KAS Eupen: 1 goal om de 20 minuten

© BelgaImage

KAS Eupen speelt vanavond verrassend de halve finale van de beker van België. Maak kennis met de meest attractieve ploeg van eerste klasse, en lees hoe dat komt.

Gebrek aan spektakel in het Belgisch voetbal? Niet zo in de Hoge Venen.

Wie met sneeuwkettingen of winterbanden vanuit het centrum van Eupen steil omhoog aan het Kehrwegstadion geraakt, wordt beloond voor de inspanning. Dit seizoen trillen de netten namelijk nergens vaker dan op Eupen. De voorbije tien thuiswedstrijden zagen de toeschouwers er liefst 44 doelpunten, dat is gemiddeld 1 goal om de 20 minuten. Net iets beter dan op Jan Breydel waardoor Club de op één na meest scorende thuisploeg is, met 1 goal om de 26 minuten. Voor de meereizende fans van Zulte Waregem wordt een avondje Eupen even wennen. Nergens werden dit seizoen minder treffers gemaakt dan in hun Regenboogstadion (zie kader), even weinig als op Daknam. Gemiddeld is dat er 1 om de 47 minuten.

Niet alleen in eigen huis, maar ook buitenshuis is een match met Eupen een garantie op veel goals. In alle matchen samen vielen in 21 wedstrijden 82 doelpunten. De meeste vielen tegen Eupen, dat met 50 tegengoals de meest gepasseerde verdediging heeft, maar met 32 eigen stuks wel de vijfde beste aanvalslijn van de Jupiler Pro League bezit. Het gevolg van de sportieve filosofie die trainer Jordi Condom in samenspraak met de clubleiding uitzette: ‘Ons idee zal altijd zijn om één goal meer te maken dan de tegenstander. Met 5-4 winnen vind ik oké.’ Nog geen enkel duel van Eupen eindigde op 0-0, altijd werd er gescoord, en nog geen enkele keer werd de nul gehouden.

Van 4-4-2 naar 4-3-3

Linksachter Fahad Al-Abdulrahman is wel Qatarees international, maar hij kwam dit seizoen vaak in de problemen. Na het uitvallen van Raoul Kenne met hartproblemen had Eupen voor Nieuwjaar geen echte rechtsachter. Eén keer werd zelfs linksbuiten Jeffrén daar uitgeprobeerd. Afgelopen weken kwamen vanuit de Aspire Academie wél twee nieuwe verdedigers, al zijn die net achttien jaar oud.

Hoewel het uitgangspunt een variant van het echte tikitakavoetbal hoort te zijn, opteerde de trainer in het begin van het seizoen voor 4-4-2. Met de grote en stevige Fransman Florian Taulemesse voorin naast Mamadou Sylla werden tal van hoge ballen getrapt door Siebe Blondelle en Ibrahim Diallo, de twee vaste centrale verdedigers.

Na een tijd gaf Eupen die aanpak op. Want voor je kan speculeren op de snelle omschakeling moet je eerst wel goed laag kunnen verdedigen. En dat lukte niet echt. Bovendien toonden de zwart-witten zich op stilstaande fases erg kwetsbaar. ‘Jammer dat onze spelers geen twintig centimeter groter zijn’, liet keeper Hendrik Van Crombrugge zich na de 3-3 tegen Westerlo ontvallen.

Om het gebrek aan gestalte te compenseren liet Condom zijn blok hoger spelen, en plaatste hij met Diawandou Diagne een extra controlerende speler in de rug van spelmaker en motor Luis García.’Wat wij nastreven, is zo veel mogelijk balbezit, zo ver mogelijk van ons eigen doel’, legt de trainer uit waarom hij overschakelde op een 4-3-3.

Omdat het hoger staat, krijgen de spitsen Mamadou Sylla, Henry Onyekuru en Lazare Amani vaker de kans om supersnel en dribbelvaardig acties te maken. Met elf goals trok de jonge Nigeriaan Onyekuru al de aandacht van buitenlandse clubs, nadat hij vorig seizoen in de laatste minuut van de titelwedstrijd op Antwerp oog in oog met de thuisdoelman dé kans liet liggen om Eupen rechtstreeks naar eerste klasse te trappen.

Ook wanneer de tegenstander de bus parkeert voor het eigen doel, staan de Panda’s niet met de handen in het haar. Dan schieten ze maar van ver, en met succes. Negen goals maakten ze al van buiten de zestien. Ter vergelijking: in de Europese topcompetities deed geen enkele ploeg beter dan acht doelpunten van buiten de zestien. In België is er wél nog een ploeg die Eupen op dat vlak voorgaat. Club Brugge maakte al tien goals van buiten de zestien, maar daar waren wel vier vrijschoppen bij terwijl Eupen nog geen enkele goal maakte uit een vrije trap. Naast dat indrukwekkende percentage van 28 procent goals van buiten de zestien, scoort Eupen bij voorkeur via acties door het centrum, liefst over de grond. Zo trof het al veertien keer raak, meer dan alle andere eersteklassers.

Anderzijds zit bij de eigen productie dan weer slechts één kopbalgoal en werden maar drie goals gemaakt op een voorzet, nog altijd dé meest aangewezen manier waarop in de eerste klasse in het algemeen goals vallen.

Jonge ploeg

Niet in staat om zijn aanvallend rendement hoog te houden en negentig minuten lang geconcentreerd aan de bal te blijven, is Eupen een toonbeeld van een gebrek aan regelmaat, met veel spelers die voor dit seizoen nooit in de hoogste klasse voetbalden en na Genk – nog al zo’n voorbeeld van een gebrek aan regelmaat – de jongste ploeg in eerste klasse.

Uiteindelijk is doelman Babacar Niasse, 1,95 meter groot en 65 kilo licht, die na een blessure van Hendrik Van Crombrugge een aantal keer het doel verdedigde, de verpersoonlijking van zijn ploeg dit seizoen. Een van de best meevoetballende keepers in eerste, goed voor een aantal spectaculaire reddingen maar ook voor een aantal opmerkelijke flaters die aanleiding gaven tot historische tegengoals. Symbool voor een ploeg die met zijn gebrek aan gestalte een ander soort voetbal dan de typisch Belgische kost moest serveren, en in wiens woordenboek het woord ‘zekerheid’ nog niet opgenomen is.

Catalaans voetbal, maar dan zonder rugdekking, dat is wat Eupen serveert. Het klinkt als sportieve zelfmoord, maar met zoveel aanvallend talent is het vooral een garantie voor spektakel.

Het adres? Kehrweg 14, Eupen. E40 naar Aken, afslag Eupen en vanuit het centrum omhoog richting Malmédy. Er is nog plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content