetbal crimineel netwerk actief is’

© Belga Image
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Vijf vragen aan Peter Naessens, directeur van de kansspelcommissie, over het gokonderzoek van de kansspelcommissie in de Jupiler Pro League.

Wat was voor de kansspelcommissie de aanleiding voor het gokonderzoek in de Jupiler Pro League?

Peter Naessens: “Wij werden destijds gevraagd om mee te schrijven aan de conventie ter bestrijding van matchfixing van de Raad van Europa. Sindsdien werden we uitgenodigd op conventies, deden we internationale ervaring op en wilden we weten: speelt matchfixing eigenlijk nog in België? Omdat we niet over de middelen beschikken om álles in de sport te onderzoeken, zegden we: we zullen de dossiers die ons pad kruisen aanpakken en die in de diepte gaan onderzoeken. Toen zijn we begonnen in het tennis, waar er sprake was van matchfixing. En terwijl we daarmee bezig waren, kwam dan die affaire met Romain Reynaud van OHL. Daar bleek niet zo veel aan de hand. Maar met de expertise die we in het tennis opdeden, zijn we toen wel gaan kijken: wat is er in het voetbal méér aan de hand? In eerste instantie zijn we de clubs die erbij betrokken waren, gaan doorlichten: OHL, Waasland-Beveren, KV Oostende en Moeskroen. Daarna zijn we in alfabetische volgorde met de rest van de eersteklassers voortgegaan. Intussen is meer dan de helft van de clubs aan de beurt geweest en is meer en meer gebleken dat er een probleem is met spelers die op eigen wedstrijden gokken. De link wordt nu gelegd met de gokoperatoren, maar dat is een causale link die verondersteld wordt en er niet noodzakelijk is. Er werd ook gegokt vóór die gokoperatoren in ons land een vergunning kregen. De gokoperatoren werken overigens goed mee aan het onderzoek. Zij leveren ons de data die nodig zijn om het onderzoek te kunnen voeren. Dat is het grote voordeel: voorheen hadden we geen zicht op de markt, op de zwarte, illegale markt toen. We wisten alleen dat hij groter werd.”

Tot nu toe zijn er vier dossiers bekend, die van Olivier Deschacht (Anderlecht), Tuur Dierckx (Antwerp), Knowledge Musona (Oostende) en Laurent Henkinet (Waasland-Beveren). Zijn er nog meer spelers betrapt op het gokken op eigen wedstrijden?

Blijkbaar werden sommige spelers toch ook wat in de steek gelaten door hun eigen club

Peter Naessens: “Ja er zijn er nog. Kijk, spelers die gokken zijn vooral spelers met veel tijd die van risico’s en uitdagingen houden en gokken om spanning op te bouwen. En als zij dat doen op een vergunde website en op een beheerste manier is er geen probleem. Maar als ze op eigen wedstrijden beginnen te gokken en zeker op verlies van hun eigen wedstrijden is dat gevaarlijk. Uit internationale ervaring weten we dat het een opstap is naar matchfixing. Dat het gevaar bestaat dat ze in de greep van de gokmaffia terechtkomen en we weer toestanden krijgen zoals de affaire-Ye destijds. Uit de verhoren en ook uit wat er in de media verschijnt, blijkt dat veel voetballers zich van geen kwaad bewust zijn en denken dat ze zelfs op eigen wedstrijden mogen gokken. Ze weten niet dat het hier om een strafwet gaat, een artikel dat dateert van 2011. Blijkbaar werden sommige spelers toch ook wat in de steek gelaten door hun eigen club. Het is in elk geval belangrijk dat er een duidelijk signaal komt dat er een norm overschreden wordt. De betrapte spelers moeten beboet worden, maar daar mag het niet mee ophouden. Het mag niet zo zijn dat we spelers die wel weten dat het niet mag en het ingenieuzer aanpakken, via een andere naam gokken bijvoorbeeld, laten voortdoen. Er is nood aan een preventiecampagne om het probleem te vermijden in de toekomst.”

U noemt gokken op eigen wedstrijden een stapsteen naar matchfixing. Zijn er aanwijzingen dat er in de Jupiler Pro League wedstrijden werden vervalst?

Peter Naessens: “Daar zal ik voorlopig niet op antwoorden. Ik kan wel zeggen dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat er in het voetbal een georganiseerd crimineel netwerk actief is, wat in het tennis dus wel het geval was. Maar de onderzoeken lopen nog.”

Onderzoekt de kansspelcommissie ook of er bestuurders en coaches op wedstrijden van hun eigen ploeg gokken?

Peter Naessens: “Van stafleden doen we dat wel. Maar niet van bestuurders, omdat we er tot nu toe nog altijd van uitgaan dat zij geen echte invloed op het resultaat uitoefenen. Het is zeker minder duidelijk. De zaak-Ye leerde ons alleszins dat de staf wel rechtstreeks invloed op het spel kan hebben.”

Zijn er in de Jupiler Pro League trainers die op hun eigen ploeg gokken?

Peter Naessens: “Voorlopig kan ik daar niets over zeggen, omdat de onderzoeken nog niet afgerond zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content