Jeugdvoetbal: U7 speelt vanaf volgend seizoen 3 tegen 3 (maar alleen in Vlaanderen)

© /
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Na de Vlaamse Studiecommissie keurde gisteren ook de Nationale Studiecommissie het nieuwe competitieformat voor de jeugdvoetbalcategorie U7 goed. Een toelichting van Bob Browaeys, technisch directeur van Voetbal Vlaanderen.

Dit seizoen werd in de jeugdcategorie U7 nog 5 tegen 5 gespeeld. “Maar 5 tegen 5 blijkt op die leeftijd te complex te zijn”, zegt Bob Browaeys, technisch directeur van Voetbal Vlaanderen. “De stap van 2 tegen 2 bij de U6 naar 5 tegen 5 bij de U7 is te groot. In 2 tegen 2 is het: ik en de bal. De keuze die gemaakt moet worden is: ik dribbel of ik trap. Want het tweede spelertje staat doorgaans in doel. In 5 tegen 5 heeft een spelertje opeens de keuze uit vier medespelers om een pass te geven. Blijkt dat kinderen op die leeftijd cognitief niet rijp genoeg zijn om al die opties te zien en daar de beste beslissing in te nemen.’

3 tegen 3 is de eerste stap van ‘ik en de bal’ naar ‘samen spelen’, een noodzakelijke stap in het decision-making process.

In 3 tegen 3 zijn er slechts twee ploegmaats om aan te spelen. “Dat is beter te beheersen”, aldus Browaeys. “Het is de eerste stap van ‘ik en de bal’ naar ‘samen spelen’, een noodzakelijke stap in het decision-making process. Het is relatief eenvoudig, maar op die leeftijd moeilijk genoeg en de beste stap om te evolueren. Fundamenteel in onze opleidingsvisie is: al spelend procesgericht leren, telkens kleine elementen toevoegen die kinderen aankunnen. Als het te moeilijk is, is het niet meer leuk en haken ze af.”

In vergelijking met 5 tegen 5 biedt 3 tegen 3 voor U7 meer fun, meer balcontacten, meer beslissingen, meer scoringskansen en meer leermomenten.

Er zal gespeeld worden in dezelfde doeltjes als bij 2 tegen 2 (1,5 bij 3 meter) en op een iets groter veldje: 15 bij 25 meter. De maximale speelduur wordt 40 minuten in de vorm van 4 wedstrijdjes van twee keer 5 minuten. Wanneer in 3 tegen 3 de bal buiten is gegaan, is er altijd de keuze tussen intrappen of indribbelen.

“In vergelijking met 5 tegen 5 biedt 3 tegen 3 voor U7 meer fun, meer balcontacten, meer beslissingen, meer scoringskansen en meer leermomenten”, aldus Browaeys. “Het spelletje wordt makkelijker, leuker en leerzamer.”

In Wallonië wordt volgend seizoen in de leeftijdscategorie U7 nog 5 tegen 5 gespeeld. Het ACFF, de Waalse vleugel, besliste om de nieuwe competitieformat nog niet in te voeren. Voetbal Vlaanderen organiseert de komende weken voor clubs en jeugdtrainers 3v3-demosessies. Deelname is gratis. Inschrijven is verplicht via de website.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content