KV Kortrijk: de jacht op Makarenko is geopend

© belgaimage
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Er valt niet meer naast te kijken: de Oekraïner Yevhen Makarenko van KV Kortrijk is een openbaring.

Glen De Boeck noemde hem vorige week in Extra Time een geweldige voetballer over wie KVK ‘in principe niet nog een jaar zal kunnen beschikken’. Sinds Yevhen Makarenko (26) niet meer links achterin speelt, maar centraal op het middenveld levert de Oekraïner de ene sterke prestatie na de andere. Hij is balvast, rustig, behoudt het overzicht en vindt ook onder druk goeie oplossingen.

Je vraagt je af: hoe is het mogelijk dat een speler die al voor de nationale ploeg van Oekraïne uitkwam en vorig seizoen met Dinamo Kiev Champions League speelde in de fleur van zijn leven in Kortrijk terechtkomt?

Blijkt dat spelersmakelaar Jean-Claude Lagaisse hem begin 2017 al bij verscheidene Belgische clubs introduceerde. ‘Ik kreeg hem toen door van de Duitse makelaar Oscar Vellon, die samenwerkt met een collega in Oekraïne’, vertelt hij. ‘Makarenko zat toen op een zijspoor bij Dinamo Kiev omdat hij zijn aflopend contract niet wou verlengen. Ik stelde hem ook voor bij onder meer Genk en Gent, maar alleen Kortrijk toonde interesse. Ze zochten er een linksvoetige verdediger en Rik Foulon (scout en intussen ook sportief manager, nvdr) was overtuigd van zijn kwaliteiten, zeker nadat hij beelden van zijn geweldige wedstrijd tegen Napels in de Champions League zag. Matthias Leterme (algemeen manager, nvdr) belde mij, maar de financiële voorwaarden voor twee jaar plus optie op een derde jaar die we uit Oekraïne doorkregen, waren voor Kortrijk niet haalbaar.’

Uiteindelijk haalde KVK Makarenko begin augustus binnen voor één jaar plus optie op een tweede jaar via een andere weg: de in België woonachtige Oekraïner Sergiy Serebrennikov, ex-speler van onder meer Club Brugge die nu werkt voor het bekende Oekraïense Prostar Football Agency van Vadim Shabliy.

KV Kortrijk liet intussen al weten dat het de optie op een extra jaar zal lichten en Makarenko ook een langduriger contract wil aanbieden, wat gezien zijn sportieve en economische waarde logisch is. Want doet het dat niet, dan vertrekt hij gratis, eind dit of volgend seizoen. Grotere clubs zijn nu al gecharmeerd van hem.

Dat er in zijn contract staat dat hij voor een gelimiteerd transferbedrag weg kan, wil Serebrennikov bevestigen noch ontkennen. ‘Over het financiële aspect praat ik niet in de media’, zegt hij. ‘Kortrijk gaf ons het signaal dat het hem een langer contract wil aanbieden en er is inderdaad ook interesse van andere clubs. Maar we kwamen overeen dat we dat pas op het einde van het seizoen zullen bespreken, zodat Yevhen zijn focus nu op het sportieve kan houden.

‘Het doel was dat hij dit seizoen zijn kwaliteiten zou tonen in de Belgische competitie en daar is hij mee bezig. Na een aanpassingsperiode aan het land, de club en de competitie is hij nu een andere speler dan in het begin. Ook dankzij het team en de manier van spelen, is hij belangrijker geworden. Maar deze positie is niet nieuw voor hem, bij Dinamo Kiev speelde hij ook al op het middenveld, links of centraal.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content