KBVB scoort slecht op transparantie

© BELGA

Van alle 209 FIFA-bonden behoort de Belgische tot de slechtste als het op financiële openheid aankomt.

Transparancy International, de in Berlijn gevestigde internationale waakhond tegen corruptie, onderzocht welke informatie de 209 bij de FIFA aangesloten bonden publiek maken op hun websites. Concreet zocht ze naar het antwoord op vier vragen: publiceert zo’n nationale bond financiële gegevens, maakt hij zijn organisatiestructuur openbaar, publiceert hij een jaarlijks activiteitenrapport en heeft hij een gedragscharter online staan? Liefst 70% komt maar aan één of zelfs géén plusje. Daaronder de KBVB: de Belgische bond beantwoordt alleen op vraag 2 aan de minimale vereisten van goed bestuur.

Volgens Transparency International ontving elke bond tussen 2011 en 2014 ongeveer 2 miljoen euro van de FIFA. Zogezegd ‘voor de ontwikkeling van het voetbal’. Over wat zo’n bond vervolgens met dat geld doet, wordt amper verantwoording afgelegd. ‘Waar er een gebrek aan informatie is, is er een verhoogd risico op corruptie. De aanhoudingen van diverse FIFA-bestuurders en hun zakenpartners hebben de wereld ervan bewust gemaakt dat corruptie systemisch kan zijn, zelfs in het voetbal’, aldus de waakhond. In België leidde zo’n gebrek aan transparantie eerder dit jaar tot het ontslag van CEO Steven Martens.

Slechts veertien landen scoren een voldoende over de hele lijn: Canada, Denemarken, Engeland, Hongarije, IJsland, Italië, Japan, Letland, Nieuw-Zeeland, Noord-Ierland, Noorwegen, Portugal, Ierland en Zweden. ‘Pas als voetbalorganisaties zich de best practices tegen corruptie eigen maken, kunnen ze beginnen het vertrouwen van de fans terug te winnen, de kans op omkoping en corruptie beperken, en de strijd tegen match fixing helpen’, besluit Transparency International. Het rapport is te downloaden op www.transparency.org.

(Jan Hauspie)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content