‘Het is geen schande dat Club afhankelijk is van Vázquez’

© BELGA

Geert Foutré, coördinator van Sport/Voetbalmagazine, blikt terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Hij heeft het over de Pro League, Victor Vázquez en de degradatiestrijd.

De Pro League ging tegen het advies van de overheid in om de speeldag op te schorten. Achteraf bekeken een terechte beslissing of blijft het toch onverantwoord?

Geert Foutré: “Er is niets gebeurd, dus kan je achteraf inderdaad zeggen dat het een goede beslissing was van de Pro League. Zoiets hoort trouwens een politieke verantwoordelijkheid te zijn en moet je niet overlaten aan een voetbalfederatie. Als er echt geen enkele activiteit in het voetbal mocht plaatsvinden, diende dat van hoger hand opgelegd te worden. Nu werd de verantwoordelijkheid bij de Pro League gelegd en die hebben eigenlijk gehandeld volgens het advies: in Brussel werd niet gevoetbald.”

“Ik was zelf op OH Leuven en daar was weinig te merken van een angstige sfeer, terwijl dat amper twintig kilometer van onze hoofdstad ligt. Buiten wat meer doorgedreven controle bij het betreden van het stadion, was dat een gewone voetbalavond. Op grote toernooien is zo een controle vanzelfsprekend, daar malen we niet om. Waarom zou dit dan een klimaat van angst moeten creëren? Ik schuif met plezier enkele minuten langer aan bij het ingaan van een evenement als dat mijn veiligheid ten goede komt. Wij Belgen zijn op dat vlak in feite een verwend volk: wij leven in een land waar dit nooit eerder nodig was. Nu is het dat wel en verkeren we in shock.”

Victor Vázquez kon eindelijk nog eens uitblinken en meteen speelde Club Brugge een pak beter. Vaart Club te veel op het kompas van zijn Spaanse spelmaker?

Geert Foutré: “Er zijn in onze Belgische competitie maar weinig spelers met het niveau en de klasse van Vázquez, het is dus geen schande dat je daar als ploeg afhankelijk van bent. Er zijn wel meer ploegen waar zoiets het geval is. Ook Anderlecht hangt een beetje af van de prestaties van Stefano Okaka bijvoorbeeld. Maar ik wil eerst zien of Vázquez, en bij uitbreiding Club Brugge, dit niveau kan aanhouden. Na een topprestatie zijn ze titelkandidaat, na een nederlaag is het weer crisis. Dat is de waan van de dag. Pas na de winterstop zullen we over de waarde van Club en Vázquez kunnen oordelen.”

“Als redenen voor de dip waarin de Spanjaard dit seizoen verkeerde, zie ik twee zaken. Enerzijds transferbeslommeringen. Iemand als Vázquez komt naar onze competitie met de gedachte dat het maar voor even is. Die ziet België als een verbanningsoord of hoogstens een transitland, waar je in het oog loopt van veel scouts. Zeker op gevorderde leeftijd ga je dan denken: ik ben te goed voor dit niveau, wat doe ik hier nog? Deze zomer zag hij wellicht als zijn laatste kans om weg te geraken.”

“Vervolgens werd Vázquez de voorbije maanden evenmin gediend door de kaas met gaten die de verdediging van Club Brugge vaak was. Een technische spelverdeler van zijn kaliber kan maar schitteren wanneer de organisatie rond hem klopt. Nu was het te vaak pompen of verzuipen… en dan verzuipt een speler als Vázquez mee.”

Westerlo en OHL bevolken de laatste en voorlaatste plaats in het klassement. Zijn zij vogels voor de kat?

Geert Foutré: “Dat denk ik niet. Maar dat ze het moeilijk zullen krijgen om daar onderaan weg te geraken, lijkt evident. Van KV Mechelen en Standard wist je bijvoorbeeld dat zij daar niet heel het seizoen onderaan zouden blijven bengelen, dat gevoel heb je niet bij Westerlo en OHL. Daarvoor is hun financiële slagkracht ook te gering. De kans dat ze tijdens de winterstop plots een slag zullen slaan is klein.”

“Ik vind het wel aandoenlijk hoe ze op hun manier proberen te overleven. Het zijn beide clubs die uit tweede klasse promoveerden zonder al te veel middelen om zwaar te investeren. Dan weet je als bestuur al van bij de competitiestart dat het knokken wordt tot het einde. Een zware druk om mee te beginnen. Doorgaans is dan de ploeg met beste teamspirit diegene die het haalt. Kijk naar Lierse vorig seizoen: daar begon op een gegeven moment iedereen ruzie te maken en dan red je het niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content