‘KV Mechelen heeft nu een mentaal voordeel op Eupen’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de reddingsoperatie van KV Mechelen, de terugval van Club Brugge en de promotiestrijd in 1B.

KV Mechelen speelt 2-2 op Gent en haalt zo 5 op 9 in de voorbije drie wedstrijden. Operatie redding lijkt ingezet. Geven ze deze voorsprong van twee punten op Eupen nog uit handen?

Jacques Sys: ‘Bij de aanstelling van Dennis van Wijk was ik in eerste instantie sceptisch: zou die spelersgroep, die niet echt barstte van zelfvertrouwen, om kunnen met de harde en directe aanpak van Van Wijk? Tegen Mouscron leek eerst van niet, maar nadien op Anderlecht en Gent punten pakken: dat is knap. Van Wijk bewijst zo toch weer zijn kwaliteiten als ‘de brandweerman’ onder de trainers. Hij kan in korte tijd een elftal neerzetten dat goed staat en geloof in een groep pompen. Alleen zal hij dat toch ook eens op langere termijn moeten tonen.

‘Door de recente resultaten en het solide spel acht ik Mechelen mentaal in het voordeel tegenover Eupen. Ook al hebben de Oostkantonners op papier eigenlijk een makkelijker programma in de drie laatste wedstrijden van de reguliere competitie. Maar wat heet makkelijker in dit kampioenschap? De laatste match speelt Mechelen in eigen huis tegen Waasland-Beveren, met de steun van hun trouw en enthousiast publiek moeten ze daarin de drie punten kunnen pakken. Voor onze eerste klasse zou het niet slecht zijn dat een club van dat kaliber zich handhaaft. Ik zie hen daar wel in slagen.’

Club Brugge komt in eigen huis niet verder dan 2-2 tegen KRC Genk. Een vierde wedstrijd op rij zonder zege. De Brugse machine stokt sinds de competitiehervatting, waar ligt dat aan?

Jacques Sys: ‘Ze voetballen zeker niet slecht, maar wat vooral opvalt, is de kwetsbare verdediging. Sinds de winterstop hebben ze al acht verschillende verdedigers opgesteld, dat wijst erop dat Ivan Leko in die linie volop zoekende is. Want voorts is hij een trainer die niet graag roteert of veel schuift met zijn personeel. Ze slikken 10 goals in 5 matchen. Dat wordt een probleem.

‘Datzelfde gebrek aan efficiëntie manifesteert zich nu ook in hun voorlinie. Van de 11 goals die ze maakten sinds de winterstop, kwamen er maar 2 van een spits. Op het middenveld blijven ze wel baas. Al hadden ze het zelfs in die strook lastig tegen Genk, dat dit weekend toch maar weer bewees over veel voetballend vermogen te beschikken. Zeker op hun middenveld, met Pozuelo en Malinovsky.

Het is bij Club Brugge minder flitsend, minder de pletwals voor de winterstop

‘Bij Club toont Vormer zich minder dominant, wat gecompenseerd wordt door een Vanaken in topvorm. Maar het is minder flitsend, minder de pletwals voor de winterstop. Toen konden ze negentig minuten druk zetten, dat lukt nog slechts bij vlagen. En achteraan wordt het aarzelend optreden van de verdedigers afgestraft. Enkel Brandon Mechele acteert op niveau. Van de nieuwkomers achterin kon nog niemand overtuigen.

‘En dan is er nog het keepersprobleem natuurlijk. Gabulov werd al afgeserveerd en van Vermeer moet ook nog blijken dat hij punten kan pakken. Het zou zeer opmerkelijk zijn dat Club kampioen wordt ondanks het ontbreken van een puntenpakker in doel. Veelzeggend ook voor de tegenstand in onze competitie. Dat ze zelfs met deze minder vorm nog zoveel punten voorsprong tellen op de eerste achtervolger, spreekt boekdelen.’

Cercle Brugge pakt de tweede periodetitel in 1B, waardoor we begin maart een promotieduel krijgen tussen Cercle en Beerschot-Wilrijk. De aantrekkelijkste affiche denkbaar?

Beerschot-Wilrijk schrijft een romantischer verhaal

Jacques Sys: ‘Toch wel, ja. Ik ben benieuwd welke kant het op zal gaan. Meestal is de ploeg die de tweede periode wint in het voordeel, omdat je in een goede flow verkeert. Dat bewees de eindstrijd vorig jaar althans, met Antwerp tegen Roeselare. Beide clubs verdienen de promotie, het zijn twee verenigingen met een traditie. Beerschot-Wilrijk zou mooi zijn omdat je dan weer een Antwerpse derby krijgt op het hoogste niveau, dat zou een speciaal pigment geven aan onze Jupiler Pro League. Die Antwerpse clubs staan voor passie en intensiteit.

‘Als Cercle stijgt, krijg je anderzijds ook weer een Brugse derby. En Cercle had in het verleden zijn rol en verdienste in eerste klasse, als vereniging die stond voor continuïteit en die kansen gaf aan jeugd. Vraag is natuurlijk wat van die filosofie nog overblijft. Met welke ploeg zullen zij zich bijvoorbeeld aandienen deze zomer? Dat kan je moeilijk voorspellen. In die zin schrijft Beerschot-Wilrijk een romantischer verhaal: ze kunnen voor een vijfde keer op rij promoveren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content