Leko zet de toon bij Club Brugge

© BELGAIMAGE
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Landskampioen Club Brugge hervatte vorige week de trainingen. Sport/Voetbalmagazine ging kijken (en kijkt sindsdien vooral uit naar nog meer schietkansen voor Siebe Schrijvers). Impressies vanachter de balustrade. ‘Elke persoon in de club moet beter worden.’

Het is met een uitgesproken groeimindset dat Ivan Leko na de eerste training van het nieuwe seizoen op het hoofdveld voor de camera staat. De ambitie is, zegt hij met nadruk, om alles met vijftien à twintig procent naar een hoger niveau te brengen. ‘Tactisch, fysiek en mentaal!’ Het doel is duidelijk: weer landskampioen worden, voor het eerst in veertig jaar twee keer na elkaar, zich in de Champions League niet nog een keer belachelijk laten maken en het liefst ook de Beker van België winnen. ‘Daarvoor zullen we nog harder en nog beter moeten werken’, aldus de Coach van het Jaar. ‘Niet alleen de spelers, ook de technische en de medische staf. Elke persoon in de club moet beter worden.’

Wat alleszins veel beter kan, is de manier waarop er vorig seizoen werd omgegaan met spelers die op een zomertransfer aasden en/of die de club maximaal te gelde wou maken. Bjorn Engels bijvoorbeeld werd niet geselecteerd voor oefenwedstrijden, maar toen opeens Benoît Poulain uitviel, moest hij zonder echte voorbereiding meteen Europese wedstrijden spelen. ‘Dat was een goeie ervaring voor iedereen in de club, ook voor mij persoonlijk. Zoiets zal niet meer gebeuren’, aldus Leko.

Trainen

De omstandigheden zijn nu niet anders. De hele tijd zal het in de media wemelen van de berichten over spelers die nog zullen vertrekken en over spelers die nog zullen worden aangetrokken. Uiteindelijk zal er in de eerste trainingsweek één transfer afgerond worden: die van rechterflankverdediger Clinton Mata (25) van Charleroi. Maar we zullen hem niet op het veld zien. Hij moet geopereerd worden wegens pubalgie en zal wellicht pas begin oktober fit zijn. Stefano Denswil, Anthony Limbombe, Abdoulay Diaby en Wesley Moraes, basisspelers met een vertrekwens, zijn er wel, al zullen we ook hen om uiteenlopende redenen niet altijd op het veld zien.

Ivan Tomecak en Mats Rits vieren een doelpunt.
Ivan Tomecak en Mats Rits vieren een doelpunt.© BELGAIMAGE

‘Het is geen geheim dat sommige spelers een transfer willen doen, maar dat is meer een kwestie van het bestuur en van die spelers zelf’, aldus Leko. ‘Als iemand op het trainingsveld is, betekent dat voor mij dat hij een speler van Club Brugge is en dan reken ik op hem. Is hij honderd procent, dan zal hij spelen. Anders zal hij niet spelen.’

Van de aanwinsten zijn Karlo Letica, Siebe Schrijvers en Mats Rits aanwezig. Nederlands belofte-international Arnaut Groeneveld wordt net als Ruud Vormer en Ethan Horvath pas de tweede week verwacht. Wel present: ex-speler Timmy Simons in trainersuniform. We zullen hem in zijn eerste dagen als staflid vooral in de weer zien met markeerhoedjes, doeltjes en dummies; en voor de rest tijdens partijtjes met de andere assistenten rond het speelveld zien toekijken en ballen zien rapen om die dan zo snel mogelijk weer in het spel te brengen. Een van hen is Eddie Rob, de conditietrainer met wie Leko in Sint-Truiden nog samenwerkte en die hij erbij haalde ter vervanging van de naar Standard vertrokken Renaat Philippaerts. Overigens is ook de veelgeprezen mental coachRudy Heylen er niet meer bij – hij was onderweg naar KRC Genk, op vraag van Philippe Clement, maar bezweek uiteindelijk ook voor een bod van het Standard van Michel Preud’homme. Het is afwachten hoe dat kwaliteitsverlies in de omkadering gecompenseerd zal worden, om uiteindelijk dit seizoen ook op mentaal vlak vijftien à twintig procent beter te kunnen worden.

In afwachting sprak Ivan Leko na de eerste training (van twee uur) vooral de hoop uit dat hij op 1 juli op stage naar Garderen zal kunnen trekken met zijn definitieve kern, zodat hij toch drie à vier weken krijgt om de supercup en de competitiestart optimaal voor te bereiden.

‘Het belangrijkste voor ons zal net als vorig seizoen het teambelang zijn’, zei hij. ‘Het collectief moet sterk zijn. Alleen dan zullen individuele kwaliteiten wedstrijden kunnen maken en beslissen. Ik ben enorm gemotiveerd om met zeven à acht nieuwe jonge spelers een ploeg te bouwen die op onze manier, met veel passie en met veel energie, goed voetbal brengt en goeie resultaten behaalt.’

‘Veel energie’, het zijn woorden die wel vaker voorkomen in het discours van de jonge Kroatische coach. Net als zijn antwoord op de vraag of hij er ook niet enkele ervaren spelers bij wil. ‘Ik maak geen onderscheid tussen jong en oud, voor mij bestaat alleen goed en slecht. Vorig seizoen waren we al zowat het jongste elftal van de competitie. Jonge spelers betekent: extra ambitie, extra grinta, extra wil om beter te worden.’

Op dinsdag en op woensdag traint er telkens maar een helft van de groep in het Jan Breydelstadion, terwijl de andere helft medische en fysieke testen aflegt in het AZ Sint-Jan. We zien die op het hoofdveld onder leiding van de nieuwe conditietrainer een krachtprogramma afwerken met onder meer deadliften en jumpsquatten. Waarna de hoofdcoach in actie komt en zijn spelers in passvormen en partijtjes balbezit tot scherpte en precisie aanvuurt.

-‘ Play fast.’

-‘ Quality! Give me quality!’

-‘ Be ready before pressing!’

-‘ One touch!’

-‘ Move! Move towards solution!’

-‘ I want to see opening in the passing line!’

-‘ Good pass! Okay!’

In een hoek van het veld is al die tijd keeperstrainer Tomislav Rogic met Karlo Letica aan het werk. Leko zei al op zijn eerste werkdag te hopen dat Club Brugge straks niet weer met keepersproblemen dreigt in aanmerking te komen voor een vermelding in het Guinness Book of Records en het is ook iets dat leeft bij supporters die naar de training staan te kijken. Vriendelijk is de jonge Kroaat in elk geval: wanneer tijdens een rondje uitlopen zijn passage op applaus wordt onthaald, steekt hij glimlachend zijn duim op. Wat achter de balustrade blijkbaar ook leeft, is zijn precieze lengte: 2 meter, 2 meter en 1 centimeter of 2 meter en 2 centimeter? In de media lees je daarover ‘van alles’, aldus een jonge Clubfan die ons komt vragen of we ook Clubsupporter zijn. We denken: 2 meter, 2,01 meter of 2,02 meter, dat moet hoe dan ook volstaan in een doel van 7,32 meter breed en 2 meter 44 hoog. Maar ’s anderendaags kennen we toch het juiste antwoord, na de meting in AZ Sint-Jan: de nieuwe keeper van Club blijkt warempel slechts 198,5 centimeter groot te zijn, vernemen we van head of communication Kirsten Willem.

Siebe Schrijvers legt aan. Behalve een enorme gretigheid liet hij afgelopen week zijn feeling voor afwerking zien.
Siebe Schrijvers legt aan. Behalve een enorme gretigheid liet hij afgelopen week zijn feeling voor afwerking zien.© BELGAIMAGE

Het is de dag waarop de symbolische aftrap wordt gegeven van de samenwerking van Club Brugge met charitypartner ‘Te Gek?!’, een organisatie die psychologische problemen bespreekbaar probeert te maken en die tijdens de voorbereiding op de wedstrijdshirts zal prijken. Leko overhandigt er een exemplaar van aan Selah Sue en Guy Swinnen, meter en peter van het sociaal project.

’s Namiddags krijgt Timmy Simons langs de lijn een tijdje het gezelschap van Bart Verhaeghe. De voorzitter komt even kijken naar de training, gaat met een koffiebekertje in de hand een praatje maken met de nieuwe assistent-coach en loopt daarna ook even tot bij de nieuwe conditietrainer aan de andere kant. Tussen de lijnen probeert Leko ondertussen met korte en krachtige interventies tot zijn spelers door te dringen om zo het samenspel vorm en richting te geven.

-‘ When the ball starts to move, we start to move too!’

-‘ Three touches!’

-‘ Use the space with normal movement!’

-‘ Good pass Rafa!’

-‘ Attack the space!’

-‘ I want so see connection movements! Be in connection with the strikers.’

-‘Bravo!’

Zijn coachingstijl is oplossingsgericht en motiverend, soms ook provocatief, prikkelend, al dan niet met humor, één keer ook ronduit streng confronterend, wanneer de geest van een van zijn jonge jongens te ver dreigt af te dwalen.

-‘ Look to me, do what I say!’

Het is, wat ons betreft, Wesley die zich laat opmerken. De Braziliaanse pivotspeler, die volgens zijn makelaar rond is met Lazio Roma, zet in zijn nonchalante stijl twee keer met een simpele deviatie een ploegmaat alleen voor de minidoeltjes waarin wordt gespeeld.

De trainingssessie wordt afgesloten met een opbouw- en afwerkingsvorm waarin drie opties worden ingeoefend: een spits gaat diep, een offensieve middenvelder gaat diep of een flankspeler gaat diep. Het is dit keer Dion Cools die bijval oogst. De rechterflankspeler levert zowaar de ene schitterende voorzet na de andere af. Leko weet niet wat hij ziet.

-‘ Dion, what happens with you today?!’

Spelen

Zo gaat het ’s anderendaags in Heist voort in de eerste oefenmatch van het seizoen tegen de plaatselijke tweedeprovincialer. Na twee minuten staat het al 0-1 en het zal 0-11 worden. Onder meer de jonge, explosieve spits Lois Openda (18) maakt een goeie beurt, met zijn présence én drie goals, maar de hoofdrol is weggelegd voor Siebe Schrijvers. Aan de rust ingevallen voor Hans Vanaken treft hij vier keer na elkaar raak met telkens een fraaie trap én levert hij ook nog een assist voor Wesley. Behalve een enorme gretigheid laat hij vooral een van zijn grootste kwaliteiten zien: zijn feeling voor afwerking. Tijdens de opbouw- en afwerkingsvorm donderdag was hij nog ingedeeld bij de spitsen. Maar hij is dus ook inzetbaar als middenvelder, zeker in een wedstrijd die zich volledig op de helft van de tegenstander afspeelt. Op zijn best is hij doorgaans wel als schaduwspits, als een 9,5; en het laat zich aanzien dat hij in het tweespitsensysteem van Club Brugge in de eerste plaats een alternatief is voor Diaby. Bij KRC Genk, dat slechts met één centrumspits speelt én met Alejandro Pozuelo erachter, was er voor hem in zijn favoriete speelzone maar weinig perspectief op een basisplaats. Ook kritiek van supporters begon aan het zelfvertrouwen te knagen van het nog altijd maar 21-jarige talent uit Genkse jeugdacademie. Schrijvers leek vrijdagavond bevrijd, in de West-Vlaamse zeelucht, en het is vooral dat wat we van de eerste trainingsweek van de landskampioen onthouden.

‘Groeneveld kan wedstrijden beslissen’

Van de nieuwe spelers die al in het tussenseizoen werden aangetrokken, ontbrak in de eerste trainingsweek Arnaut Groeneveld. De op 31 januari 21 geworden Nederlander speelde eind mei nog met Jong Oranje en mocht daarom een week later starten. Vorig seizoen brak de linksbuiten met Nigeriaanse roots door bij NEC met elf goals en zeventien assists (in de eerste divisie) en nog voor hij in Brugge één bal raakte, hoor je bij Club over hem heel veel goeds vertellen. Is hij dan zó goed?

Weinig mensen in het voetbal kennen de jeugdinternational zo goed als Jefta Bresser, assistent-coach van NAC Breda, en ook hij schat hem hoog in. ‘Ik ken Arnaut al van bij de U13 van PSV, toen ik daar jeugdtrainer was’, zegt de Eindhovenaar. ‘In de jeugd van PSV was hij al een heel talentvolle speler die met ontzettend veel initiatief en lef voetbalde. Hij is een jongen die met heel veel creativiteit in zijn spel elke keer zijn tegenstander opzoekt. Ik vond het vreemd dat hij bij PSV is uitgestroomd. Kennelijk schatten ze er op dat moment iemand anders hoger in, maar ik denk: mocht het kunnen, dan zouden ze dat nu het liefst terugdraaien. Arnaut is ook wel een persoonlijkheid die zich niet in die mate door een trainer laat veranderen dat hij uit zijn identiteit moet kruipen. Hij is gewoon een gedreven jongen die weet wat hij wil en als je hem daarin op de juiste manier weet te begeleiden, krijg je er dubbel zoveel van terug. Toen ik twee jaar geleden hoorde dat PSV afscheid van hem zou nemen, was ik assistent-coach bij NEC en haalden we hem daar binnen als amateur. Nu wilden we hem naar NAC halen, maar Club Brugge won de strijd. Ik vind het een heel goeie aankoop. Natuurlijk moet hij nog stappen zetten. Hij is nog niet iemand die daar dertig wedstrijden zal spelen, maar hij is wel iemand met ontzettend veel potentieel die wedstrijden kan beslissen.’

De vraag is: past hij wel in het huidige Club Brugge, dat het onder Ivan Leko doorgaans met enkel bezette flanken en zonder echte linksbuiten doet? ‘De inschatting hoe Arnaut het in die spelwijze zal doen, durf ik niet te maken’, zegt Bresser. ‘Maar ik denk wel dat het kan. Tenslotte slaagde Anthony Limbombe er ook in zich aan te passen en Arnaut bezit minstens evenveel overlevingsdrang. Het zal volgens mij wel wat tijd kosten, ook wat de opbouw van het voor die rol vereiste fysieke vermogen betreft. Hij moet wel voldoende energie kunnen overhouden voor het aanvallende werk, anders neem je een heel stuk van de speler die hij is weg. Zowel bij NEC als Jong Oranje speelde hij op 11, maar in de jeugd stond hij ook op 10. Arnaut is een klassespeler die binnendoor en buitenom kan gaan, die over een goeie trap beschikt en gemakkelijk scoort. Hij doet een beetje vanaf de linkerkant wat Steven Berghuis bij Feyenoord vanaf rechts doet: hij kan naar binnen dribbelen en schieten of iemand vrij zetten én hij is aanwezig in de zestien meter wanneer er ballen van de andere zijde komen. Arnaut is een creatieve aanvaller met de absolute wil om te slagen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content