KRC Genk kleurt weer helemaal Limburgs

© BELGAIMAGE - YORICK JANSENS

Vrijdagavond nam RC Genk afscheid van CEO Patrick Janssens. Met Erik Gerits haalt men een vervanger uit eigen huis, en uit eigen streek.

Vrijdag meldde Het Laatste Nieuws dat de samenwerking tussen KRC Genk en CEO Patrick Janssens ten einde liep. In de aanloop naar de competitiewedstrijd van vrijdagavond tegen Zulte Waregem kwam de zaak onder de toegenomen mediabelangstelling in een stroomversnelling, waarop de club na de wedstrijd een persconferentie belegde waarin het bevestigde dat Patrick Janssens als CEO opstapt en vervangen wordt door Erik Gerits.

Gerits, een Genkenaar, loopt al 25 jaar met de club mee maar had het afgelopen anderhalf jaar zijn taken binnen de club afgebouwd omdat hij actief was als gedeputeerde van de provincie Limburg, nadat hij eerder in Genk een schepenambt bekleedde namens CD&V. Als Directeur Organisatie spendeerde Gerits nog één dag per week aan de club. De bedoeling is dat hij na dit seizoen weer voltijds bij KRC Genk actief gaat zijn. De komende weken en maanden zijn een overgangsperiode waarin hij zijn politieke dossiers wil afwerken. In die periode, gaf hij vrijdagnacht aan, laat hij het werk bij Genk over aan de mensen die de bevoegdheden die ze nu hebben verder uitvoeren, met iets meer autonomie: financieel directeur Filip Aerden en sportief directeur Dimitri de Condé.

In een eerste reactie stelde Gerits vast dat hij voelde dat mensen niet meer gelukkig zijn en zich niet meer verbonden voelen met de club die dit jaar zijn 30e verjaardag viert. Kortom: KRC Genk is, gezien de alsmaar meer leeg lopende tribunes, niet langer wat het altijd is geweest en graag weer wil zijn: FC Limburg.

Met Gerits krijgt RC Genk een CEO/AD die de taal van het volk en de tribunes spreekt en die bij wijze van spreken elke aanwezige in de business-seats en de tribunes met naam en voornaam kan aanspreken. Dat is een groot voordeel tegenover Patrick Janssens die in de drie en een half jaar waarin hij de club mee hielp leiden nooit is losgekomen van zijn achtergrond als niet-Limburger, of nog erger: Antwerpenaar.

Patrick Janssens is in de drie en een half jaar waarin hij de club mee hielp leiden nooit losgekomen van zijn achtergrond als niet-Limburger, of nog erger: Antwerpenaar.

Vooral de laatste weken stak met het uitblijven van de sportieve resultaten bij Genk het ongenoegen weer de kop op. Niet alleen de spelers werden bij mindere prestaties uitgefloten, ook Janssens werd geviseerd. Op het eerste gezicht lijkt het raar dat een club drie dagen na de kwalificatie voor de bekerfinale zijn CEO ontslaat, maar in feite was die beslissing al eerder genomen. Ze had, zoals Genkvoorzitter Peter Croonen vrijdagavond bevestigde, niet in de eerste plaats te maken met de kanttekeningen die werden geplaatst bij de deels mislukte wintermercato, waar een aantal spelers die men op het oog had niet naar Genk kwam.

De mindere resultaten en het ongenoegen bij de supporters omdat de club in de thuiswedstrijd tegen Standard een tifo had verboden in Tribune Zuid, het vak van de harde kern, vergrootten de kloof die gaandeweg was ontstaan tussen de Genkenaren en hun CEO. Die kloof was er eigenlijk al van bij de aanvang, toen Janssens tot zijn eigen verbazing de job toegewezen kreeg. Bij zijn kandidatuur had hij daar weinig hoop in, net omdat hij vreesde als niet-Limburger en Antwerpenaar weinig kans te maken. Toen koos men toch bewust voor een ander profiel, dat gaandeweg een steeds groter probleem leek te worden voor de bestuurders, sponsors en aanhangers van de club. Janssens kan er zich alleen over verbazen dat hij nu hoort en leest dat hij toch altijd beschouwd is geweest als niet-Limburger, Antwerpenaar en Beerschotsupporter. Terwijl dat hij ook allemaal al was bij zijn aanstelling. Maar ook toen al werd in Genk achter zijn rug gevraagd: hebben we niet zo iemand in eigen rangen, moeten we daarvoor een Antwerpenaar halen?

Het maakt dat hij zich in een interview met Sport/Voetbalmagazine een paar maanden geleden op de vraag wat zijn grootste verdienste was bij KRC Genk spontaan opmerkte: ‘Misschien is mijn grootste verdienste wel het feit dat ik hier na drie en een half jaar nog zit.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content