‘Maandagavondvoetbal zou een lachertje zijn’

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de strijd om play-off 1, maandagavondvoetbal en de nederlagen voor Club Brugge en Anderlecht.

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie strijden nog vier clubs om twee resterende tickets voor play-off 1: Genk, Gent, Charleroi en KV Mechelen. Wie haalt het?

Jacques Sys: “Mechelen zal door de zege tegen Anderlecht dit weekend wel een boost krijgen, ook al was het met de nodige meeval. Ik zie ze wel een punt halen op Gent, dat tussendoor nog Europees aan de bak moet. We moeten van Yannick Ferrera nog niet meteen een wereldtrainer maken, maar hij heeft wel een nieuw elan gegeven aan dit KV Mechelen. Er zit een uitstekende groepsmentaliteit in en Ferrera streeft naar spektakelrijk voetbal. Dan verdien je PO1 te spelen. Het zou de club helpen in haar groei.”

“Het zou wel jammer zijn als hun deelname ten koste van AA Gent gaat, want dat is toch een ploeg die de voorbije twee jaren haar waarde bewees aan de Belgische top. Op Waasland-Beveren, dat met een groot hart speelde, voetbalden ze zwak. Nerveus misschien, maar het waren toch vooral de defensieve fouten die opnieuw opvielen. Voor het eerst wees Vanhaezebrouck daar publiekelijk ook naar, Gent zit in dat compartiment toch met een probleem.”

“In feite maakt Charleroi het minste aanspraak op PO1-deelname. Alle respect voor het absolute vakmanschap van Felice Mazzu, die met beperkte middelen goede resultaten neerzet, maar de Carolo’s zijn voornamelijk een counterploeg. Ze voetballen vanuit reactie, niet vanuit de actie. Qua spektakelwaarde een pak minder dan Mechelen bijvoorbeeld. Het feit dat er maar drie clubs minder scoorden dan Charleroi zegt genoeg. Bovendien hadden ze de voorbije weken al de nodige meeval door telkens in de slotminuten punten te pakken.”

Club Brugge en Anderlecht verloren dit weekend. Verandert dat iets aan hun statuut van onbetwiste titelfavorieten?

Jacques Sys: “Neen. Anderlecht voetbalde goed op het veld van Mechelen, maar kende wat pech en verliest pas voor het eerst in veertien competitiewedstrijden. Dat is verre van een drama. Bij Club Brugge is het dat evenmin, al is er de vaststelling dat ze buitenshuis vaak te zwak voor de dag komen. Dat ze op verplaatsing niet meer scoren dan Westerlo zegt genoeg. Dat ligt dan vooral aan mentaliteit, een nageltje waarop Michel Preud’homme telkens weer moet kloppen. Het is verbijsterend dat goedbetaalde profs zich niet meer uit eigen beweging kunnen opladen voor zulke uitmatchen. Ook na drie jaar krijgt Preud’homme daar geen constante in. Dat is frappant. Maar je ziet het bij wel meer ploegen.”

“Toch blijven Club en Anderlecht de uitgesproken titelkandidaten. De kloof met de rest is volgens mij te groot om nog te overbruggen. Bovendien krijgen ze voor aanvang van PO1 nog twee weken rust om zich volledig klaar te stomen richting titelstrijd.”

Ondertussen pleiten sommige clubs voor maandagavondvoetbal, maar dat stuit op verzet. Ook de algemene supportersfederatie spreekt zich nu uit tegen dat voorstel. Zou jij begrip kunnen opbrengen voor maandagavondvoetbal?

Jacques Sys: “Helemaal niet. Maandagavondvoetbal zou een lachertje zijn. Je moet in de eerste plaats denken aan je klanten en dat zijn de supporters. Het zou toch een serieuze inspanning van hen vragen om die knop om te draaien en op maandagavond naar bijvoorbeeld Anderlecht – Westerlo te trekken. Dat zie ik niet gebeuren. Wij hebben in België die traditie niet, zoals die in Engeland wel bestaat. Maar je ziet het al van ver aankomen dat als Gent of Genk straks PO1 missen ze dat zullen wijten aan het Europese voetbal. Het maandagavondvoetbal moet er komen om onze Belgische clubs Europees te helpen en iets meer rust te voorzien, maar dat zou betekenen dat je de kalender van onze competitie opstelt in functie van Europees voetbal en daar dus geen systematiek in kan aanbrengen. Dat druist in tegen alle basisprincipes.”

“Het zou logischer zijn als ploegen hun spelers anders gaan voorbereiden en begeleiden. Europees voetballen op donderdagavond en dan op zondagnamiddag opnieuw: dan heb je twee en een halve dag rust tussenin, dat zou toch moeten lukken? Zeker in deze tijden waarin clubs over een uitgebreide technische staf en medische omkadering beschikken. Het is een kwestie van trainingsmethodiek.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content