Jacques Sys

‘Marc Coucke moet zien dat hij zichzelf niet tegenkomt’

Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Het is niet onlogisch dat Marc Coucke bij Anderlecht wil afrekenen met het verleden en de club een nieuw en meer modern elan wil geven, zegt Jacques Sys. ‘Maar doe dat dan op een waardige manier.’

Het was op de vooravond van de Champions Leaguewedstrijd van Anderlecht op Celtic Glasgow, begin december. De Schotse stad baadde in het kerstlicht en tijdens het persdiner in een even schitterend als statig restaurant praatte Herman Van Holsbeeck aan tafel over zijn werk bij Anderlecht en zijn onwrikbare band met Roger Vanden Stock. Het klonk aandoenlijk. Van Marc Coucke was er nog geen sprake en Van Holsbeeck zei dat hij uit loyaliteit zijn lot zou koppelen aan dat van Vanden Stock. Als de voorzitter stopt, dan zou het ook voor hem voorbij zijn. Beiden, zo bleek ook toen weer, vormden een twee-eenheid, verbonden door een groot wederzijds respect.

Het zou Herman Van Holsbeeck hebben gesierd indien hij dat effectief ook had gedaan in plaats van te wachten tot hem verzocht werd zijn bureau in Neerpede leeg te maken en zijn wagen in te leveren. Maar het zou door zijn nog tot medio 2020 lopend contract financieel een te zwaar offer zijn geweest. Nu is het tot een pijnlijke scheiding gekomen die voor de rechtbank verder wordt uitgevochten.

Na vijftien jaar dienst is Herman Van Holsbeeck gewoon bij het huisvuil gezet. In het perscommuniqué werd hij zelfs niet bedankt voor bewezen diensten. Het past niet bij Anderlecht, de tempel van de aristocratie die stijl en etiquette hoog in het vaandel draagt. Van Holsbeeck belichaamde die waarden. Ook in de moeilijke momenten was hij voor de vereniging een serene ambassadeur die vrijwel altijd beheerst naar buiten trad. Natuurlijk heeft hij fouten gemaakt en waren er mensen die het niet op hem hadden begrepen. Dat was al in zijn tijd bij Lierse zo. En natuurlijk bleek zijn transferpolitiek de laatste jaren geen succes. Er was ergernis over zijn intense samenwerking met makelaars als Mogi Bayat, er was bij hem zichtbare irritatie toen Marc Coucke zijn eerste persconferentie gaf en Van Holsbeeck geëmotioneerd riep dat hij tijdens de komende wintermercato zonder rugdekking geen verantwoordelijkheid zou dragen.

Het probleem is dat het altijd de laatste realisaties zijn die blijven hangen en een bepaald beeld schetsen. Terwijl Van Holsbeeck in de loop van de jaren uiteraard ook uitstekende aankopen heeft gedaan. Anders zou hij nooit zo lang in functie zijn gebleven.

Marc Coucke heeft altijd benadrukt dat hij de ziel van Anderlecht wil behouden. Maar met de manier waarop hij Van Holsbeeck opzij schuift voert hij wel een resolute stijlbreuk door. Hij moet zien dat hij zichzelf niet tegenkomt. Het is al langer bekend dat Coucke heel bot kan omgaan met degenen die niet op zijn lijn zitten en zich graag omringt met mensen die hij vertrouwt. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee. Niet onlogisch is het ook dat hij bij Anderlecht wil afrekenen met het verleden en de club een nieuw en meer modern elan wil geven. Maar doe dat dan op een waardige manier.

Veel gespeculeer zal er de volgende weken ook zijn over het lot van Hein Vanhaezebrouck. Het verhaal dat Coucke het niet ziet zitten in de huidige trainer wordt door de nieuwe voorzitter resoluut ontkend en veel zal natuurlijk afhangen van de manier waarop de nog altijd regerende kampioen door play-off 1 komt. Zondag winnen van Club Brugge en de wereld ziet er al heel anders uit. Maar in afwachting duikt in de coulissen al een tijdje de naam op van Francky Dury. Los van de vraag of die het juiste profiel heeft voor Anderlecht ontkent die met klem dat er contacten zijn geweest. Iets anders kan hij ook moeilijk vertellen. Ook Luc Devroe, die nochtans niet gewoon is om rond te pot te draaien, zei een dikke maand geleden nog dat er over een overgang naar Anderlecht nog niet was gesproken. Bij momenten lijkt de voetbalwereld echt op een leugenpaleis.

@JacquesSys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content