Hoe ver reikt de macht van Patrick Decuyper in Zulte Waregem?

© Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Kan Patrick Decuyper in zijn eentje beslissen over een mogelijke overstap naar Antwerpen?

Eén vraag is van primordiaal belang in dit dossier: hoe ver reikt de macht van Patrick Decuyper binnen de aandelenstructuur van SV Zulte Waregem? En vooral: kan hij in zijn eentje beslissen over een mogelijke overstap naar Antwerpen? Het antwoord: ja.

Op 24 januari 2011 werd, naast de vzw Zulte Waregem, de cvba Grensverleggend opgericht, waarin alle professionele activiteiten van de fusieclub werden ondergebracht. Wie de baas is in die cvba is dus ook de baas over Zulte Waregem.

Hoewel al twee jaar amper gecommuniceerd wordt over de aandelenstructuur, is het een feit dat Decuyper zich die macht heeft toegeëigend. En dat Willy Naessens sindsdien slechts een papieren voorzitter is, met weinig of geen zeggenschap en hoogstens een adviserende functie. Dat hij, net als andere leden van de raad van bestuur, gisteren uit de lucht viel toen journalisten hem met het nieuws confronteerden, is dus geen toeval.

Op 1 maart 2011 werd Patrick Decuyper, ondanks de kandidatuur van Filips Dhondt, aangesteld als CEO van Zulte Waregem, met grote steun van Willy Naessens, die een gouden kans zag om zijn aandelen te verkopen. Ook omdat de voorzitter het geld toen meer dan kon gebruiken wegens mislukte vastgoedinvesteringen op Tenerife.

Decuyper zou bovendien als rijke zakenman de club naar de top loodsen en aangezien de raad van bestuur volgens Naessens ook geen rusthuis mocht worden, drong de voorzitter bij sommige twijfelende bestuursleden sterk aan op een verkoop.

Alle aandelenDaarop werd volgende overeenkomst gesloten: Decuyper zal alle aandelen kopen tegen ten laatste 31 december 2015 via een zogenaamde put/call deal, waarbij hij voor die datum het recht heeft om de aandelen tegen een vastgelegde prijs te ‘roepen’. Doet hij dat niet, dan kunnen de bestuurders hem op de einddatum – of voor sommigen zelfs vroeger – verplichten hun aandelen te kopen.

Zeker is dat vier bestuurders, elk voor vijf procent aandeelhouder, begin vorig jaar voor de helft uitbetaald waren. Ook Naessens, die bij de verdeling van de aandelen 48 procent kreeg, had toen al op een vergadering met de raad van bestuur bevestigd dat hij al “een deel” verkocht had.

Volgens een goed geplaatste insider was het de bedoeling dat Decuyper tegen het eind van het afgelopen seizoen alles zou overnemen. Wat Decuyper op 4 januari 2012 in Sport/Voetbalmagazine ook bevestigde. “Ik wil inderdaad alle aandelen kopen, maar ik communiceer daar niet graag over omdat dat overkomt alsof ik iedereen buiten wil. En dat klopt niet”, zei hij.

Hoever die ‘put/calloperatie’ op dit ogenblik exact gevorderd is, is minder duidelijk, want daar wordt, zeker door Willy Naessens, met geen woord over gerept. Maar dat Decuyper ondertussen officieel, of via die optie, hoofdaandeelhouder geworden is van de cvba Grensverleggend – een bron spreekt over 85 procent – is duidelijk. En dat hij dus eigenhandig kan beslissen over het lot van Zulte Waregem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content