KRC Genk: waarom Albert Stuivenberg een betere versie van Louis van Gaal is

© BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Nederlander vraagt honderd procent discipline en overgave.

‘Hij heeft als trainer van Jong Oranje en scout tijdens het WK geweldig werk verricht en daarom wilde ik hem belonen met een rol als assistent bij deze club. Hij heeft bovendien niet alleen op mij een geweldige indruk gemaakt, maar ook op de spelers. En dat is nog veel belangrijker.’ Aan het woord is Louis van Gaal over de aanstelling van zijn assistent Albert Stuivenberg bij Manchester United in de zomer van 2014.

Opgeleid

In Nederland werd destijds stomverbaasd gereageerd op de keuze van Van Gaal. Niemand die Stuivenberg had zien aankomen. De naam van de man die al op negentienjarige leeftijd zijn voetbalcarrière door een aanslepende blessure noodgedwongen had moeten stopzetten, stond nooit op de lijstjes van Nederlandse clubs die een nieuwe trainer zochten. Maar Van Gaal had het voor hem.

Bij onze noorderburen zijn er twee soorten coaches: (1) de succesvolle profvoetballers die trainer zijn geworden en zich baseren op hun praktijkervaring, genre Frank de Boer, Phillip Cocu, Giovanni van Bronckhorst, …; (2) de opgeleide trainers: mensen die het vak hebben geleerd bij de voetbalbond. Zoals Louis van Gaal, een middelmatige voetballer maar een briljante trainer die veel uit de boeken haalde. Stuivenberg valt ook in die categorie. Het tactische bord is dan ook nooit ver weg als hij iemand iets diets wil maken.

Beleefder

Stuivenberg staat voor aanvallend voetbal, maar hij vraagt wel, net als zijn leermeester, honderd procent discipline en overgave. Bij Jong Oranje durfde hij weleens te kiezen voor mindere spelers die wel alles gaven boven de getalenteerde jongens die er de kantjes af liepen. Daarnaast is de 47-jarige Rotterdammer ook een perfectionist. Hij wil alles tot in de puntjes geregeld hebben en het liefst op zijn eigen manier.

Eigenwijs is Stuivenberg dus zeker, maar een bullebak is hij niet. Op persconferenties moeten journalisten niet vrezen voor hun leven, zoals bij Van Gaal weleens het geval is. Kortom, Stuivenberg is een beleefde versie van King Louis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content