Marc Brys: koning van de winnende wissel

© BELGAIMAGE

STVV wint voor het eerst in Ghelamco Arena en zit op schema.

STVV schreef zondag een beetje geschiedenis: de Truienaars wonnen na drie mislukte pogingen voor het eerst in de Ghelamco Arena. Voor STVV was het ook de eerste zes op zes in de reguliere competitie sinds 26 oktober 2017.

En toch was de zege van de Limburgers geen complete verrassing. Er zit veel muziek in het team van Marc Brys en dat valt vooral op buitenshuis. In Genk (1-1), Waasland-Beveren (2-2), Standard (3-2) en Gent (1-2) verzorgde STVV mee de show door vrank en vrij voor het offensief te kiezen. Met de Kanaries heb je al enkele weken het gevoel dat het een leuke match kan worden.

‘We zitten met een heel jonge ploeg, maar ze hebben geen last van druk. Ze zijn heel stressbestendig’, aldus assistent-trainer Issame Charaï. ‘Ik durf ook te zeggen dat ons plan in uitwedstrijden meestal klopte.’

Succeswissels

Dat invaller Daichi Kamada de wedstrijd in Gent besliste met een laat doelpunt was evenmin vreemd. Brys heeft dit seizoen een patent op succesvolle wissels. Tegen Genk redde Wataru Endo een punt, thuis tegen Lokeren scoorde Mohamed Buya Turay de gelijkmaker. De invallers van Brys wonnen in totaal al vijf punten. Oftewel de helft van het puntentotaal dit seizoen.

Brys kan putten uit een ijzersterke bank, zo bleek andermaal afgelopen weekend. In Gent zaten spitsen Paul Gladon en Duckens Nazon op de bank, net als ex-aanvoerder Sascha Kotysch die al weken fit is maar nog niet in actie kwam. Casper De Norre viel af en daardoor kreeg de Spaanse nieuwkomer Pol García, die indruk had gemaakt in de voorbereiding, na zeven speeldagen eindelijk zijn eerste speelminuten.

Ontbraken ook op het appel: kleppers als Steven De Petter (enkele weken out) en Jonathan Legear (nog maar 92 minuten op het veld), maar ook Alexandre De Bruyn, topaankoop Buya Turay en Samy Mmaee. ‘Spelers die het eigenlijk verdienen om minstens op de bank te zitten’, klinkt het bij Charaï. ‘Het was niet vanzelfsprekend om hen thuis te laten.’

Gebrek aan efficiëntie

Het spel van STVV vertaalt zich voorlopig nog niet in een royale puntenoogst. De cijfers zijn zelfs verre van indrukwekkend. De Kanaries pakten tien punten in zeven wedstrijden en dat is sinds de terugkeer naar eerste klasse in 2015 het op een na slechtste resultaat in dit stadium van de competitie. Vorig seizoen (16 punten) en in het seizoen 2015/16 (11 punten) deed het beter. Alleen in de jaargang 2016/17 (7 punten) konden ze een slechter rapport voorleggen. Anderzijds verloren de Limburgers slechts één match. Enkel koplopers Club Brugge, Genk en Antwerp doen beter.

Dat het slechts tien punten overhield aan zijn zeven matchen is vooral te wijten aan de onmondigheid voorin. STVV scoorde amper negen keer en twee stuks – Turay tegen Lokeren en Yohan Boli op Standard – kwamen van een aanvaller. Middenvelders Endo en Alexis de Sart zijn zowaar topschutters met twee doelpunten.

Vooral Boli staat symbool voor het gebrek aan efficiëntie: hij gaf al drie assists, maar voor doel toonde hij zich nog geen killer. Charaï: ‘Boli stelde nog geen enkele keer teleur, maar net als elke spits zal hij afgerekend worden op zijn doelpunten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content