‘Het is nu perfect mogelijk om misdaadgeld in een club in te brengen’

© Belga
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Frans Schotte, voorzitter van Cercle Brugge, hoopt dat de licentiecommissie de ondoorzichtige financiering van clubs als Moeskroen en Antwerp voortaan wel tegen het licht gaat houden.

Met een vijfde plaats eindigde Cercle Brugge in zijn eerste seizoen in de tweede klasse beneden de verwachtingen. Fred Vanderbiest, de coach die voor drie jaar tekende en een grote vrijheid kreeg in de samenstelling van de staf en de spelerskern, is intussen alweer vertrokken.

In Sport/Voetbalmagazine noemt voorzitter Frans Schotte blessures en veel puntenverlies in de slotfase van de wedstrijden als oorzaken voor het feit dat de ploeg na een goeie eerste periode wat wegzakte. “Al zie ik ook geen voordeel aan het feit dat onze coach al vroeg op het seizoen interesse toonde in andere clubs en overwoog te vertrekken.”

Ook op kantoor was de chemie niet optimaal, met na de degradatie uit de eerste klasse veel besparingsmaatregelen en personeelswissels. De positie van algemeen directeur Peter-Jan Matthijs was al langer onhoudbaar. Hij werd vervangen door Katrien Houpe, een financieel profiel zonder ervaring in het voetbal. Zij wordt nu op haar beurt vervangen door Eric Deleu.

Kapitaalaangroei

Ondanks de keldering van de inkomsten in de tweede klasse en de extra financiële inspanningen om te proberen meteen weer te promoveren naar de eerste klasse, blijft Cercle Brugge gezond, benadrukt Frans Schotte, die ook algemeen voorzitter van de Gezinsbond is.

“We zijn schuldenvrij, leenden geen cent aan banken en privépersonen. Sinds halfweg vorig seizoen trokken we voor bijna 2 miljoen euro aan investeerders aan. Jammer dat we daarvan veel moesten gebruiken voor de verliezen door de degradatie. Maar zelfs in tweede was er een kapitaalaangroei van 800.000 euro en nu nog zijn we bezig met enkele investeerders. We blijven ambitieus.”

Anonieme financiering

Hij hoopt wel dat de licentiecommissie voortaan wel de ondoorzichtige financiering van clubs als Moeskroen en Antwerp tegen het licht gaat houden.

Als je niet weet wie er achter de financiering zit, hoe kun je dan een licentie toekennen met als uitgangspunt dat de continuïteit verzekerd is

“De taak van de licentiecommissie is na te gaan of een club financieel gezond is en de continuïteit verzekerd is, of die club in de loop van het seizoen niet in de problemen zal komen”, zegt Schotte. “Dat hangt af van: heb je voldoende kapitaal? En/of: zijn de mensen die het kapitaal verschaffen en/of de schulden dragen voldoende betrouwbaar, zullen ze er niet opeens mee stoppen? Maar als je niet weet wie er achter de financiering zit, hoe kun je dan een licentie toekennen met als uitgangspunt dat de continuïteit verzekerd is?”

“Het meest essentiële gaat de licentiecommissie niet na. Met het huidige reglement is het nu bovendien perfect mogelijk dat iemand met hopen zwart geld, zelfs misdaadgeld uit eender welk land ter wereld dat anoniem via een vennootschap officieel in een club inbrengt. Dat kan toch niet?!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content