KVO maakt verlies: te afhankelijk van Coucke?

© BELGAIMAGE

In het seizoen 2014-2015 leed KV Oostende een verlies van 4,2 miljoen, vorig seizoen werd met een tekort van 7 miljoen afgesloten. Hoe komt dat? Sport/Voetbalmagazine verklaart.

Toen KV Oostende in de lente van 2013 promoveerde, nam levenslang supporter Marc Coucke in de zomer 60 procent van de aandelen van Yves Lejaeghere over, een jaar erna werden de resterende aandelen gekocht. Frederik Vanderbiest leidde KVO naar een negende en tiende plaats, Yves Vanderhaeghe deed met een vierde stek na de reguliere competitie – vijfde na play-off 1 – beter.

Maar dat kostte geld. Het eerste seizoen van Coucke werd met een verlies van 2,5 miljoen euro afgesloten, in 2014-2015 ging de club voor 4,2 miljoen in het rood en op de laatste jaarrekening werd een tekort van 7 miljoen genoteerd.

Zaaien en oogsten

Aan de inkomstenzijde werd nochtans een grote sprong voorwaarts gemaakt – van 10,3 naar 16,8 miljoen -, maar de loonlast steeg met 50 procent tot 12,5 miljoen en het negatief eigen vermogen piekte van -5,7 naar -12,7 miljoen, waarna een krant concludeerde: ‘Als de schuldeisers de openstaande schulden massaal zouden terugeisen, zou KVO failliet zijn. De Oostendse voetbalclub is volledig afhankelijk van de goodwill van hun messias, voorzitter Marc Coucke.’

Te kort door de bocht, zegt communicatiemanager Wim De Meyer. ‘Marc is de belangrijkste schuldeiser. Eerst investeren in activa – spelers -, een potentiële meerwaarde creëren en later rendement halen.’ Of, zoals Coucke het tweette: ‘De parabel van zaaien en oogsten.’ Zoals met Jordan Lukaku: in 2013 voor een half miljoen bij Anderlecht weggeplukt, de voorbije zomer voor 5 miljoen aan Lazio verkocht. Een meerwaarde die echter net buiten het boekjaar viel. Ook de verkoop van Nicolas de Préville, door KVO gekocht en meteen aan Rijsel verhuurd, zal een positieve invloed op de volgende jaarrekening hebben.

Europese licentie

Om aan de voorwaarden van de Europese licentie te voldoen, moesten de erelonen van makelaars van de voorbije twee seizoenen in één keer worden betaald. Wie geen internationale ambities heeft, kan dat bedrag spreiden over de looptijd van het contract. Een dure inhaalbeweging, gekoppeld aan de pre-investeringen voor de nieuwe tribune én de kosten voor de play-offverhuis naar Roeselare.

Sportief en financieel op schema, klinkt het aan de kust. De meeste spelers zijn voor honderd procent eigendom, terwijl de nieuwe tribune meer inkomsten genereert en een budgetstijging van 17 naar 20 miljoen euro haalbaar wordt. Coucke droomt bovendien van de bekerfinale, waar voor de winnaar een rechtstreeks ticket naar de poules van de Europa League – een match van om en bij de 3 miljoen euro – klaarligt.

(Chris Tetaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content